Högkänslighet

Hejsan det var ett tag sen nu, men har haft full rulle. Vad vill jag då ta upp nu? Jo tänkte prata om min högkänslighet, för i slutändan känns det som att människor i min omgivning inte förstår. Typ som idag, jag kommer hem lite senare än tänkt och har verkligen känt på mig hur tröttheten och huvudvärken kommit krypande på väg hem. Väl hemma slänger jag ner min matlåda för att sen gå och lägga mig. Men tror ni att jag kan somna? Svar nej. Jag är extremt ljudkänslig och det slutar istället med att jag lyssnar till hur alla springer runt i lägenheten, min huvudvärk byggs på och jag blir frustrerad över att det inte kan vara tyst. Så slutresultatet: alla sover nu utom jag som har fått galet ont i huvudet och därför inte kan sova.

Pga av min högkänslighet är jag nämligen känslig för ljud, ljus och energier. Min hjärna tar upp mer intryck än en vanlig hjärna och därför är jag beroende av att känna ett lugn i min miljö för att kunna slappna av. Speciellt på kvällarna när jag är tr��tt. Golv som knakar av att människor springer omkring blir jättejobbigt att ta in då min hjärna är mentalt slut på kvällen av alla tidigare intryck. Min sömn blir jätteviktig för mig och jag behöver få tid för mig själv. Tycker därför att det är så skönt att bo själv. Fick frågan av min moster när jag nyss hade flyttat om jag inte tyckte det var ensamt och jag svarade då ”Jag är ju nästan aldrig ensam, jag har ju mina kompisar. Så när jag väl är ensam är det bara skönt”. För jag slipper vara social, slipper ta in fler intryck och kan slappna av.

Idag har jag varit på Gesunda, gått på bio och fikat hos en kompis, min hjärna klarar då inte av fler intryck och jag behöver att det är tyst och mörkt för att kunna sova. Det jobbiga blir då när människor i min närhet inte förstår. Jag har jämt haft problem med min huvudvärk (dock inte lika mycket när jag flyttat hemifrån och bor själv) och det mycket för att det alltid låter. Och det känns som att jag förklarar och förklarar, människor säger att de förstår men det känns inte som att dem förstår. För även om de säger det visar dem inte det. Förväntningar över att jag ska fungera som dem finns fortfarande kvar.

Innan har jag tyckt att det varit jobbigt att vara högkänslig, sätt det som ett straff. Mycket på grund av brist av förståelse från omgivningen. Det finns ingen kunskap om ännet och så många missförstånd. Vill jag, som är en hyfsad social person, vara själv får jag frågan om jag mår bra eller en kommentar att oj jag visste inte att du var introvert. Nej, nej, nej så fel ni har, jag vill bara vara själv för att ladda mina batterier och orka vara social. Men nu har jag insett att jag är den jag är och att jag kan använda min högkänslighet till en fördel, jag ser nämligen saker andra lätt missar. Men vad är då högkänslighet? Här kommer några checkpoints för en högkänslig person. Viktigt att komma ihåg att alla punkter inte behöver stämma in på alla.

* Du är självständig
* Du känner starkare för händelser än din omgivning och blir lättare utmattad över intryck som du måste ta in.
*övertänker problem.
*Du ogillar ljud/ är ljudkänslig. Mycket vanligt att även vara ljuskänslig.
* Du lägger märke till detaljer och är empatisk.
* Du har lätt till tårar och känslostormar.
* Du ogillar våldsamma filmer.
* Du har beslutsångest och är perfektionist.
* Sömn, vanor och planering är viktigt för att du ska fungera normalt, men även egentid för att kunna återhämta sig.

* Som barn har du fått höra att du är känslig eller blyg.

* Du tycker det är svårt/jobbigt att fokusera på flera saker samtidigt eller att bli avbruten mitt i en handling.

* De är kreativa, bra på att sammarbeta och enligt forskning bra i sängen också haha.

Tycker ingen ska behöva höra att dem är för ”känsliga”. Istället borde vi vara mer försiktiga med vad vi säger och gör för att ingen ska kunna ta illa upp. Puss och kram och nyp i stjärten!

Gillar