Allt har sin tid

Hej på er! Jag har tänkt på en sak. Visst funderar man ibland över varför vissa saker sker i livet, varför nu? Varför inte innan och varför såhär? Ibland känner i alla fall jag så, en önskar om att saker vore annorlunda. I de stunderna brukar jag tänkte att det kanske finns en mening ändå, som jag kanske inte ser nu men kommer förstå senare i livet. Ibland kanske det bara är så att tiden spelar roll. Du kanske inte hade kunnat gjort det valet igår eller för en vecka sen eller imorgon. För att det du gjorde då var något du behövde göra då, för att du i den stunden förstod dina känslor eller upplevde en önskan. Livet är fullt av val och möten med människor, där du ibland kommer möta människor att dela livet med en lång stund och en del kortare. Vissa kommer finnas där hela livet och andra kommer fylla ditt liv en stund.

Allt har sin tid är en psalm i bibeln som jag gillar just för att den belyser det här. Helt ärligt känns det mer som ett råd från min mormor än en psalm. Som några kloka ord hon skulle sagt om hon kunnat. De rader jag gillar mest är nog ”Det finns en tid för allt som sker under himlen: /.../en tid att gråta och en tid att skratta, en tid att sörja och en tid att dansa, en tid att kasta bort stenar och en tid att samla stenar, en tid att ta i famn och en tid att avstå från famntag, en tid att söka upp och en tid att tappa bort/.../en tid att tiga och en tid att tala, en tid att älska och en tid att hata, en tid för krig och en tid för fred/.../ Ingen förstår guds verk från början till slut/.../Det som är har redan varit. Det som kommer att hända har också hänt förut. Gud kallar fram det förflutna.

Det som jag gillar med psalmen är att det finns ett löfte om att även om du inte förstår varför allt sker så är det en del av resan i ditt liv. Samtidigt som det finns tröst om att när du befinner dig i en mörkare period så kommer du må bättre snart igen, men att det samtidigt finns en tid för dig att läka och växa igen. Att det finns tid för både glädje och sorg. Som ett löfte om att livet fortsätter och du med det, för att allt har sin tid i livet. Motgångar och medgångar, allt finns där. Men framförallt känner jag mig mindre ensam när jag läser den. Det är som att det finns ett budskap om att du inte är ensam, att det finns andra som har gått före och varit med om samma sak. Precis som att det kommer komma människor efter dig som är med om liknande saker, där du kan bli en betydelsefull person och leda personerna en bit på vägen. Samtidigt ser jag psalmen som ett löfte att satsa. Lika mycket som jag läser den när jag behöver tröst tänker jag att den visar att det finns tid i livet att älska, att satsa på sina drömmar, att våga göra den sjuka galna idén som känns så rätt hur ologiskt det än är. För det kanske är tid för dig just nu. Du kanske redan har sått och det nu är dags att skörda.
Puss och kram!

Gillar

Kommentarer