Lär dig fota manuellt

Kort slutartid är bra när
Du fotograferar allt som rör sig. Någon som rider, spelar fotboll, fåglar som flyger eller barn som springer. Vid kort slutartid är siffran hög vilket kan vara förvirrande.

Kort slutartid = 1/500
Lång slutartid = 1/40

Ju längre slutartid desto mer ljus kommer in i linsen, vid lång slutartid behövs oftast ett stativ för att få bilden skarp.

Beroende på om du fotograferar i bra ljusförhållanden eller dåliga så kommer du behöva justera slutartiden för att få rätt ljusstyrka i bilden. Ju lägre slutartid siffra desto ljusare blir bilden. När du fotograferar utomhus kan slutartiden ligga på 1/1200 för att få bra ljus i bilden.

Lång slutartid är bra när
Man fotograferar landskapsbilder av havet (med stativ!) och man inte vill kunna se vågorna. Då gör lång slutartid att vattnet blir helt slätt och fluffigt.

Hur ser jag vad bländaren är på min kamera?
Bländaren brukar vara utskriven med bokstaven F. Ibland bara f och ibland f/.
Lågt bländartal är bra när
Man fotograferar porträttbilder och vill ha en mjuk och blurrig bakgrund.
Högt bländartal är bra när
Man fotograferar stilleben/produktbilder rakt ovanifrån (så kallade ”Flatlays”) och man vill att alla detaljer i bilden ska synas.
När det kommer till mina bilder så ligger alltid min bländare på f1.8 eller f2.0. För att kunna få de där blurriga i bakgrunden.

För att få hela bilden skarp behöver du ha ett bländartal högre än f2.0.

Lågt ISO-tal är bra…
I alla situationer där det är bra ljus. T.ex. när du fotograferar dagtid och framför allt utomhus.
När ISO-talet är lågt så är din bild skarp, clean och med klara färger.
Lägsta möjliga ISO-tal bör vara din standardinställning när du fotograferar. Jag har alltid min ISO på 100. För att justera ljusstyrkan så ändrar jag slutartiden.

RAW är ett filformat som är skapat för att du ska kunna få bästa möjliga kvalitet när du redigerar dina bilder. RAW-filer är helt orörda – oredigerade och inte komprimerade. De går inte att ladda upp direkt online, utan måste tas in i Photoshop (eller Lightroom), redigeras, sparas som JPEG och för att sedan laddas upp.

Gillar

Kommentarer

Anngelic
Anngelic,

Mycket bra förklarat!
Det tog mig och min kamera mååånga år innan vi blev överens om vilken knapp eller spak som ska göra vad 😃

nouw.com/anngelic
lljonsson
lljonsson,
emmeliesehlin
emmeliesehlin ,
Älskar dina fotoinlägg, de är så bra förklarat än fast jag både fotar manuellt och i RAW, men ibland glömmer man smågrejer som man kommer på sig med hjälp av detta!<3
nouw.com/emmeliesehlin
lljonsson
lljonsson,

Tack snälla du ❤

nouw.com/lljonsson