Fördelar & nackdelar med att fota i jpeg vs RAW

Visste du att det finns olika bildformat som du kan använda när du fotograferar med din systemkamera? Vilket format du väljer har stor betydelse för hur dina bilder blir och hur du kan använda dem. Så låt oss gå igenom hur det fungerar.

JPG – ett allsidigt bildformat utan större möjligheter
När du köper din kamera är den inställd på att ta bilder i ett bildformat som kallas JPG. JPG är ett väldigt vanligt format och det är det vi oftast använder när vi t ex mailar bilder eller lägger upp dem på Facebook. Det är också det format som du ska använda när du börjar fotografera.

JPG är ett väldigt användbart filformat som passar dig som inte har ambitionen att redigera dina bilder, utan vill kunna använda dem direkt ur kameran. Filerna blir hanterbart stora och du kan ladda upp dem i sociala medier eller printa dem direkt.

MEN: när man tar en JPG-fil ”redigerar” och komprimerar kameran den för att försöka göra den optimal vad gäller ljus, svärta, kontrast och färgmättnad. Kameran lägger också på skärpa i bilden, och när kameran är ”nöjd” slänger den bort all annan information som fanns i bilden när den togs. Kvar blir alltså en lite mindre fil med bara den information som kameran tycker ska vara där.

Detta innebär att det finns väldigt begränsade möjligheter för dig att påverka bilden efteråt i ett bildbehandlingsprogram. Skulle du t ex ha fotograferat något som blivit alldeles för ljust eller för mörkt i bilden kan du med all sannolikhet inte göra något åt det efteråt eftersom kameran har slängt så mycket information.

RAW – ett ”omständligare” bildformat med enorma möjligheter
När du fotograferat ett tag och vill utvecklas och också börja redigera dina bilder för att få full kontroll över dem, kan du med fördel börja använda ett format som kallas RAW.

En bild tagen i RAW går inte att ladda upp direkt i sociala medier och går inte att skicka till en vän för att hen ska spara den i telefonen. En RAW-fil kräver jobb efter fotograferingen för att se bra ut och den tar väldigt stor plats på ditt minneskort. Eftersom kameran inte har redigerat bilden alls upplevs ofta RAW-filen som ”dassigare” och mer kontrastlös än en JPG-fil. Bilden är alltså inte färdig, utan behöver redigeras/färdigställas av dig.

När man fotograferar i RAW-format komprimeras bilden inte alls utan all information i filen sparas och finns kvar. Det är därför den blir så stor. Detta innebär att det finns otroliga möjligheter att själv redigera och få bilden precis så som du vill ha den. Du kan ”plocka fram” detaljer i partier som blivit alldeles för ljusa (t ex himlar, snö och brudklänningar), du kan ”ljusa upp” mörka skuggor (t ex i ett ansikte vänt från solen och i brudgummens svarta kostym), du kan ställa in exakt vitbalans trots att den blev helt fel vid fotograferingstillfället o sv.

När du har redigerat RAW-filen färdigt sparar du den slutligen som en JPG-fil för att sedan kunna använda den i sociala medier eller printa den. Då är det DU som har skapat JPG-filen och inte kameran.

Här kommer två listor på vad som kännetecknar de olika formaten, samt deras för- och nackdelar:

JPG för- och nackdelar:
Passar dig som bara vill fotografera och som inte är intresserad av bildbehandling.

+ Vanligt och väldigt användbart filformat.
+ Mindre filer.
+/- Kameran har ”redigerat” och komprimerat bilden (ljus, svärta, kontrast, färgmättnad och skärpa).
+ Bilder i JPG fungerar bra att använda direkt ur kameran.
– Mycket information i bildfilen har kastats bort och går inte att få tillbaka.
– Du har begränsade möjligheter att redigera bilden efter fotograferingen.

RAW för- och nackdelar:
Passar dig som vill ta full kontroll över dina bilder och arbeta med framkallning/redigering i datorn efter fotograferingen, för att maximera kvaliteten.

– Går inte att använda till t ex sociala medier eller annan ”daglig användning”.
– Filformatet kräver efterbearbetning/bildbehandling.
+/- Jättestora filer (som inte är komprimerade alls).
+ All information finns kvar i filen, och går att plocka fram vid redigering.
+ Stor chans att få bilden just så som du vill ha den.

Vilket är bäst då?
Man skulle kunna sammanfatta det med att en JPG-fil inte är lika bra som en RAW-fil. En RAW-fil är alltid överlägsen en JPG-fil. Men att välja att fotografera i RAW är ändå inte alltid givet. Det beror alltså på vem du är och hur dina bilder ska användas. Man kan också konstatera att en bild som tas vid ”normala”, fördelaktiga förhållanden inte alltid behöver all den information som RAW-filen ger, men vid andra tillfällen (och då du har problem att exponera rätt för alla delar i bilden) blir skillnaden otroligt viktig.

Så vilket bildformat ska du nu använda? Det enklare JPG eller det något krångligare (men bättre) RAW? Ja, det är som sagt helt och hållet beroende på vem du är och hur du tänker använda dina bilder.

Är snabbhet och enkelhet det viktigaste för dig? Använd JPG!

Är kontroll och hög bildkvalitet det viktigaste för dig? Använd RAW!

Gillar