bullar med vaniljkräm & glasyr

🍪 𝚁𝚎𝚌𝚎𝚙𝚝: 𝙱𝚞𝚕𝚕𝚊𝚛 𝚒 𝚙𝚊𝚗𝚗𝚊 𝚖𝚎𝚍 𝚟𝚊𝚗𝚒𝚕𝚓𝚔𝚛ä𝚖 & 𝚐𝚕𝚊𝚜𝚢𝚛

VANILJKRÄM
0.5 vaniljstång
5 dl mjölk (3 %)
1.3 dl socker
6 äggulor
1 dl majsstärkelse

FYLLNING
150 g rumsvarmt smör
1.3 dl socker
2 msk vaniljsocker
1.5 msk kanel

VETEDEG
3.5 tsk kardemummakärnor
50 g jäst
5 dl kall mjölk (3 %)
2.3 dl socker
1 tsk salt
200 g rumsvarmt smör i bitar
ca 18 dl vetemjöl
smör till formen
florsocker att pudra över

PENSLING
1 ägg
0.5 msk vatten

GLASYR
2 dl florsocker
1.5 msk vatten

Gör så här
VANILJKRÄM: Skär ett snitt i vaniljstången på längden. Skrapa ut fröna. Koka upp mjölk, vaniljstång och frön samt 2/5 socker i en kastrull. Rör ihop äggulor och 3/5 av sockret med majsstärkelsen i en bunke. Sila först ner 1/3 av den varma vaniljmjölken i äggblandningen och vispa den slät. Sila sedan ner resten. Häll tillbaka i kastrullen. Värm under vispning tills krämen tjocknar. Ta från värmen och ställ krämen kallt.
FYLLNING: Rör ihop alla ingredienser i en bunke.

VETEDEG: Stöt kardemummakärnorna i en mortel. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör så att jästen löser sig. Tillsätt kardemumma, socker, salt och smör. Blanda i mjölet. Kör degen i maskin på låg hastighet tills den har blivit riktigt smidig, ca 5 minuter. Eller arbeta för hand ca 10 minuter. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord, ca 35 x 45 cm (för 20 bullar). Bred ut smörfyllningen. Rulla ihop degen från långsidan. Skär i 2 cm tjocka skivor. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. Smöra kanterna. Lägg i bullarna med ca 1/2 cm mellanrum. Spraya dem lätt med lite vatten från en blomspruta. Täck med plastfolie och se till att det är tätt. När bullarna har jäst ihop ordentligt är de klara för gräddning, det tar ca 2 timmar. Sätt ugnen på 200°C. Fyll en spritspåse med den kalla vaniljkrämen. Tryck ner struten till bottnen av långpannan genom varje bulle. Tryck ut så mycket vaniljkräm att den kommer upp igen. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen ca 25 minuter. Blanda ägg och vatten till penslingen. Pensla på tunt direkt när bullarna kommer ut ur ugnen. Lyft upp dem på galler och dra försiktigt bort papperet. Låt svalna. Blanda florsocker och vatten till glasyren. Lägg en klick glasyr på varje bulle. Pudra över florsocker. Skär bullarna med kniv och servera.

Gillar

Kommentarer

beattriicee
beattriicee,
lljonsson
lljonsson,
🤤🤤🤤
nouw.com/lljonsson
Sandra,

Men alltså hur gott ser inte detta ut då?! 😳 vi har mandelmassa hemma och jag vill baka bullar så himla mycket! Men är inte världens duktigaste på det, så får vänta tills sambon är ledig och kan hjälpa till.

nouw.com/sandraemilys
lljonsson
lljonsson,
Övning ger färdighet 😋🤤
nouw.com/lljonsson
Elina,

Men så goda dem såg ut! De måste jag testa någon gång framöver 😍 det får nog bli lite bullbak under våren sen!

detkaosvikallarvardag.com
lljonsson
lljonsson,
Ja dessa är helt magiska 😋🤤
nouw.com/lljonsson
agnesmathilda
agnesmathilda,
lljonsson
lljonsson,
linnealarssonss
Marie,

Den såg väldigt god ut =D

sweetwordsbymirre.com