allt du behöver veta om samarbeten

Visst blir man glad när ett företag hör av sig och frågar om man vill ta emot gratis produkter i utbyte mot ett inlägg eller en summa pengar? Självklart det låter ju jättebra! Men är någonting egentligen gratis? Nej, oftast inte.

Det många missar är att vi som tar emot dessa produkter är skatteskyldiga. Vi är skyldiga att skatta ca 30% av marknadsvärdet för produkten. Så den där klockan du precis tog emot för ca 1500kr får du alltså betala 500kr för i nästa års deklaration. Detta gäller alltså både för er som tar emot sin ersättning i pengar eller i produkter.

Så när ett företag kontaktar dig och skriver vilket fantastiskt konto du har och erbjuder dig produkter i utbyte mot bilder på sociala medier ska du lägga benen på ryggen och springa som om det inte fanns någon morgondag. Skämt å sido! KRÄV BETALT.

Du ska skatta på produkterna du tar emot, lägga ner tid på att fota, redigera och skriva = jobba gratis, och många företag kräver att de ska få använda sig av dina bilder i marknadsföringssyfte.
Varför ska vi influencers jobba gratis och till och med betala för att jobba gratis?

Ofta påstår företag att de inte har råd att betala men jag menar, har du ett företag så har man väl en budget för marknadsföring? Hur ska företaget annars syna och växa? Då är man inte särskilt företagsam och företaget kommer med största sannolikhet ändå gå i botten..

Produkter betalar inte dina räkningar, så ta betalt för dina samarbeten!

Jag har fått gratis produkter, måste jag betala skatt?
- Ja. Grundregeln är att du ska betala skatt om du behåller en produkt oavsett om du gör reklam för den eller inte. Det du behöver betala skatt för är marknadsvärdet, dvs. priset som du själv hade fått betala om du köpt produkten i en butik eller på en webbplats – det kan vara alltifrån produkter för små summor till märkesjeans och mobiltelefoner.

Du behöver också betala skatt för produkter som du har fått men som du ger bort, säljer, sparar eller lottar ut till dina följare, värdet spelar ingen roll.

Du behöver inte skatta för en produkt som du returnerar eller inte ens hämtar ut. Detta kan även gälla om en vara du fått uppenbart saknat värde för dig både privat och i verksamheten och inte heller använts för något ändamål. Du bör då ange när du lämnar din deklaration vilka varor du fått men som du inte redovisat som inkomst.

Måste jag betala skatt när jag fått ersättning från så kallade adlinks?
- Ja det behöver du eftersom adlinks innebär att du tjänar pengar per klick. Det gäller vare sig du har ett samarbete eller inte. Redovisa pengarna som en inkomst på bilaga T2.

Måste jag betala skatt även om produkten eller tjänsten kallas gåva?

- Ja. En produkt eller tjänst som du får av en uppdragsgivare eller ett företag för att du är influerare anses inte som en skattefri gåva. Det är en ersättning för ditt arbete som influerare och den ersättningen ska du betala skatt på även om du inte marknadsför produkten eller tjänsten – det räcker med att du har tagit emot produkten och behållit den, och givarens förväntan att du ska göra reklam för innehållet.


Vad gäller om jag håller en tävling? Ska jag betala skatt för produkten jag tävlar ut?

- Nej det behöver du inte göra. Om du utser vinnarna efter någon prestation, till exempel bästa foto eller slogan, kan du däremot vara skyldig att som utgivare redovisa de vinster som du skickar till vinnarna. Det gäller dock bara om produkten som är vinst har ett marknadsvärde som överstiger 1 400 kr.

Om influencern är godkänd för F-skatt så är det influencern själv som ansvarar för att betala skatt på sina intäkter.

Exempel: Ett företag ger en väska till en influencer för att den ska marknadsföras på dennes blogg. Väskan är värd 10 000 kr inklusive moms (25 %).

Här är det fråga om en bytestransaktion. Influencern tillhandahåller en reklamtjänst till företaget. Företaget köper en reklamtjänst från influencern och betalar med en väska. Influencern ska redovisa en intäkt med 8 000 kr och utgående moms med 2 000 kr i moms.

Influencern ska fakturera för sin marknadsföringstjänst med 8 000 kr + utgående moms med 2 000 kr – förutsatt att marknadsföringstjänsten har samma värde som väskan.

Gillar