VERKLIGHETENS INSTAGRAM

Något som jag tycker är jätteviktigt, speciellt för er som är yngre är att våga inse att sociala medier är gift. När jag hade som sämst självkänsla jämförde jag mig konstant med andra tjejer på sociala medier, varje dag, hela tiden. Det var fruktansvärt!! Jag tyckte att jag var skitful i jämförelse med alla andra. Det blev så illa att jag tillslut inte orkade se mig själv i spegeln. Endast för att jag inte såg ut som dom manipulerade bilderna på Instagram.

Det jag har lärt mig nu är att dom tjejerna inte heller ser ut som dom själva på Instagram. Ju mer man matas med perfekta bilder på sociala medier desto mer normaliserade blir dom och tillslut blir det svårt att vara medveten om vad som är verklighet och inte. Dom flesta redigerar sina bilder på ett eller annat sätt. Vissa ändrar färgskalan, andra använder filter och det finns dom som bygger om hela sitt utseende. Man kan också använda sig av olika ljussättningar och poseringar som gör att man ser smalare ut, får bredare höfter eller bara ser längre ut. Detta är så viktigt att ha i åtanke och det är något som föräldrar ofta glömmer att prata med sina barn om. Påminn dom konstant om att det man ser på sociala medier oftast är fake. Berätta för dom att personerna på bilderna inte ser ut så i verkligheten, för det är något man glömmer med tiden. Även jag får påminna mig själv ibland, fortfarande.

Många på sociala medier har försökt att ändra på detta genom att lägga upp "riktiga bilder" (t ex. alexandranilsson) och det är jättebra, men manipulerade bilder kommer fortfarande att leva kvar. Att lägga upp redigerade bilder har blivit så normalt att det i princip är omöjligt att få det att upphöra i nuläget. Jag gör det, mina kompisar gör det, iprincip alla jag följer gör det. Man vill att det ska se så bra ut som möjligt på sociala medier och man glömmer hur detta kan påverka andra som inte är medvetna om vad som sker. Så snälla var öppna med detta, förklara för alla unga i eran omgivning och förstå att bilder inte är detsamma som verklighet.

Gillar

Kommentarer