ÅTERHÄMTNING

Det är så otroligt viktigt att ta sig tid till att återhämta sig från vardagsstressen. När man bara låter allting flyta på utan att tillåta sig själv att vila så är det lätt att man tillslut går in i väggen. Utmattningsdepression och kronisk stress är två tillstånd som är mycket vanliga i dagens samhälle. Därför är det jätteviktigt att lyssna på sin kropp och vila ofta, helst en stund varje dag. Man behöver inte känna sig som en dålig människa för att man behöver återhämta sig oftare än andra. Alla människor fungerar olika och har olika toleransnivåer när det gäller stress. Vissa kroppar kräver mer vila medan andra klarar sig flera dagar utan återhämtning. För att förklara detta har jag gjort ett litet scenario:

Josefin är en driven och social tjej som trivs med att ha många bollar i luften. Hon blir lätt uttråkad och nedstämd när hon inte har något att göra så därför ser hon till att fylla sina dagar med jämna aktiviteter. Hon studerar till sjuksköterska samtidigt som hon arbetar extra i en matbutik på helger och som instruktör på ett gym två kvällar i veckan. Utöver detta tycker Josefin om att gymma och umgås med hennes kompisar från skolan. Klasskompisen Sanna förstår inte hur Josefin orkar med allt. Sanna är oftast helt slut när hon har pluggat hela dagen och orkar inte göra något annat än att laga mat och sedan gå ut med hunden när hon kommer hem. Och på helgerna vill hon ju ta det lugnt och kanske hinna med att träffa sin familj. Sanna känner sig lat i jämförelse med Josefin, varför orkar inte hon med samma saker?

Svaret är enkelt: Vi alla är olika och fungerar därför också olika.

Sanna är en person som uppskattar ensamhet och tystnad, hon blir inte alls uttråkad och nedstämd som Josefin blir. Hon blir istället överväldigad av sociala situationer och får ofta huvudvärk när hon har haft en hektisk dag. Det finns många olika personlighetsdrag bland oss som gör att vissa gillar aktiva dagar och andra föredrar att ta det lugnt. Inget av det är fel och man ska alltid prioritera sig själv och sitt välmående framför allt annat i livet. Man kan omöjligen passa in i någon annan människas liv om man inte delar den personens identitet, inte ens sambos eller tvillingar fungerar i samma vardag. Detta är något som är jätteviktigt att vara medveten om. Vem är du och hur ska ditt liv se ut för att du ska må bra? Lyssna alltid på din egen kropp och gör det som känns bäst för dig. Jämför dig aldrig med andra. Man ska inte heller döma eller värdera andras sätt att leva på. Acceptera istället att det finns skillnader mellan oss människor som gör att vi fungerar olika. Världen skulle vara extremt tråkig om alla tänkte och kände samma saker, eller hur?
I nästa inlägg kommer jag att dela med mig av lite avslappningsövningar och andra tips på hur man kan göra för att återhämta sig.

Ta hand om er så hörs vi snart igen!

Gillar

Kommentarer