#Cancerbaksmällan

Det tog mig lång tid att läsa ut Charlotta Lindgrens "En hel jävla bok om cancer". Det beror nog delvis på ämnet och delvis på bokens struktur. Den är skriven som en blogg, där varje kapitel är ett fristående inlägg på temat cancer. För människor som gillar att njuta av en bok länge är det antagligen ett perfekt upplägg. För människor som jag, som älskar att sträckläsa fungerar det inte så bra. Hur som helst: Det är en stark berättelse skriven av en genom-ärlig människa och den handlar om cancer från diagnos till livet efteråt. Just hur det är att överleva cancer är högaktuellt just nu. #Cancerbaksmällan svepte över landet för inte så länge sedan och många överlevare passade på att berätta hur livet blev för dem efter cancern. Charlotta Lindgren skrev en hel del om just den saken, många kloka och intressanta ord, bland annat detta:

"Jag är som sagt tacksam över väldigt mycket. Men det tar inte ifrån mig rätten att vara bitter över andra saker. Ibland känns det som att vi som lever efter en cancerdiagnos automatiskt förväntas vara tacksamma och endast tacksamma. Det känns som att det till och med anses "starkt" och "fint" att gå vidare snabbt och låta cancern bli en parantes i livet. 

Jag är ledsen men jag funkar inte så."

Imorgon ska jag lämna tillbaka boken på biblioteket och jag hoppas att den hittas av någon annan tjej som jag - eller som författarinnan själv. Någon som vill läsa om hur andra hanterat att möta cancer under livsresan. Vänersborg blir i och med detta exemplar ytterligare en nål i Libris Sverigekarta för boken - inte för att den har ont om sådana, som synes... Jag ser också fram emot nästa bok av Charlotta Lindgren. Jag har läst på sociala media att hon fått kontrakt med ett förlag nu och jag misstänker att nästa bok kommer att handla om hennes kamp mot Facebook. Hon är mest känd som tjejen som vann mot Facebook. Vi får väl se. Jag ska spana efter den.

  • 902 visningar

Gillar

Kommentarer