När barnlängtan möter byråkrati

"Hjärtats röst" av Nina Holst är självbiografisk. Den handlar om hennes kamp för att få adoptera ett barn – trots att hon är ensamstående och trots att hon anses vara för gammal. Boken skildrar en kamp mot byråkrati, en kamp för kärlek och familjegemenskap. Ibland skär själva kontrasten mellan barnlängtan och byråkrati i mig medan jag läser:

"På det läkarintyg jag skickade in till Familjerätten i höstas skulle läkaren titta på min kroppskonstitution, munhåla, näsa, svalg, kontrollera stämma, tal, tandstatus, öron med mera och kryssa i Ua eller fylla i Anmärkning. Första gången jag kom i kontakt med begreppet Ua var när jag läste hundens veterinärrapport inför valpköpet. Ua betyder utan anmärkning. Både barn och blivande föräldrar undersöks på längden och tvären och olika specialister försöker tränga in i psyket, bedöma, diagnosticera, analysera och utreda. Jag förstår varför, men vad har förmågan att gå ner på huk med saken att göra?"

Författarinnan är själv adoptivbarn och kom till Sverige från Seoul 1974. Hjärtats röst är första delen av en serie om tre böcker och skildrar själva adoptionsprocessen. Nästa bok "Panama tur & retur" kommer 2019.

Bokens vackra omslag är gjort av Mia Fallby.

  • Böcker
  • 613 visningar

Gillar

Kommentarer