Apropå cellgiftsbehandling

En kompis ställde lite frågor om min cellgiftsbehandling, så jag tänkte svara på samma frågor på bloggen. Om det är någon som undrar över något angående cellgiftsbehandling eller cancer så fråga bara, så försöker jag svara. Jag kan i alla fall uttala mig om hur det är för mig, men alla människor är ju lite olika:

Hur mycket har du kvar av cellgiftsbehandlingar och vad händer sen?

Jag har fått tre av sex behandlingar så den sista blir i november (det är en i månaden), sedan hoppas jag på att ha ett normalt CA-125 värde (markör ovarialcancer) och att behandlingen då är över. Om det blir så kan jag antingen återgå till mitt normala liv eller fortsätta vara sjukskriven för att återhämta mig. Min läkare har flaggat för att det kan hända att man är sjukskriven i upp till ett år efteråt. Jag har lite biverkningar, så kallad "chemohjärna", man blir fruktansvärt virrig, det är rent läskigt... Därefter är det ju bara att hoppas på att man slipper återfall och kan friskförklaras fem år senare.

Hur mår du av cellgiftsbehandlingarna?

Jag fick en allergisk reaktion vid min första cellgiftsbehandling, med liknande nässelutslag över hela kroppen. Jag tålde inte den typen av cellgift (som är gjord på idegran), så jag fick en annan sort, som jag nu fått tre gånger. Samma dag är jag väldigt trött, framför allt för att jag samtidigt får så mycket allergimedicin (Tavegyl) eftersom de var rädda att det skulle hända igen. De kommande dagarna är jag lätt illamående, kräks ibland och är överkänslig mot lukter, ibland med metallsmak i munnen. När man får cytostatikan får man samtidigt Kortison och dagarna efter trappar man ned. Det läkemedlet, som ju motsvarar kroppens naturliga stresshormon, gör att jag blir röd kring ansikte, hals och får hjärtklappning. Därefter är det lugnt ett par dagar. Sedan kommer immundippen dag 7-10 då man tar det lite lugnt och den perioden har hittills alltid varit förlängd för mig eftersom jag fått lägre nivåer på vita blodkroppar än de vill att man ska ha. Då får jag undvika sjuka människor och folksamlingar. Därefter är det typ 2 bra veckor, då jag vill göra roliga saker och sedan är det på´t igen. Ungefär så är det. Jag är ganska trött jämfört med normalt, men eftersom jag är sjukskriven så krävs det inte mycket av mig, vilket gör att jag på det stora ändå känner mig rätt ok. Dessutom är det blodprovstagningar lite då och då, för att kolla hur jag mår, samt andra undersökningar.

  • Cancer
  • 618 visningar

Gillar

Kommentarer