Jag har gjort ett litet radioprogram på webben för Ariton Förlag, som en del i deras projekt "Under ytan". Det handlar om cancer, punkrock och mycket annat, men mest av allt om att ta vara på livet. Nu, efter cancern, vill jag att livet ska vara i fokus.

http://aritonforlag.se/ytan-med-petronella-simonsbacka/​

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Idag kan man läsa min krönika om Livshunger på CoachingGuiden. Den handlar om min cancerresa och hur jag lär känna mitt nya, friska jag. Efter bästa förmåga. Krönikan är en del av Ariton Förlags projekt Under Ytan, som handlar om allt det som döljs under ytan på en människa. Man vet aldrig hur någon annan människa har det inuti, så det gäller att försöka vara lyhörd och ha ett öppet hjärta. 

http://www.coachingguiden.se/livshungrig/​

Likes

Comments

Gamla tiders skuld är en mastig, välskriven traditionell deckare, som utspelar sig i trakterna kring Jönköping. En kriminalkommissarie från Partille, som råkar vara på semester i trakten med sin familj, slår sig högst ofrivilligt samman med en  journalist från Stockholm för att ta reda på vad som hände med en 14-åring som försvann för tjugo år sedan. Intrigen är spännande, men det är i tonårsskildringarna som boken verkligen bränner till och glimrar av liv.

Likes

Comments

Nästa bok jag ämnar sätta tänderna i heter "Gamla tiders skuld" och är skriven av debutanten Anders Winckler, en it-kille som tyckte programmering var för enkelt - det var dags att testa något verkligt svårt... ...som att skriva en bok.  Jag spenderade torsdagskvällen på Spot On i Jönköping, på ett Tjejer Kodar arrangemang... och jag håller väl inte riktigt med författaren ifråga än... Men det ska bli kul att läsa hans bok och jag hoppas att han kommer att få möjlighet att ta sin plats i bokfloden.

Likes

Comments

Det tog mig lång tid att läsa ut Charlotta Lindgrens "En hel jävla bok om cancer". Det beror nog delvis på ämnet och delvis på bokens struktur. Den är skriven som en blogg, där varje kapitel är ett fristående inlägg på temat cancer. För människor som gillar att njuta av en bok länge är det antagligen ett perfekt upplägg. För människor som jag, som älskar att sträckläsa fungerar det inte så bra. Hur som helst: Det är en stark berättelse skriven av en genom-ärlig människa och den handlar om cancer från diagnos till livet efteråt. Just hur det är att överleva cancer är högaktuellt just nu. #cancerbaksmällan svepte över landet för inte så länge sedan och många överlevare passade på att berätta hur livet blev för dem efter cancern. Charlotta Lindgren skrev en hel del om just den saken, många kloka och intressanta ord, bland annat detta:

"Jag är som sagt tacksam över väldigt mycket. Men det tar inte ifrån mig rätten att vara bitter över andra saker. Ibland känns det som att vi som lever efter en cancerdiagnos automatiskt förväntas vara tacksamma och endast tacksamma. Det känns som att det till och med anses "starkt" och "fint" att gå vidare snabbt och låta cancern bli en parantes i livet. 

Jag är ledsen men jag funkar inte så."

Imorgon ska jag lämna tillbaka boken på biblioteket och jag hoppas att den hittas av någon annan tjej som jag - eller som författarinnan själv. Någon som vill läsa om hur andra hanterat att möta cancer under livsresan. Vänersborg blir i och med detta exemplar ytterligare en nål i Libris Sverigekarta för boken - inte för att den har ont om sådana, som synes... Jag ser också fram emot nästa bok av Charlotta Lindgren. Jag har läst på sociala media att hon fått kontrakt med ett förlag nu och jag misstänker att nästa bok kommer att handla om hennes kamp mot Facebook. Hon är mest känd som tjejen som vann mot Facebook. Vi får väl se. Jag ska spana efter den.

Likes

Comments

När jag studerade journalistik pratade vi om från ax till limpa. Att följa en hel process, exempelvis hur en limpa blir till. I praktiken är det sällan man får möjlighet att närstudera en process från ax till limpa. Jag har nu möjlighet att göra det - men i bokform, inte brödform, och av rent privat intresse. Och det är mycket intressant. Jag håller på att följa framfödandet av Maria Richardssons debutbok "Den blomstertid nu kommer". Den överlägset längsta tiden har själva produktionen tagit, därnäst kampen att förbättra boken för att få den antagen. Sedan följde själva den nagelbitande antagningsprocessen, där förlagen tog tid på sig att tänka till... Därefter ännu en förbättringsprocess av produkten och vips: Ett boksläpp kom till. Men det var ju bara början på historien, för det intressanta med en limpa eller en bok är ju inte när den fysiskt uppstår utan hur det går till när den äts upp. I den nybakta limpans fall måste man snarast försvara den doftande produkten mot potentiella ätare, men vad gäller böcker är det tvärtom. En debuterande författare måste försöka synas, för att boken ska noteras och förhoppningsvis bli läst. Annars försmäktar en nyfödd bok i total mörk glömska. En limpas berättelse slutar när den blir uppäten (om det inte är ett surdegsbröd), men en boks tillvaro är mer komplicerad eftersom den kan läsas många gånger och även lånas ut. Det finns en sida som heter libris.kb.se, där man man följa hur olika huvudbibliotek köper in en bok och sedan kan man gå in på underlydande bibliotek och mer eller mindre i realtid notera hur boken går från läsare till läsare. De sätter digitala nålar i en Sverigekarta för att visa vilka huvudbibliotek som för titeln. Det är fantastiskt intressant. Förläggare och bibliotekarier måste ha ett par av världens roligaste yrken. Jag misstänker att en boks berättelse inte ens slutar där, men det är så långt jag har kommit. Jag ser fram emot att följa fortsättningen. Kanske går den till översättningar, e-böcker och ljudböcker? Kanske slutar berättelsen i destruktion av boken? Jag har aldrig tänkt på hur utslitna böcker dör. Jag har nog antagit att slutet kommer i en bokhylla hos någon som jag. Någon som har svårt att motstå att köpa hem en kasse böcker när biblioteken rensar ut.

http://libris.kb.se/bib/20811449?vw=full

https://www.ka.se/jag-fick-plocka-fram-min-angest

http://www.lindskogforlag.se/den-blomstertid-nu-kommer_start.php

Likes

Comments

Äntligen kom sms:et klockan 16:34 i fredags. Boken hade kommit, som jag väntat så länge på. "En hel jävla bok om cancer" av Charlotta Lindgren. Vänersborgs bibliotek köpte in den, efter att föregående exemplar tydligen hade försvunnit, och jag hoppas på att den kommer att bli flitigt utlånad. Hittills (jag har läst omkring hälften, till sidan 111) måste jag säga att den är berörande. Jag har gråtit mig igenom kapitlen. För mig är det också läskig läsning eftersom det var så mycket jag kunde känna igen mig i. Naturligtvis förväntade jag mig att kunna relatera till att få cancer, även om hon hade bröstcancer och jag äggstockscancer, men det var så mycket annat. Inte bara allt kring dödsångest och cellgifter, utan oväntade saker. Som att vi både levt med ofrivillig barnlöshet. Det var otippat. Hennes barnlöshet slutade med att hon fick barn. Min barnlöshet slutade med att jag blev lyckligt barnlös istället. Sådant händer. Allt i livet har sina för och nackdelar, även när saker och ting inte utvecklas som man hade velat kan man ju vara öppen för silverranden på olycksmolnet. Nu ska jag fortsätta läsa.

Likes

Comments

Jag ser fram emot att läsa "En hel jävla bok om cancer" och tänkte att jag skulle skriva om boken när den kommer, men efter att inte fått något mail från biblioteket på en månad gick jag tillbaka igår och frågade om det blivit något problem. Tydligen hade de tappat bort min förfrågan, men de lovar att den snart ska komma i mina händer. Tydligen har de haft ett ex inne tidigare, som verkar ha blivit sönderläst eller kanske uppäten av hund, alternativt stulen. Man kan bara spekulera : )

Likes

Comments

Nio dagar kvar till boksläpp. Nedräkningen pågår på Marias Författarblogg och det är spännande att följa det intensiva arbetet inför släppet. Hur recensenter börjar skriva om att de läser boken... Vilka bibliotek i Sverige som boken köps in av... Där kommer den att stå, uHc under R. Bakom allt det där finns ett arbete, ett osynligt men livsviktigt sådant för en debutant som förhoppningsvis ska gå från okänd till läst och uppskattad. Förlagsarbete verkar väldigt intressant.

http://www.lindskogforlag.se/

https://mariasforfattarblogg.wordpress.com/blogg/

Likes

Comments

Det var länge sedan jag skrev om mat, men på senaste tiden har jag experimenterat med att göra min egen tofu, av kikärtor... och jag är helt genuint förvånad över att man ganska lätt kan få tofun att verkligen se ut som kött. Detta genom att låta den få färg på båda sidor i ugnen innan man steker den. Jag gjorde en laddning och frös in. Nu blev jag lite hungrig och tänkte steka upp något snabbt. Och hot damn... Det ser verkligen ut som kött. Skulle kunna lura någon med min tofu : ) Kul.

Likes

Comments