Påskhelgen fortsätter ännu i morgon. Vi har friluftat en massa! Vädret har växlat från sol till snöflingor och kallt som tusan!! Morgnarna har dock varit soliga och igen har jag kunnat konstatera att det lönar sig att stiga upp i tid ;)...

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Nytt år och nya svängar!


2017 skall bli ett spännnande år! Vi kommer att fortsätta aktivt träna rallylydnad och lydnad och förhoppningsvis växer Röllis tolerans till yttre stimuli runt honom vilket just nu är SÅÅ svårt och koncentrationen tappas genast. Så det skall vi jobba på!

I januari kommer vi att gå på test för att kolla hur Rölli reagerar på björn (www.petotestit.com). Det skall bli spännande! Sim fortsätter vi med såklart :).


För övrigt skall vi nog bara njuta av samvaro och hoppas det nya året för med sej mycket skoj. Hoppeligen kan vi också flytta in till vårt alldeles eget TROLLEBO under nästa år :)!!


Gott Nytt År alla!

Likes

Comments

Plötsligt, nästan som över en natt, har Rölli kommit in i någon slags fas av sin utveckling. En fas som verkligen prövar på mig också.

Plötsligt är det som om han skulle ha glömt precis allt som han någonsin kunnat. Vissa dagar är till och med kommandot "sitt" besvärligt. Svårast är det nog på rallylydnaden då allt omkring är så väldigt intressant och matte desvärre mindre intressant... Huvudet går som på en uggla (nästan!) och stup i kvarten finns det någon ljuv doft som måste inspekteras. Rölli som ju inte är den mest sociala typen men utvecklat sej rätt bra i att ta kontakt med nya människor har nu gått tillbaka i utvecklingen även med det och allt känns lite spännande just nu. Matte ifrågasätts däremot friskt, ifall honnu faktiskt menar allvar med sina påståenden!

Energi finns som i en bomb och det krävs en hel del för att trötta ut trollet. Samtidigt behöver han vila, känns att även dethät är som när han var valp och for omrking i yra innan han faller ihop och somnade som en klubbad säl :D.

Detta är helt klart ett utvecklingsskede som gås igenom just nu och det hjälps ju inget annat som att vara förstående men ändå konsekvent och fortsätta vardagen. Det går förvisso över, och bakom den vilda fasaden finns samma söta troll som alltid och sedan då koncentrationen hittas så fungerar allt precis som vanligt <3.Likes

Comments

Rölli är väldigt intresserad av att spåra o jaga vilt, lite väl intresserad kanske. Till favoriterna hör helt klart hare,hjort och nu även som nykomling älg som tidigare varit lite skrämmande.


Idag var vi i skogen och såg först två älgar på åkern, en stor tjur och en ko. Som tur märkte Rölli inte dem. Men vi hann bara 500 meter så stack Rölli med näsan i backen in i skogen och det hördes ett grymt knakande. Plötsligt hörde jag hur Rölli skällde, något han inte brukar göra då han jagar/spårar vilt. Jag var ganska säker på att han faktiskt mött älgen och blev nu lite orolig att den attackerar eftersom tjurarna kan vara lite agressiva denhär tiden på året och vi har dessutom en lite halvtam älg i skogen som man ju inte vet med. Jag begav mej mot det hållet som skallen kom ifrån och ropade på Rölli. Efter ca 10 minuter kom han, puhh!I och för sig gör det väl inte så mycket att han jagar/spårar vilt i måttliga mängder men alltid finns ju faran att han rusar ut på vägen fast skogen är stor eftersom han totalt tappar öronen. Nu börjar det dessutom gå ganska långt och reviret börjar vara ganska stort. Då han sticker med nosen i backen hjälper varken att kalla, vissla eller ryta nej.


Vi övar kontakt och att komma på kommando massor men när näsan för så hör de stora öronen inget. Tips tas gärna emot! Småningom brjar älgjakten så då är det ju nog ti hålla honom kopplad lite mer.


Fin morgon trots allt och trevliga bilder :).

På eftermiddagen hade vi besök av Remus syster Myrtti, och oj vad hon doftade gott, hon med, tyckte Rölli!

Likes

Comments

Veckoslutet gick för fort men så mycket skoj man hinner med! Ljuvliga promenader med Rölli, jobba på tomten och sökkurs igår samt kusins konfirmation!

Nu orkar man med veckan som kommer, i väntan på nästa veckoslut :)!

Likes

Comments

Det roliga med en arbetsglad hund är att det finns så mycket olika grenar att prova på. Jag har länge funderat på att prova på personsök med Rölli och nu då det kom upp en kurs på Borgå brukshundar och Rölli känns ganska redo så tänkte jag att varför inte prova :)?

Personsök går ju ut på att hunden skall söka målman i terräng och sedan rapportera om målmannens befinnelseställe antingen genom skall eller genom att ta en "rulla" som hänger runt hundens hals i munnen och återvända till handledaren och sedan tillsammans gå till målmannen. Området som hunden skall söka på varierar enligt klass.

Första kursgången var förra söndagen och oj så roligt det var!! Vi började med presentationsrunda och lite teori. De flesta hundar var schäfer men även några andra raser fanns representerade. Efter teorin gav vi oss ut i skogen. Rölli stod tredje i tur och började såklart med att hitta ett knackkorvspaket med en korv i som en annan kursdeltagare otursamt glömt på en s ten. Korven snaskades glatt och sedan bar det av med plastet i munnen, grr.. Tursamt nog gav Rölli fast sig relativt snabbt och så kunde vi koncentrera oss på sökandet av MÄNNISKA. Rölli kommer att dra stor nytta av denna hobby eftersom han med nya människor är fortfarande relativt försiktig och kontakten måste ske på hans villkor vilket ju är helt okej men jag vill ändå att han ska få mera självförtroende och det kommer denna kurs definitivt att ge.

Ivägskickandet gick bra och Rölli for med god fart fram till alla personer som fungerade som målman. Lite spännande var det att ta godis av en okänd person men det gick och till sist for Rölli runt till alla och sökte godis :). Beröm fick vi för bra position jag stod i då jag skickade iväg Rölli och för hans målmedvetenhet då han skickades iväg. Rölli tänder ju helt klart då målman springer iväg och Rölli har enligt kursledaren en jaktlust/förföljande över medel (förvånar mej inte alls...).


4 timmar tog första gången och en trött men ack så stolt troll åkte hem. Nästa söndag igen, kan nästan inte vänta! Vem vet, kanske detta blir vår favoritgren- få se ;)..

Likes

Comments

Oj vad skönt med semester!! Hälften ännu kvar ( eller ja, en vecka o en dag men det är ju nästan hälften av 3 veckor ;) ). Oj vad vi har pysslat med mycket!!

Tomt har vi köpt, mitt ute i skogen och det ska ju bli bara så roligt att bo där (bara vi byggt först..) . Rölli älskar de oändliga skogarna med alla dofter och är mer som ivrig att få vara med <3..

Lyckan är total i de nya stora skogarna <3!!

På tisdag var vi med Rölli och tränna rally lydnad med Borgå brukshundar och oj oj oj så skoj :D. Jag fick vara väldigt stolt över min hund som är yngst i gruppen och kör på bara så fint! Rölli har dock väldigt svårt med ett moment, nämligen FRESTELSEN. Som namnet säger är det ju en ren frestelse och i princip kan det i tävling också vara precis vad som helst från ätbart till dammsugare eller en person. Rölli som ju är extremt föremålsintresserad faller för frestelsen- varje gång.. Nu var det i form av en neongrön peruk med kattmatsburk i samt en leksakspanda. Pandan bara sneglade Rölli på men peruken... Full fart och hugga peruken för att sedan med ett glatt grin galoppera runt plan med peruken i munnen , ja vem kan inte skratta till det?? Om och om igen hände samma. Till sist bad jag Rölli sitta vid peruken och varje gång han sneglade mot den bad jag honom lämna den och berömde med godis i stora mängder då han faktiskt tog ögonkontakt med mej igen. Nåt att träna på för oss minsann ;). Men för övrigt kunde jag nog vara väldigt stolt över mitt troll. 360 grader runt vid sidan utan att handledaren stannar fungerar nu utmärkt och följ såväl på vänster som höger sida känns riktigt bra. :)

I frestelsen rundar ekipaget två märken i en formation av en åtta enligt domarens anvisning. Momentets prestation slutar i mitten av åttan. Avståndet mellan märkena och frestelserna är 1,5 m – 2m. Frestelserna befinner sig halvvägs i åttan..


Idag var vi hos vår fysioterapeut på den månatliga genomgången. Jag visste att Rölli var rätt så spänd i ryggmuskulatruen då jag ser på hans still att springa ( eller rättare sagt gå i pass då han är fast i ryggen). Rölli har tendensen som en väldigt rörlig och aktiv hund att råka ut för en del felbedömningar då han springer som orsakar muskelspänningar. Nu var boven nog att han förra veckan hoppade över ett dike i full fräs men felbedömde dikets längd då det var högt gräs och brakade i full fart ner i diket istället. Det går ju inte direkt att hindra honom från att råka ut för dessa grejer men ibland får man nog ha hjärtat i halsgropen med honom som han far omkring. Positivt är att hans muskler svarar väldigt bra på behandling och slappnar lätt av. Massor med beröm för sin fina typ och sportiga utseende samt goda muskulatur fick Rölli igen och det känns ju bra minsann :).Likes

Comments

Idag har vi gått Kukuljärvi naturstig i Strömfors, Lovisa. 8 km väldigt trevlig, varierande stig och vyer. Paus såklart! Definitivt värt ett eller fler besök till!!

Likes

Comments

Idag var vi på rallylydnadstävling i Borgå, domare Tiia Hämäläinen. Poängen igen 76/100 (godkänd) :D! Vi har deltagit i 3 tävlingar och alla gånger fått samma poäng :D. Nu är det ju så att Rölli kan ju utföra alla rörelserna mer än galant MEN vårt stora problem är att koncentrationen är väldigt lättrubbad ;). Speciellt lukter är vääldigt distraherande och människor som står mitt på plan bara måste man ju stanna och titta på :). Rölli e ju så väldigt ung ännu så jag tror nog att koncentrationsförmågan ökar med åldern och då det kommer mer erfarenhet! För övrigt e ju Rölli väldigt känslig och reagerar lätt på min sinnesstämning så då jag är lite nervös så "drar han sig in i skalet" och lyssnar inte alls så bra. Idag också genast efter målskylten då jag pustade ut så blev Rölli som en annan hund och trippade glatt på bredvid, bättre tävlingsnerver för matte med andra ord, kommer väl med erfarenhet det också ;). Idag var vi på tok för tidigt på plats och då Borgå hall har ett väldigt trångt vänteutrymme så sätter det hård press på hunden. Då det blev vår tur var Rölli redan ganska trött och uttråkad. Måste försöka att inte vara i så god tid men lättare sagt än gjort då man är en person som alltid e i god tid! Nöjd är jag med denna start då vi bara tog en -10 poängare och den också helt onödig. Är ocks väldigt nöjd att Rölli idag kunde koppla av då vi väntade trots både smått agressiva hundar och allmän yrsel. Idag lyssnade Rölli även bättre som tidigare och jobbade bra på trots allt :).

Våra största poängmissar kunde vi faktiskt ha undvikit om jag varit mer uppmärksam (som alltid gör hunden sitt bästa men ägaren torvar till det..). -10 för att Rölli inte satt ner baken ordentligt i backen, vilket jag märkte men ignorerade!! -3 för att jag inte återvände till den tidigare skylten då jag förnyade en skylt, SLARVFEL eftersom jag nog återvände då jag förnyade en gång till :D... några en-poängare för bristfällig koncentration och samarbete samt då Rölli var lite sned i vissa rörelser. Men Rölli gjorde en strålande bana trots att det varit tungt att vänta så länge och han var glad och lycklig vilket för mej alltid är viktigast <3!

Nu förflyttar vi oss alltså till öppna klassen och Rölli får vara lös på banan. Jag tror att det kommer att vara bra eftersom vi övat mest lös och Rölli kanske inte då tar så mycket stöd av mej och reagerar på min nervositet. Mot nya utmaningar alltså! Ska på en övningstävling i slutet av juni och kanske en riktig start i slutet av juli men fortsätter ta det lugnt med starterna eftersom jag vill att det skall vara roligt för oss och att Rölli ska få utvecklas i lugn takt så att det inte blir press :).

För övrigt njuter vi av tillvaron och bygger upp förlorad massa efter magsjukan. Inte klokt hur fort muskler och vikt försvinner på bara en vecka :(.

Likes

Comments

Är mer som ivrig, vi skall med Rölli nästa månad bekanta oss med föreningen Borgå brukshundar och om det verkar bra så börjar vi träna där :)! Ivrig är jag eftersom det då finns möjlighet för oss att träna spår som ju Rölli helt klart brinner för och även sök av människor (dock tror jag att Rölli inte ännu är helt färdig för det ännu)! Dessutom kommer vi att också kunna träna rally-lydnad där, perfekt!! Viktigast är nog spårningen för Rölli blir fullständigt tokig av glädje då han vet att han ska få spåra och är ju bara så duktig i det så jag tycker det skulle vara väldigt tråkigt att inte utnyttja den glädjen. Klart jag själv kan gå upp spår här hemma men det är inte samma som att göra det med några andra och få variation i spåren :)..


Den senaste tiden har Rölli varit riktigt extra glad och pigg. Senast vi var på fysioterapi hade Rölli väldigt spända ryggmuskler och det gjorde helt klart ont. Jag tror att han nu har det ganska bra vad gäller musklerna. Vi kommer nu att gå en gång i månaden för att undvika sådana där spänningar. Ska bli spännande att se hur det är nästa gång. Röllis starka sida är ju inte att ligga still på sida så det får vi alltid kämpa med. Men roligt att se en pigg och glad hund <3!

Hur kan man vara så glad varje dag :)?

Jag hade aldrig kunnat tro hur mycker toligt man kan ha med sin hund och hur roligt det är att göra saker och ting med den!! Jag är väldigt glad att Rölli har vilja och drive att jobba och kan jobba ganska länge utan att tröttna. Rölli jobbar inte heller enbart för godis eftersom han ju inte är så motiverad av mat. För honom är det betydligt mer motiverande med muntligt beröm :)! Det vill jag gärna se att kommande hundar också har :)! Rölli är så duktig, jag glömmer ofta att han är bara lite på 1,5 år och redan utför moment i rallylydnad som hör till mästarklass, dessutom utan problem! Bästa Peikko <3!

Likes

Comments