Header

Plast i kosmetikk?

Hver morgen og dag pusser vi tennene våre, vi skrubber og vasker huden vår rene, og putter på neglelakk og sminke. Lurer du ikke noen ganger hva de blå kulene i skrubben er, og hvorfor teksturen til tannkrem er så fast?

Det er fordi det inneholder plast. Mikroplast er små plast biter som var før andre store ting men som brytes ned og blir under 5 millimeter. Nå er det vanlig å tilsette det i krem, tannkremer, vaskemidler og andre kosmetikk. Siden renseanlegget ikke er laget for å sile ut disse bitte små plastkulene, blir de skylt ned i vasken. Det blir absorberer farlige stoffer og bakterier og til slutt ender det opp i havet. Fisk og andre sjødyr spiser det, siden det aldri løses opp i vann. Det blir da farlig for liv i havet, og for oss mennesker som spiser sjømat. Plastikk i systemet vårt kan være krefttilkallende og hormon forstyrrende som kan føre til endring av matlyst, vekt, menstruasjon og nedsatt fruktbarhet, i følge ErDetFarlig.no. I plastbitene er det også farlige stoffer og bakterier, som gjør dette enda verre for oss.

Dessverre hjelper det ikke at mange store skjønnhetsmerker tilsetter dette i produktene deres. Ja det er en billig og effektiv måte å skrubbe huden, pusse tennene, og vaske kroppen, men er det verdt det for å ødelegge jorda?

Hvordan vite om vi bruker plast

Mange vet ikke at de vasker huden med små plastikk kuler, siden det ikke akkurat står «Mikroplast» på ingrediens lista. Det kreves heller ikke at det må skrives ned i alle land, men de fleste gjør det. NRK sier at hvis du ser noen av dissa ingrediensene; polyetylen, polypropylen, polyetylen -tereftalat og polymetylmetakrylat vasker du deg selv med mikroplast og er med i denne plast krisen.

Verden jobber med saken!

Det er mye snakk om å bli kvitt all mikroplast i kosmetikk og vaskemidler og i mange land jobber de med å få stopp på det. I USA har Barack Obama jobbet med å forby at det blir solgt i kosmetikk og vaskemidler, og i fra juli 2017 blir produksjonen av mikroplast kuler bannlyst. Mange andre land som Canada, Australia og Storbritannia prøver også å for minske bruket.

Andre alternativer:

Vaskemiddel:

 • 2 kopper vann
 • Eddikk ½ kopp
 • Tea three oil 15 dråper
 • Bakepulver 2ss

Miks alle ingrediensene og oppbevar det.

Leppeskrubb:

 • sukker 3ss
 • olivenolje ½ ss
 • konditorfarge

Miks alle ingrediensene og oppbevar det.

Naturlig tannkrem:

 • ½ kopp kokosnøttolje
 • 2-3 ss bakepulver
 • 2 små pakker stevia
 • Noen dråper peppermynte olje

(Stevia er ikke nødvendig, men smaken kan bli litt rar)

Instruksjoner:

 1. Smelt kokosnøttoljen
 2. Miks alle ingrediensene
 3. Bruk noe for å oppbevare det (syltetøy glass osv.)
 4. La det kjøle seg ned
 5. Ta det på tannkremen og puss tennene

Kroppskrubb:

 • 7 dl sukker
 • 2 dl olivenolje
 • 1ts vaniljesukker
 • Saften av 1 sitron
 • Skallet av 3 sitroner
 • Litt vaniljepulver

Ha alt sukkeret i en stor bolle og tilsett olivenoljen. Skvis over saften av 1 sitron og bruk et rivjern til å raspe skallet av 3 sitroner. Bland alt godt sammen og dryss over vaniljepulver også.


Dette er noen populære merker som ikke har noe mikroplast i deres produkter;

 • Body shop
 • Garnier
 • Lancome
 • Clarins
 • Oral-B
 • Lush

Kilder:

http://storyofstuff.org/plastic-microbeads-ban-the-bead/
https://naturvernforbundet.no/mikroplast/
http://www.side2.no/skjønnhet/disse-produktene-inneholder-mikroplast/3423198970.html


-Liv Karin, Sofia, Mari

Blogg med mobilen - Nouw har en av de beste blogg verktøy på markedet - Klikk her

Likes

Comments

I 2050 så er jeg 48 år. og forhåpentligvis har barn og er lykkelig gift.
Det er utrolig vanskelig å se for seg hvordan år 2050 kommer til å være, men det kommer definitivt til å være mye som er annerledes, både innenfor teknologi og klima, enn hva den er den dag i dag. Samtidig tror jeg også det kommer til å være noe likt. Teknologien tror jeg kommer til å komme mye lenger enn det den er idag, og at den kommer til å være på et helt nytt nivå med mange nye og kule funksjoner som vi ikke kan forestille oss. Biler som svever, roboter i hjemmet, mye mer touch screens/produkter osv.
Klimaet derimot vet jeg faktisk ikke. Dersom vi fortsetter slik vi gjør den dag i dag, så vil jeg tro at det blir mye dårligere. Men samtidig tror jeg vi mennesker kommer til å være mer obs på klimaet, og prøver å lever et miljøvennlig og grønt liv. Jeg er litt på den positive siden, men samtidig på den negative siden.

- Sofia

Likes

Comments

I året 2050 har jorda forhåpentlig ikke gått under og vi lever enda, men jeg tror mye er

annerledes. Jeg tror jeg har fått en jobb som jeg trives i og har ett fint hus eller leilighet. Jeg

tror det regner mye og bøndene sliter med å dyrke grønnsaker, men vi spiser mindre kjøtt og vi

spiser mer grønnsaker, frukt og innsekter. Det kan kanskje hende at forskere på den tiden har

funnet ut om vi kan overleve på en annen planet, hvis det er mulig å bo på en annen planet så

tror og håper jeg at min familie har flyttet dit. Da kan vi starte på nytt og ta mer vare på den

nye ‘jorda’. Jeg håper barna som går på skole kommer til å lære mye mer om hvordan man

kan ta vare på naturen og jorda enn det vi gjør nå. Men alt i alt tror jeg 2050 blir ett fint år.

- Mari

Likes

Comments

En av oppgavene våre var at vi skulle plukke søppel langs veien. Dette gjorde vi i de 2 første timene på fredag (24/03-17). Klassen vår plukket søppel fra Holtan til Borrebanen, mens A-klassen plukket fra Holtan til apoteket. Tilsammen samlet vi inn 9 hele svarte søppel sekker.

Under plukkinga kan vi ærlig innrømme at det kom "æsj"-er og stønner når vi tok opp søpla. Noe som førte til at gym læreren vår, Anine ble veldig frustrert, irritert og gretten.

Etter at vi hadde plukket samlet vi oss begge klassene og begynte å sorterte det vi hadde funnet. Vi begynte med å kjære opp posen, og deretter sortere det som lå oppi. Tilslutt endte det med at vi fikk

 • 2 fulle poser med restavfall
 • 5 fulle poser med plast
 • 1 full pose med papir
 • 1 full pose med glass
 • 1/2 pose med tekstiler
 • mye hard pose

Det er helt utrolig hvor mye søppel og dritt det egentlig ligger slengt rundt omkring i byen, uten at vi tenker over det. Vi må bli flinkere til å ta vare på naturen, og kaste søpla på riktig plass. Dersom alle gjør det, vil vi mennesker kunne leve på denne jorda lenger.

- Liv Karin, Sofia, Mari

Likes

Comments


I 2050 er jeg 48 år gammel. Jeg er da forhåpentlig gift, har en fin familie og en jobb jeg trives i. Tror jeg verden er mindre forurensende og at vi mennesker har forminsket antall CO2 som slippes ut? Både ja og nei. Jeg tror verden fortsatt kommer til å utslippe et godt antall CO2, men at vi har forbedret oss. Jeg tror at teknologien er enda mer avansert og mer av, og at vi har kommet lenger i forskning.

I 2050 planlegger vi sikkert allerede hvordan vi skal flytte til en annen planet. De fleste kommer til å bo i storbyer og i leiligheter. Jeg tror flere folk kommer til å bry seg om planeten vår og prøver å vedlikeholde den, men at det fortsatt er mye forurensning. Det er sikkert mindre kjøttprodusering, og de fleste kommer til å ha flere vegetardager. Noen har sikkert insekter i kostholdet sitt.

Jeg skal ikke spise kjøtt i framtiden heller, og det håper jeg ikke resten av familien min gjør. Min framtidige familie og jeg skal ta vare på jorda vår og forurense så minst som mulig. Jeg tror jeg og mange kommer til å angre på at vi ikke brydde oss om hva vi gjorde jorda før nylig, siden det kommer til å være mye forskjell på været på jorda. I Europa og Nord-Amerika er det sikkert veldig mye regn, og i Afrika og steder i Asia er det sikkert ganske tørt. Det kommer til å være mer og verre naturkatastrofer rundt omkring i verden.

Bilderesultat for the future

Bilde: http://6iee.com/424025.html


-Liv Karin

Likes

Comments

Et av oppgavene vi fikk disse ukene, var å se på en serie som heter "Live redder verden - litt". Dette er en serie som går på NRK TV. Serien handler om Live Nelvik som skal prøve å minske CO2 utslippet hennes, slik skal hun redde verden litt.

Temaet "bærekraftig utvikling" er et veldig viktig tema. Vi som bor i Norge- og andre rike land, bruker opp jordas ressurser. Om vi skal fortsette å leve slik vi gjør i dag, vil det ikke være noe ressurser igjen til de neste generasjonene som kommer etter oss.

Jeg syntes denne serien var interessant og viktig. Live Nelvik fikk temaet "bærekraftig utvikling", som høres litt kjedelig ut - til å bli et morsomt tema.

Dette kan jeg gjøre for å være med å redde verden litt:

 • skru av vannet mens jeg pusser tennene, for å ikke bruke unødvendig mye vann
 • Dusje kortere - sparing av vann
 • Kildesortere avfallet
 • Ikke kaste søppel i naturen
 • Slå av lysene på rommet når jeg ikke er der for å spare strøm
 • Dra ut stikkontakter, slikt at jeg ikke bruker unødvendig strøm
 • Spise mindre kjøtt, fordi produksjonen av kjøtt fører til CO2 utslipp
 • Bruke klær som er arvet og la andre arve mine klær - da er jeg med på å redusere produksjon av klær, som gir mye unødvendig utslipp. F.eks. er mange klær laget i Kina. Disse må fraktes med kjøretøy som slipper ut eksos helt fra Kina til Norge.

- Mari Krathe

Likes

Comments

I den norske livsstilserien "Live redder verden. Litt." som går på NRK TV, blir vi kjent med Live Nelvik som vil senke sitt co2 utslippet og bli mer miljøvennlig. Det gjorde hun ved å prøve ut forskjellige måter som f.eks bruke mindre strøm, mindre kasting av mat, sykling istedenfor kjøring osv.

Serien var spennende, lærerikt og ikke minst interessant. Man fikk et innblikk om hvordan mennesker som lever et bærekraftig og miljøvennlig liv har det, og hvordan de klarer å leve slikt de gjør. Serien er en inspirasjon til å være med på å gjøre en forandring.

Det jeg kan gjøre for å bidra til et bedre miljø, er å gå eller sykle til steder jeg skal, istedenfor å bli kjørt - og spise mindre kjøtt i uka.

- Sofia

Likes

Comments

Bilderesultat for live redder verden litt

"Live redder verden litt" er en norsk livestilserie som handler om Live Nelvik, en helt vanlig norsk dame, som endrer livstilen hennes til å bli så grønn som mulig. Serien har 5 episoder, hvor hver episode går inn på forskjellige temaer. Noen av temaene er; Avfall, kosthold, forbruk.

Jeg syntes det er kjempe bra at NRK lager en serie om hva vi kan gjøre for å redusere våre farlige vaner. Serien var interessant, morsom, og næringsrik, og Live gjorde mye interessant for å forminske hennes co2 utslipp.

Det jeg syntes var kjempe fint var at de gikk innom temaet kosthold, hvor de snakket om å forminske bruket av kjøtt, noe jeg syntes er viktig, siden forbruket av kjøtt utslipper så utrolig mye co2, og er hovedgrunnen til at amazonas destruksjon. Når man snakker om å leve bærekraftig utelukker man ofte kjøttindustrien, som er dumt med tanke på at det også ødelegger mye. Så dette var jeg veldig glad de inkluderte.

Jeg anbefaler å se denne serien uansett om du er interessert i å passe på jorda mer, eller ikke. Du lærer mye i tilegg til at du kan le. Du åpner virkelig opp øynene, og lærer hvordan du kan redde verden litt på en billig og enkel måte.

-Liv Karin

Likes

Comments

På mandag 20/03-17, så klassen på en dokumentar fra NRK TV som heter "Havet og plastmysteriet". Dokumentaren handler hva som skjer med all den plasten vi kaster i havet, og om hvordan jorda kommer til å se ut om vi fortsetter å kaste plast.

Vi mennesker tenker ikke over hvor mye vi forsøpler, og mesteparten av det vi forsøpler er plast. Hvert minutt som går, forsøpler vi ca. 15 tonn plast i havet - 8 millioner tonn hvert år, noe som er utrolig mye. 1% av det vi kaster ligger flytende på overflaten, mens de 99% vet vi ikke hvor er. Vi har alle tenkt at en flaske eller en pose gjør ikke så mye skade for naturen og havet, men hvis vi alle tenker slikt, hvordan vil det se ut da? Hvordan vil de neste generasjonene kunne leve, dersom vi forsetter slik?

Forskere mener og tror at i 2020 er det like mye plast i havet som fisker om vi fortsetter å kaste plast. Plast i havet er farlig for plante- og dyrelivet som lever der. Dyrene vil tro at plasten er mat, og dermed spise dette, og når vi spiser fisk eller sjømat vil vi også få inn oss den plasten.

Jeg likte dokumentaren fordi den var veldig lærerikt men skremmende samtidig. Den gjorde som at jeg fikk et annet syn på hva plast er, hva som skjer med plasten vi kaster og hvor stort problemet faktisk er i dag. Jeg har aldri trodd at plast gjorde så mye skade som den gjør. En av de tingene vi kan gjøre for å redusere bruken av plast er å tenke på andre alternativer, som f.eks. handlenett istedenfor plastposer.

Bilde tatt fra google


- Sofia

Likes

Comments

På mandag så klassen vår på en dokumentar om plast i havet som het "havet og plastmysteriet". Denne dokumentaren handlet om all plasten som blir kastet ut i vannet og hva som skjer med den der. Jeg ble veldig overrasket over hvor mye plast det faktisk var, og hvor mye skade den gjorde.

Det aller viktigste med filmen var informasjonen om at plast faktisk ikke forsvinner. Det tror jeg ikke alle er helt klar over. Når plast havner i havet er det skadelig for alt som lever der. Fisken ser ikke forskjell på plast og mat, derfor spiser den plasten. Fisken kan bli veldig syk av å få i seg plast. Om den havner på middagsbordet hos menneskene kan de bli syke av å spise fisken fordi den inneholder miljøgifter som er skadelige å få i seg.

Jeg likte dokumentaren fordi den lærte meg mye nytt som jeg ikke visste fra før. Jeg ble veldig overrasket over hvor mye plast det finnes i havet. Jeg har ikke tenkt så mye på at plast i havet var et så stort problem. Det var egentlig ganske skremmende at det var så mye.

Man kan være flinke til å resirkulere plast i alle hjem. Om plasten resirkuleres kan den brukes til nye produkter. Man kan ha med seg handlenett i butikken og takke nei til plastikkposer.
Man kan også forsøke å unngå plastprodukter så mye som mulig, og velge varer som ikke er innpakket i plast

- Mari Krathe

Likes

Comments