Att träna sitsen, viktigare än man tror

Hej!
På sistone har jag engagerat mig extremt mycket i att förbättra min sits, jag har börjat lyssna på podcast, sökt runt på nätet osv hur man kan förbättra sin sits.
Ju mer jag läser om det ju mer inser jag hur viktigt det är att ha en bra sist, missförstå mig inte , bara för att man har dålig sits så behöver inte resultat bli dåligt. Men sitsen har en väldigt stor påverkan på hur resultatet kommer att bli, sitter man själv lite snett är det lätt att hästen blir lite sne, har man dålig balans så brukar hästen också få dålig "balans" (den är väldigt obalanserad, vinglar osv), om man själv har svårt att vara stadig på hästen så blir det ännu svårare att få sig själv i balans samtidigt som man ska få hästen i balans. Det är väldigt svårt att få hästen i balans om man själv inte är i balans. Fattar ni?
Har man svårt att ha händerna stilla, de är i otakt med hästen, åker upp å ner, åt sidan osv, så är det väldigt lätt att hästen blir förrvirrad/ osäker. Jag tror ni fattar hur jag menar, sitsen har en stor påverkan på hur hästen blir.

Så jag har börjat rida mycket utan stigbyglar, tänker på att ha handen still och att ha en stadig skänken i rätt position, det är jättesvårt att få till allt på en gång, men jag har börjat att märka skillnad. Mina händer har blivit mycket mer still = vilket har gjort att både Nick och Gucci inte kastar med sitt huvud så mycket.
Idag så red jag utan stigbyglar på Nick och eftersom han tar så mycket kortare steg än Gucci så blir det jätteskumpigt, men det tränar balansen och man får "kämpa" mer eller hur man ska säga. Imorgon ska jag prova att korta upp lädren till nästan jockey och så ska jag stå upp hela tiden, så jag även får balansen för att kunna stå upp balanserat.
När man rider utan stigbyglar tränar man att kunna komma ner i sadeln och få bra kontakt med hästen, när man står upp så tränar man att komma upp ur sadeln och vara balanserad.

Jag tycker det är jättekul att träna något som kan förbättra något så stort, och vem vill inte ha en fin sits?

Har ni några bra tips på övningar som förbättrar sitsen?

Kram💗

Gillar

Kommentarer