I början av Augusti åkte jag ner till Bangkok och denna gång på 30 dagar visum som man får automatisk när man paserar immigrationen vid flygplatsen i Thailand, i mitt fall Bangkok och tanken var att fixa turist visa (90 dagar) i någon av grannländerna och valet föll på Laos Vientiane. Min vistelse före jag kom hit och nu har väl varit lite upp och ner men det gäller att "hitta smarta lösningar på ett finurligt sätt" men efter att skaffat tunga erfarengeter som airport guide från Tui (Fritidresor) från den senaste tiden så ser man bara lösningar på alla situationer 😉

Började med att flyga från Bkk ( Don Mueang) till Udon thani som ligger ca 45 min med mini van från gränsen uppe i Laos och hela flygresan tog 1h och hela resan gick på 750thb d.v.s ca 21€ 👍

Landande trygt och säkert ännu en gång på Udon thanis flygplats och därefter dags att leta rätt på transportmedlet som skulle ta mig från flyplatsen till gränsen till Laos. Tog ca 30 minuter innan jag blev inslängd i en vit mini van utan att knappt hinna förklara vart jag skulle, och efter ca 45 min var dags! Det var ett faktun att jag stog där igen, på gränsen till ett nytt land där engelskan är helt värdelös att komunisera på, massa papper o.s.v som skall ifyllas för att få pasera gränsen från Thailand till Laos. På något sätt lyckades jag på egenhand fixa skiten och hela den s.k visum processen till laos kostade 1500thb. Hitils har det gått rätt smärtfritt, valde att ta en privat "taxi" för 200thb som skulle köra mig diräkt till hotellet, tog ca 30 min. där jag skulle stanna i två dagar

Planen var alltså att stanna här i två nätter (ons-fre) den tiden som det skulle ta för visum processen.

Efter bara mågra timmar här e jag helt utråkad och stället eller området jag bor på dog ut kl 10pm och påminner lite om Cambodia. Valde ett boende som ligger bara runt hörnet av thailänska konsulatet.

Torsdag förmiddag, stiger upp för att käka frukost och sen vidare till konsulatet för att lämna in ansökan för visumet.
Visar sig sedan att jag var 1h försenad med att lämna in ansökan...såklart.
Så detta innebär att vi prövar på nytt imorgon (fredag morgon) i normalt fall skulle jag få hämta ut det dagen efter 1:30pm men eftersom jag har turen med att veckoslutet kommer emot så blir det alltså på Måndag, 13:30 jag tidigaste får hämta ut mitt pass med det intryckta visumet i.
Kännslan av besvikelse går inte att beskrivas med ord 😣

Så det innebär alltså..tre extra HÄRLIGA dagar dar på ett ställe som ordet TRÅK bara är förordet till och att komunisera på engelska här kan man bara ens drömma om.

fortsättning följer..

Bilder/videor sätts upp på Instagram under namet: lindgrendon

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Nu har det gått över två veckor sen jag lämnade tillfälligt Thailand för nya "äventyr" i Asien.
valet föll på kambodja och huvudstaden Phnom penh. Flyget från bkk med Air asia tog en timme och kostade ca 50€, flygresan var för övrigt den värsta jag upplevt någonsin och ha i baktanken vad som hände med Malaysia airlines hela resan till PP gjorde inte situationen lättare! varför det blev kambodja nu till att börja med var nog för att det är lätt att få visum här och bara en timmes flygresa hit från bkk och det är relativt billit att leva här om man vill, vilket jag har jävligt svårt med tydligen.

För att berätta lite om hur visumprocessen funkade på flygplatsen, var det inga konstigheter alls. Se bara till att du har dollar med dig. Kambodjanernas egna valuta heter riel, men de föredrar dollar. Du kan inte heller växa riel innan avresa, då de varken får tas in eller ut ur landet.

Fick fylla i en visumansöknings blankett , lämna in ett passfoto, har du inget är det ingen big deal, då får du istället bara ge dem 2 dollar extra. Tog sen kanske fem min innan allt var klart, de ropar då upp ditt namn, du betalar 25 dollar, sen är det färdigt. Räcker en månad till att börja med och visumet jag valde heter buessnis visum och kan förlängas hur många ggr som hälst.

Här finns det ett måste, och det är att besöka
Killing Fields, får du bevittna den plats, där 20.000 människor miste livet. Du ser ett flertal uppgrävda massgravar, ett stort träd, vilket användes för att döda spädbarn genom att hålla dem i fötterna, och slå deras huvuden blodiga mot trädstammen. Medan du vandrar runt, ser du, trasor från kläder, benfragment och tänder på marken där du går.

En minnesstupa, finns där, till minne av alla de liv som gick till spillo på just den platsen. 17 våningar full med kranium, ben, tänder osv, från människor i alla åldrar, uppradade likt ett torn.

När du kommer in på området, får du en ljudguide, på ditt eget språk. En freestyle, med hörlurar, som berättar hela historien om platsen från början till slut. Du kan även lyssna till en del överlevandes berättelser.

Det var förövrigt inte bara kambodjaner som blev avrättade under denna period. Utan människor från hela världen, bland annat ett par stycken journalister som var verksamma i Kambodja på den tiden, men även folk från världens alla hörn, som reste på havet, och råkade glida in på kambodjanskt territorium och detta skedde 1975 -1979 om jag minns rätt. Fick också veta det finns en film som heter jyst "The Killing Fields" baktanken och iden med det hela var väl lite samma som Hitler hade.

Ingen lämnar denna plats oberörd. Jag hade egentligen ingen aning om vad jag gav mig in på då jag besökte denna plats. Har hört lite tidigare  historier men att något sånthär trodde jag aldrig?!  Men kanske är det för att vi i Finska skolor inte fördjupar oss i Asiens historia eller är det för vidrigt att ta upp såna här historier kanske? en stund i livet som man aldrig glömmer.

för övrigt hittat ett billigt och bra gym som det spenderas en hel del tid på och försöker äta mat från lite finare ställen för att undvika bli magsjuk här. Har också blivit av med en iphone, köpt en ny EXAKT samma (second hand) för endast några euros, som var helt värdelös! Så nu är det Samsung S5 som gäller tills vidare som var 180€ billigare än hemma i Finland.

För att jämnföra priskillnaden lite så får man en öl på baren för lite under 50 cent som man betalar hemma ca 4€. 

Restaurangmat för ca 3,50€ som motsvarar hemma 15€.

Annars är det helt okey ställe och jyst nu är det regnperiod här d.v.s att brutala regnskurar förekommer helt oberäknelig som förvandlar gator till floder här. Man jämnför inte Thailand och Kambodja, två olika länder även om dom är grannländer.

Nästa destination är ännu under planering och Thailand får vänta ännu en stund. Hade också tänkt sätta upp en massa bilder härifrån men internet är är SÄMST på alla sätt å vis så tills vidare finns en del uppe på min Instagram.

Likes

Comments


Nu har det gått lite över en vecka här nere, har ju inte heller

hänt så mycket här, men det är väl som det brukar vara här nere, någon regnskur och 33+ och inte så mycket sol hittils😁

Flygresan började iaf bra, steg ombord och av 

någon konstig anlending blev jag

dirigerad till 1 klass av  flygvärdinnorna som var thai, för övrigt gick 

ressan bra och Norweigan gick över förvänttningar med bra service o.s.v

Från flygplatsen suvarnabhumi tog jag och min vän bussen ner till Hua Hin, ca 2,5 timme i bussen (ca 6€) 

i Hua Hin var första tanken att bo på ett ställe som hette Pearl och ett rum var förhandsbokat där, så vi stack ju dit men väl på plats visade det sig att ingen bookning hade skett och alla rum var upptagna, vi fråga personalen i receptionen om och om igen om men

dom var riktigt säkra på sin sak. 

Okey tänkte jag, av tidigare erfarenheter så behöver man alttid en backup plan här :D

så vi drog till till Sport Villa där jag redan hade kommit överens om priset och rum, altså en vecka före vi kom hit. 

6000thb/månaden och rum på andra våningen, that was the deal! 

well, på plats där så hade priset tydligen gått upp

3000 thb och här fanns inga rum dom hyrde för 6k. 

Man står som en idiot och fattar nada, förklarar på på thai engelskan

med båda händerna åt dom i receptionen, och letar febrilt efter mitt mail där det stog om vår deal, men hotmailen strular och jag är 

sekunden från att kasta både iphonen och datorn ner i poolen. 

Allt slutar med att jag hissar upp vita flaggan och betalar hälften så

mycket  av vad rummet egentligen är värd, dessutom ingen wifi där.

"welcome to thailand" för övrigt träffat många nya vänner här. 

I mitt umgänge talas det svenska, danska, skånska, engelska och.....

ibland monsäl dialekt som jag själv påstår väger tyngst här ;)

Sammanfattning av Hua hin - inte alls min typ,

känns lite som att bo på landet och dessutom dör stället ut redan

vid 10pm på kvällarna, men ändå

lite små mysigt här, Men det gäller att anpassa sig.

/Tack för mig

Likes

Comments
Så sitter man här igen på Vanda flygplats och väntar på flyget till Arlanda och sen vidare ner till Bangkok.

Passar på att döda lite tid genom att sammanfatta  första riktiga tiden i thailand och vad som egentligen tog mig dit.

Allt började med att jag kom i kontakt med en kille där nere som berättade att han jobbade för  hockeyn och hade hand om bl.a landslaget 

Så beslutet att åke ner dit  för att lira hockeyn i 35 graders klimat var ett faktum 😄 såklart va de ju int bara fö hockey utan bkk är ju också min födelsestad så självklart va de ju också en stor anledning att åka dit. Har fått många frågor om hur hockeyn funkar där nere och hurudan nivå den ligger på men den mest uttjatade frågan.. har dom is där?! eller..har dom hockey där!?  där finns egentigen två riktiga ishallar lr vad  man nu ska kalla dom för , iaf så dom ligger högst uppe på stora köpcentrum i stan. Den första och äldsta ligger i Samrong BigC i den gammla sidan av stan, där körde vi mestadels träningspass med landslaget. Den nyaste och modernaste ligger inne på det nya varuhuset Central Plaza (Rama9) nivån på hockeyn där är lite svår att sammanfatta men många beskriver den som lite hawaii hockey men ändå riktigt skönt att spela där, landslaget håller en dessto högre nivå. Vill påstå att hockyn där växer enormt och utvecklingen där går framåt för varje dag! en farang liga och en thai liga finns just nu där. Bortsett från sport hade jag tre månader att lära känna Bangkok, och frågan: hur va det då, fick man höra jämt!  man kan inte förklara bkk i ord  utan det är värkligen en stad man måste uppleva och känna för att värkligen förstå! men om man säger så här..grym stad så in i helvete! 😉

Och boendet - boendet hittar man överallt i staden, upp till dig hur du väljer livstilen men

Jag pröisade 5000 thb/mån ca 120€ och där fanns alla bekvämligheter för övrigt fresch.

Senaste jag var där var från 1 februari 2014 och tanken var ju då också att fortsätta min säsong i bkk men p.g.a oroligheterna 

valde jag i sista stund att lämna hockeyväskan hemma och denhär gången bara vara där utan måsten och krav ,så valet föll på Pattaya! två  timmar i buss, 160฿ ca 2€. 

Hur billig är det egentligen att leva där -  Thailand rankades på tredje plats som billigaste semesterland hösten 2013 men ändå känns 

det väldigt tajt att försöka hålle en månadsbudget på 800€ med boende och allt, visst kan man leva mycket billigare som befolkningen där.

Men som "utlänning"  och med tanke på hur man är van att leva hemma så

räkna med minst 800€/månaden som långtidsboende och då känns det som man

håller tillbaka en hel del också. Sen sku det inte vara några som hällst problem att bränna 2000€/mån 😁

Från flygplatsen har dom direkt bussar som går från botten våningen på flygplatsen till pattaya och hua hin varje halv timme så väldigt smidigt och praktiskt. En annan sak att som är bra att veta att du kan fixa lätt abonemang till din smartphone på platsen (andra våningen) där kan man välja mellan 3 olika operatörer, jag brukar köra på Dtac. Att ha 3g i din smartphone är värkligen att rekommendera och dyrt är det inte, 700thb/mån. Men nog om det, att samanfatta pattaya går jag inte dessto mer inne på men helt klart har ju ryssarna tagit över stället tyvärr och förvänta dig inte att dom kan engelska.

En anna sak att tänka på om du tänker hyra vattenskoter lr vespa där i thailand, var försiktiga!

att lura pengar av turister är vardag för befolkningen där. Dom har sina knep där.

Vad skiljer sig denhär gången då mot dom tidigare - en hel del faktist men förhoppningsvis skaffa lite mer livserfarenheter och enkelbiljett med Norweigan, och bookar sen retur hem då jag känner mig redo, hem till mitt riktiga hem..Finland.

Riktig tung å skön låt :) Job 2 Do - Do-Ther-Tum (Doo Doo Doo)

..och här en annan stor låt som spelades varje kväll överallt

                                                                                                       /Tack för mig

Likes

Comments