Under detta arbetet har vi lärt oss hur det är att leva i ett sekulärt samhälle inom olika religioner (Humanism,Isalm,Kristendom). Vi har tyckt att arbetet har varit stressande, frustrerande och lärorikt. Det har varit svårt att få kontakt med de olika personerna och den svåraste att få kontakt med var en humanist. Men tillslut så fick vi äntligen kontakt med en person och allt gick som planerat. Det som vart mest frustrerande är Humanism filmen då vi alla hade olika tankar om hur vi skulle göra den men tillslut kom vi överens. Vi tyckte att detta religions arbete skulle bli roligt att jobba med men det var svårare än vad vi trodde och tog mycket tid. Men äntligen så är vi klara och det blev ett bra resultat.  Något som vi har lärt oss är hur de olika religionerna fungerar och vilka som är "ledare" och vad som står i de olika heliga böckerna. Vi tyckte att det var det mest intressanta och väl behövligt att veta inför våra intervjuer. Nu är vi färdiga med vårat grupparbete och tyckte det blev helt okej. Vi alla hade olika åsikter vilket försvårade det men vi lyckades att få ihop något. 

Hoppas ni har haft en bra vecka, ha det gott.

//Josefine, Tilda, Casper

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Under v.4 har vi jobbat väldigt effektivt och inte hunnit uppdatera på bloggen och det ångar vi. 

I måndags planerade vi hur vi skulle göra filmen. Vi tog även kontakt med en humansim och bestämde en tid på onsdagen den 3/2. 

I onsdags var det dags för intervjun med våran kontakt person inom humanism. Vi hade gjort många frågor som vi som vi skulle ställa till denna människan. (Intervjun kan du se bland våra länkar inom kort). 

I fredags började vi att sammanfatta intervjun för att kunna börja med filmen. Filmen tog längre tid än väntat men nu är den äntligen uppe på youtube. 

///Josefine, Tilda, Casper

Likes

Comments

Denna vecka har vi fått mycket gjort bland annat skrev vi ett långt inlägg om vad vi gjorde v.3. Det har varit en hektiskt och jobbig vecka med arbetet när en medlem var sjuk vilket påverkade oss. Idag har vi jobbat stenhårt med att få klart en redogörelse om intervjun med imamen i Göteborgs moské. Vi har fått kontakt med komikern Magnus Betnér om att göra en intervju över Skype men han hade tyvärr ingen tid nästa vecka så vi får fortsätta leta efter en ateist som är beredd att ställa upp på en intervju. 

Ha en bra helg!

//Josefine, Tilda och Casper


Likes

Comments

Torsdgen den 21/1 var vi i Göteborgs moské och intervjuade en Imam. Han svarade villigt och utförligt på våra frågor och var noga med att vi inte skulle missförstå honom. Såhär svarade han:

På frågan om hur han blev religiös svarade han att han vuxit upp i en religiös familj, att hans morfar var imam och att han på så sätt introducerats till Islam. Han berättade att han försöker följa alla regler och fira alla högtider som finns inom hans religion. Han fastar när det står att han ska fasta, han firar ramadan varje år och han ber dagligen eftersom han anser att som imam bör han föregå med gott exempel. Men, som han sa, han är inte mer än människa så ibland kan han inte, eller glömmer, att göra vissa saker men han gör sitt bästa. När vi frågade om han möter några fördomar i samhället var han väldigt noga med att få fram att han inte tycker att någon verkar döma honom här i Sverige. Han förklarade att vi är ett väldigt liberalt och accepterande land och att han känner sig 100% säker i Sverige. Speciellt Göteborg eftersom den första klassiska moskén i Europa byggdes där och detta gör detta till ett paradis för muslimer.

Imamen sa att abort är tillåtet enligt Islam men bara om kvinnans liv är i fara när vi bad om hans åsikt i frågan.

När vi frågade om homosexualitet sa han att homosexuella giftermål inom alla religioner är 100% förbjudet och att Gud säger att det är en synd. Han hävdade att alla religiösa är emot dem. Men han förklarade att det är skillnad på att att vara emot homosexuella och homosexualitet. Han sa att han inte var emot homosexuella för han är inte emot människor MEN han är emot homosexualitet eftersom det är handlingen och inte tanken som räknas i det här fallet. Om du lider av en sexuell dragning till samma kön men inte bejakar de tankarna har du alltså inte begått ett brott mot Gud.

Vi tog upp frågan om genus och hur imamen såg på genus han Sa att alla människor är lika värda. Man som kvinna, gammal som ung. I Guds ögon är alla lika mycket värda. Men han tyckte inte att alla ska ha samma uppgifter. Han hävdade att det i Koranen står att kvinnor ska hålla sig i hemmet och då bör mannen sköta det som sker utanför det och kvinnan det som sker i det. Detta kan vi varken bekräfta eller dementera eftersom ingen av oss har läst Koranen.

Dödshjälp togs upp och mannen vi intervjuade sa att i den heliga skriften så står det att om man är påväg att dö i en sjukdom eller inte vill leva längre så är det strikt förbjudet att ta sitt liv. Men om en människa bekräftas hjärndöd tycker imamen att det är okej att stänga av apparaterna eftersom människan i stort sätt redan är död.

”inom islam är det strikt förbjudet att dricka alkohol”, sa imamen när vi frågade omalkoholkonsumtion, ”det står i koranen”.

Enligt Islam får en man vara gift med flera kvinnor men det begränsar till fyra fruar. En kvinna får däremot inte vara gift med flera män. Ett exempel på varför en man får gifta sig med flera kvinnor kan vara att mannen älskar sin fru men frun blir sjuk eller är lam. Då får antingen mannen kasta ut henne från sitt hem, vilket han inte vill göra eftersom han , som sagt, älskar henne eller vända sig till prostitution för att få utlopp för sina drifter och det är fel. Då kan mannen skaffa sig en till fru så att hans första kan skonas och han behöver inte bryta någon lag. Detta var vad imamen sa när vi frågade efter hans åsikt om polygami. Han förklarade dock att när lagen om fyra fruar skrevs så var det mycket vanligt att en man hade mycket fler än detta antal och det blev snarare en begränsning än en ”frigörelse”. Han nämnde en biblisk man som påstås ha haft över 900 fruar. Han tog självmant upp att det är förbjudet i Sverige och pratade om det som om han svarade på en fråga om det. Man kan sammanfatta hans monolog med att säga att i Koranen hävdade imamen att det står att som muslim får du inte störa friden i ett land genom att bryta dess lagar så om det innebär att du inte kan följa koranens regler utan att bryta landets lagar ska du flytta där ifrån. Detta kopplade han till polygami genom att förmå oss att ponera en situation där en man måste gifta sig med mer än kvinna, då måste han alltså flytta från Sverige. Ett annat exempel var att om det skulle funnits en lag som sa att man måste dricka alkohol på jul skulle alla muslimer behöva flytta ifrån Sverige, för att inte störa landet.

När vi frågade honom vad han tyckte om andra religioner så fick vi ett ganska tydligt svar. Han sa att varje religion kommer ifrån en enda Gud men har olika profeter och skrifter skrivna i olika tider t. ex. Gamla testamentet, nya testamentet och Koranen. De är enligt honom i princip samma, med små skillnader som än dock är tillräckligt stora för att det ska bli olika religioner men eftersom de alla tror på en enväldig, stor Gud så har han ingenting emot den.

Om han tolkar Koranen bokstavligt eller som en samling metaforer var en fråga vi ställde. På det svarade han att han gjorde både och. Han läser den bokstavligt oftast men om det låter ologiskt tolkar han det som att det är en människa som har lagt till det och att det inte är Guds ord och då kan han försöka tolka den underliggande meningen i texten.

I de olika religionerna praktiserar man för att det är Guds vilja och inte för människors. Det finns många religioner som blandar ihop religioner och traditioner tillexempel kan en kvinna bära en väldigt obekväm slöja och säga att hon måste det för att det säger hennes religion. Då skiljer hon inte på tradition och religion. Vi förstod det som att det i Koranen står att en kvinna ska bära slöja men inte vilken sort vilket gör at en kvinna kan välja vilken typ av slöja hon ska bära. Den här nu sammanfattade utläggningen hade imamen i slutat av vår intervju och vi tror att det var pågrund av att han missuppfattade en fråga men vi tyckte ändå att det var värt att ta med i vår redogörelse eftersom det var en del av intervjun.

Vi tyckte att intervjun vi gjorde var intressant, men det var lite tråkigt att vi fick sitta och vänta väldigt länge men själva intervjun var väldigt lärorik. Svaren vi fick på frågorna var väldigt utvecklade och vi behövde inte ställa så många följdfrågor. Vi hade läst om islam och visste lite vad vi skulle få svar på men på några frågor svarade han något som vi inte hade förväntat oss. 


Likes

Comments

​Hej!

Förra veckan arbetade vi ganska intensivt och glömde skriva inlägg under lektionerna så nu gör vi en sammanställning av V.3.

Under veckan som gått har vi hunnit med en hel del. På måndagen skrev vi intervjufrågorna och gjorde andra förberedelser inför de två intervjuerna vi skulle komma att göra på torsdagen. Detta var vad vi han med den här dagen. 

Tisdagen hade vi ingen lektion men fick fick jobba ändå. Vi var tvungna att springa runt i skolan och leta efter lärare så att de kunde godkänna att vi inte skulle komma på deras lektioner under onsdagen och sedan fick vi göra det igen när vi fick ett nytt mail och insåg att vi skulle iväg på torsdagen istället.

Under fredagen satt vi och klippte ihop ett bildspel om Kristendomen och åkte iväg och tog bilder på Vallda kyrka, något mer hann vi inte med men vi var ändå väldigt effektiva. 

Idag (måndag 25/1) fokuserade vi på det här inlägget och att få upp vår intervju med en kristen person, med tillhörande bildspel, på youtube. Länken finns på bloggen.

Tack för idag

Med vänlig hälsning, Tilda, Josefine och Casper.

Likes

Comments

​Idag har vi skickat mail eller ringt olika församlingar från olika religioner och "delar" av samma  religion. och vi hoppas att vi har fått svar till nästa gång. Vi kontaktade:

Synagogan i Göteborg

moskén i Göteborg

Jehovas vittnen 

Livets ord

Plymouth bröderna


Likes

Comments

Vi har börjat med grunden av arbetet och gjort en blogg. Vi har introducerat oss och berättat om vad vi ska göra under vårt arbete, och vi har även publicerat bloggen. Vi har läst om våra tre religioner kristendom, Islam och Humanism. Faktan hittade vi på internet och en av sidan var so-rummet, vi har också läst lite i olika so böcker. Eftersom en av våra medlemmar är borta så har vi inte färdigställt bloggen ännu. Det mest positiva med detta arbetet är att vi är intresserade av olika religioner som kanske inte lever precis som oss och det är lite speciellt att möta dessa personer i en intervju. Tills nästa gång så ska vi färdigställa bloggen och ta kontakt med en moské.

Hoppas ni kommer att lära er något av våran blogg och tycka att det kommer bli intressant att få veta lite om religionerna vi valt.

Ha en härlig dag!

.

Likes

Comments