VÄRLDENS GODASTE OCH SAFTIGASTE LUSSEBULLAR

I dag på Lucia blev det saffransbak och de blev PERFEKTA!

Så lätta och fluffiga, väger som moln i handen, perfekt konsistens och mycket saffranssmak (att låta saffran dra i rom ger mer smak. funkar med vatten också om man inte vill ha rom i men den lilla lilla mängden märks inte i smaken).

Tricket är att använda rumsvarmt smör, rumsvarm mjölk, ingen kesella och låta dem jäsa länge samt låta saffranet dra i sprit/vatten. Kesella och smält smör kräver mer mjöl och ger torra bullar och det vill vi inte ha så lova mig.......aldrig mer Kesella eller smält smör i bulldeg. Dessutom knåda inte degen när man ska baka ut, man vill ha kvar alla bubblor i degen vilket ger fluffigare bullar. Jag bara delade degen i 4 delar med degskrapa, kavlade ut och gjorde knyten....går lika bra att göra Lussekatter om man hellre vill ha det


Här kommer receptet:

ca 40 bullar

2 paket saffran 1g
2 dl socker
2 msk rom eller vatten
50 g jäst
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk (3 %)
1/2 tsk salt
800 g vetemjöl (ca 13 1/2 dl, men väg helst )....inte mer då får du torra bullar.


FYLLNING

100g smör

1,5 dl strösocker

6 msk vanillinsocker

mjöl till utbakning, men försök att utesluta det.
1 ägg till pensling

Stöt saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret. Lägg saffranet i rommen eller vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter.

Skär smöret i tärningar och låt det bli rumstempererat. Smula jästen och blanda med rumstempererad mjölk, smör och saffran samt vätskan i en köksmaskin med degkrok.
Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin tills den släpper kanterna. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.

Gör fyllningen. Rör bara ihop till en smet.


Ta upp degen på en mycket sparsamt mjölad bänk. Dela i fyra bitar. Kavla ut varje bit och bred på fyllningen. Vik över och dela i 10 remsor. Snurra dom till fina knyten. Eller dela degen i 40 bitar och gör lussekatter.


Lägg bullarna i formar eller på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 225°C. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna under bakduk.


LivetsGuldkant

Gillar

Kommentarer

Tipsbloggaren
Tipsbloggaren,
Bakar alltid på rumstempererat smör, och saffranet brukar jag koka ihop med mjölk och sen låta svalna till fingervarmt.
blir perfekt!
nouw.com/tipsbloggaren
Tipsbloggaren
Tipsbloggaren,
Sockret brukar få koka med också 😇 glömde skriva det nouw.com/tipsbloggaren
LivetsGuldkant
LivetsGuldkant,
Ja koka saffran gjorde jag förr....men nu kör jag rumsvarmt och längre jästid istället 😊nouw.com/livetsguldkant
pinenya
pinenya,
Bekräftar: Godaste och Saftigaste! Har precis bakat, de smakar himmelskt gott 😋Tusen tack för receptet, det kör direkt till favorit! 😘
LivetsGuldkant
LivetsGuldkant,
Men vad glad jag blir att du kommenterar. Tack....betyder så mycket att någon gillade. Vad roligt 😊 Ja visst blir dom bra....svårt att misslyckas 😊nouw.com/livetsguldkant
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229