SNÅLTIPS FÖR ÅRETS FATTIGASTE MÅNAD - JANUARI

Är Januari årets fattigaste månad i din familj?

Eller kanske Februari för dom som handlade på kreditkort under julen och nu ska betala den stora räkningen i slutet på denna månad.

Följde du mina tips vid årets början och känner att det är enklare i år och att du hade en buffert?

Om inte.........

Hur ska du göra för att överleva om du missade mina tips vid årets start? Ja det finns några knep att ta till. Här tänkte jag ge dig några tips.

💰Betala alltid dina räkningar först. Skjut inte upp dom, blunda inte eller lägg dom åt sidan i hopp om att det ska lösa sig. Det gör det inte....kommer bara surt efter i form av förseningsavgifter och räntor. Vissa bolag kan gå med på att man får skjuta upp en räkning en månad om man ringer och förklarar. Gör hellre det än att strunta i dom...ring och chansa. Saker som betalas via Klarna kan man ibland skjuta upp själv 1 mån på sin egen sida. Tänk bara på att man kan skjuta upp problemen till kommande månader. Kanske bäst att bita i det sura äpplet och ta en snål månad istället för 2 eller 3.

💰Utnyttja en amorteringsfri månad. Många banker och låneinstitut har detta. Ring och be om att få skippa amorteringen. Räntan får du dock betala.

💰Gör en kyl, frys och skafferi inventering. Skriv upp vad du har i frysen och se om du kan knåpa ihop en matlista för hela månaden utan att behöva handla mer än basvaror, frukt, grönt och mejeri. Ofta har man mer än man tror. Även bortglömda tonfiskburkar, tomatburkar mm kan bli en supergod tonfiskgryta med ris.

💰Leta efter rabatter på julmat. Förra året köpte jag bla köttfärs på Coop för 10 kr/kg. Men även en julskinka för 19 kr/kg kan bli många måltider som paj, pizza, pastasås osv. Julkorv, syltor, julpotatis ( märkt potatis i påse med namnet julpotatis ) ostar och julknäcke sätts ofta ner till minst 50%. Gör nya rätter......ex julkorv kan ju ha många användningsområden.

💰Det är ok att äta en middag utan nämnvärt med protein ibland. Med hembakt bröd kan ex risgrynsgröt, havregrynsgröt eller grönsakssoppa bli en bra middag någon gång då och då.

💰 Laga ingen "hel" mat som jag kallar det. Utan leta upp recept på Paj, pizza, piroger, soppor, enchiladas, grytor och gratänger. En falukorvs-snutt räcker i en gratäng eller gryta men kanske inte som stekta skivor med makaroner. Kan du dela en ev falukorvsring och få ut två middagar? Ex korvstroganoff och sjömansgryta på falukorv. Två kycklingbröst kan bli en hel middag för 6 st om man gör enchiladas eller paj, men räcker knappast om du steker dom hela. Think outside the box. Potatis och lök kan ensamma med ex ägg och mjöl bli en middag.....fritata, Afghanska Bolani, kroppkakor eller soppa. Kan en burk champinjoner eller en bortglömd påse från höstens svamptur bli svampcrepès. Ta pannkakorna som blev över från sist, gör stuvning och riv över en ostkant...vips har du en ny måltid.

💰 Om du behöver handla....sätt dig ner och gör en lista. Kika i reklambladen eller kolla om det finns någon kod för att handla i nätbutikerna. Kan bli billigare också för att du inte lockas handla onödigt när du går runt i en fysisk butik. Glöm inte matlådan.

💰 Räkna hur mycket pengar du har att klara dig på varje vecka till nästa lön. Plocka ut dessa från ditt konto och fördela pengarna i kuvert...ett för varje vecka fram till lön. Nu har du överblick över vad du har och du vet att du kommer ha pengar även sista veckan. Riktiga pengar ger mer känsla än ett plastkort som gärna lockar till merköp. Normalt kan ett plastkort ge dig fördelar som ex poäng. Men under årets fattigaste månad kan faktiskt kontanterna vara det bästa.

💰Sälj på Tradera så har du pengar i Februari. Lägg in dina annonser på kvällen för att få avslut på kvällen och sätt slutdatum på en söndag. Det ger flest bud...folk är lediga och har tid att sitta vid datorn. Koden FELKLAPP18 ger dig 10 annonser med 50% rabatt till 7/1.

💰 Leta gratisnöjen. Kika på film via ex Plejmo istället för bio. Koka popcorn, gör microkola.......bänka er i soffan hela familjen och mys...nästan gratis.

💰 Kan ni låna sportutrustning gratis via Fritidsbanken. Skrev om det HÄR. Leta upp en is, koka choklad och slå på termos, fixa mackor och gör en heldagsutflykt....nästan gratis. Även pulkaåkning om det finns snö är en underbar aktivitet. Kolla om din ishall erbjuder allmän åkning. Brukar vara gratis. Låna skridskor via Fritidsbanken.

💰 Låt bilen stå lite extra. Kan du gå upp lite tidigare och gå till jobbet någon eller några dagar/mån...allt för att få ner bensinförbrukningen. Eller tillåter väglaget att du cyklar......på med varma kläder bara. Motion på köpet. Sätt ett mål på låt säga 1 dag/vecka så känns det inte så motigt.

💰 Gå till biblioteket och låna böcker eller ta del av andra gratisaktiviteter dom har för barn...ex sagoläsning, teater mm.

💰Ta inga microlån, sms-lån eller snabblån för att lösa en akut situation. Det kan ge dig 6 fattiga månader istället för bara 1 eller 2. Försök klara dig, tänk efter om du måste köpa det du tänkt exakt just nu...eller kan det vänta.

💰 I värsta fall....om ett microlån känns som enda utvägen....kolla om du har något du kan gå med till pantbanken istället. Eller har du gammalt guld du kan sälja via en guldsmed ( Bla Guldfynd köper). Har du ex någon bit som kommer från ett avkortat armband, ett udda örhänge eller liknade.

💰 Delta i olika paneler och undersökningar och få presentkort. Detta råd är egentligen till för hela året. Spar presentkorten man får och använd dom för jul och födelsedagar men även för Jättesnåla Januari och Fattiga Februari.

💰 Bjud till en knytfest. Fördela arbetet mellan era kompisar och vänner. Någon står för förrätt, någon varmrätt osv. Billigare fest kan man knappast få. Är ni dessutom hemma hos dig brukar värdparet få behålla resterna.....perfekt gratismiddag dagen efter.

💰 Många känner att dom måste köpa gymkort i januari men det är inte direkt gratis. Satsa på långa promenader, joggingrundor och hemmaträning till dess att du är på banan ekonomiskt igen. Vissa gym har ”prova på träning” helt gratis. Ett perfekt tillfälle att träna utan att spendera pengar. Ring runt, håll koll på gymmens egna internetsidor och kolla om dom erbjuder dig lite prova på träning och vänta med gymkortet till februari.

💰Om du behöver handla försök handla när butiken öppnar. Då är störst chans att hitta varor som är nedsatta 50% p.g.a kort datum. De butiker som sätter ner gör det innan öppning. Glöm utgångsdatum...det är bara en siffra. Lukta och smaka. Mjölk kan hålla flera dagar till men är du orolig frys ned när du kommer hem till ex paj och pannkaka senare i månaden.

💰Barn brukar älska bollhav och lekland. Skippa dyra Leos lekland och ta en tur till IKEA istället. Låt barnen leka av sig i IKEAS bollhav och strosa runt i butiken i lugn och ro en stund...men handla inget. Leos i all ära men barn behöver inte alltid det dyraste.


💰 Kan du jobba ett enda extra pass i januari....har du den möjligheten? Även om det känns surt när du är på jobbet kommer det kännas toppen i Februari när lönen kommer med säg en extra 500-lapp

💰 Leta på loppis efter dyrgripar att sälja. För att göra det måste du i.o.f ha pengar att köpa för. Men en satsad 50 - lapp på loppis kan generera det dubbla och ibland mer på Tradera. Även tidningspremier som bla saker från Iittala och Rörstrand ger mer än pengarna tillbaka om du säljer vidare på Tradera. Mitt bästa fynd var en Georg Jensen julornament för 50 kr som sen såldes på Tradera för 700 kr. Gå gärna in på Tradera och lär dig vad som ger mycket pengar. Sök på ex Retro så får du upp typiska saker som finns på loppis.

Har du fler smarta tips?

*** LivetsGuldkant ***

Gillar

Kommentarer

Karin
,
Samåka är ett tips. Byta spel, leksaker, är ett annat.
Panta burkar.
LivetsGuldkant
LivetsGuldkant,
Tack för tipsen 😊
nouw.com/livetsguldkant
StenhagenBettan
StenhagenBettan,
Så smällar av dig att dela med dig
nouw.com/stenhagenbettan
LivetsGuldkant
LivetsGuldkant,
Lena
,
Just dessa inlägg om hur man snålar mot ett mål är det jag uppskattar mest i din blogg. 20% här o 2 för 1 i all ära men dessa tips att ta tillvara på set man har o inte bara konsumera i all oändlighet är det som till syvende o sista ger mig mest i plånboken o miljön mår bäst. Det jag har sparat här kan se.N ge mig en guldkant. Förmodligen ger det vinster i ett hållbart samhälle.
LivetsGuldkant
LivetsGuldkant,
Tack, vad kul att du uppskattar. Får bli bättre på att göra sådana inlägg 2019 kanske 😊
nouw.com/livetsguldkant