NU BÖRJAR RESTERNAS TID
Eftersom jag avskyr att kasta och älskar att spara och göra fynd gäller samma sak med julmaten som nu står i kylen. Alla rester som bara väntar på att bli uppätna men som man börjar ledsna på nu.
Så vad gör man då när man inte orkar äta mer? Mycket går ju att frysa och använda senare. Inläggningar som innehåller ättika och socker håller lääääääänge så här är det inte bråttom.
Jag fick kvar räkstuvning efter att omeletten var gjord så vi äter räkcrepès i dag.
Har du tips får du gärna kommentera så kan jag fylla på listan.
Här är mina tips:
SKINKA - frys in i lagom stora bitar och använd till skink och ostpaj, skinkcrepès, topping på pizza, skink och ostsås till tortellini eller annan pasta, Röra till bakad potatis. Ägg och skinkmuffins
RÖKT ELLER GRAVAD LAX - Frys in och använd i en laxpudding eller i en laxröra till bakad potatis
KÖTTBULLAR OCH PRINSKORV - Frys in till en kommande middag.
INLÄGGNINGAR SOM SILL MM - Håller läääänge då dom innehåller ättika och socker. Kan ätas längre fram i januari till en lunch
SYLTA - Kan frysas in men kan ibland behöva kokas upp, hällas i form och stelna på nytt. Sen blir den som ny.
LEVERPASTEJ - Kan frysas in i mindre bitar och användas som pålägg senare eller som fyllning i ex en smörgåstårta.
RÄKOR - Frys in och använd i stuvningar till ex Crepès, Räkpaj och fiskgrytor
REVBENSSPJÄLL - Frys in och ta fram senare. Ät med ex potatisgratäng eller kokt potatis och brunsås.
KORVAR - Alla kovar går ju att frysa. Ta fram och använd sen som pålägg, Pizzatopping, i en Creolsk gryta eller i en Jambalaya.
ÄGGHALVOR - Skrapa av ev topping. Håller ett par dagar till i kylen. Mosa och gör en äggsås till fisk nu i slutet på veckan.
KOKT POTATIS - Stek upp till ett mål eller gör kroppkakor, potatisbullar, Gnocci
JANSSON - Går att frysa men jag tycker den grynar sig. Så denna satsar jag på att äta upp nu direkt.
DESSERTOSTAR - Frys in och använd i såser. Vitlöksost + grädde är supergott till kyckling. Grönmögelost blir en sås till

*** LivetsGuldkant ***
Gillar
Kommentarer



