KROPPKAKOR

Fick ni potatis kvar igår? Brukar vara mer regel än undantag på julen.

Man kokar för mycket. Men vad ni gör....släng den inte.

Stek eller värm upp till dagens rester eller........ gör gnocci eller kroppkakor.

Gnocci är ju italienska små pastaliknande tillbehör till en god sås och en sallad. Görs på kokt kall potatis...supergott. Dyr att köpa men superbillig att göra.

Men det jag tänkte tipsa om här är en gammal maträtt....kroppkakor.

Finns norrländska och öländska. Jag föredrar norrländska men det beror nog på att jag är uppvuxen på dom.

Riktiga kroppkakor fylls med stekt fläsk i småbitar och lök. Kokas och äts med lingonsylt och en smörklick. En delikatess om ni frågar mig.

Perfekt att göra på rester.....fläskbitar/baconbitar som blivit över och som ni fryst in tidigare. Dom görs också större än de jag gjorde idag och steks inte innan servering.

Men idag gjorde jag små, små kroppkakor med ostfyllning ( julbordets rester såklart ) och stekte dom efter kokning. Serverades med smör. Jättegoda.

Passar perfekt på ett buffébord.

Så dagens mat blev julrester och minikroppkakor

Kokt kall pressad potatis ca 5 st

1 ägg

ca 2 dl vetemjöl

Salt

Svårt att ange exakta mått. Men ta den potatis ni har ca 5 st. Tillsätt ägg, salt och ca 1 dl vetemjöl. Gör en deg och tillsätt mer mjöl eftersom. Degen ska vara kladdig och man behöver mjöla händerna för att kunna rulla. Ej kladdig deg ger torra kroppkakor. Ta en liten bit deg. Stoppa i fyllning, i detta fallet vitlöksost. Rulla så fyllningen stannar kvar i och inte smiter ut vid kokning. Koka i saltat vatten. När dom flyter upp, koka ca 5 min till. Ta sen upp dom, låt svalna lite och stek dom sen i smör.

LivetsGuldkant

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229