HUR MAN KLARAR SIG PÅ 10000 KR/MÅN MED EN GULDKANT

Jag blir ofta ombedd både via mail och i kommentarer att skriva mer om spartips.

Jag har själv levt på mycket små marginaler förut. Vi hade två barn att försörja och vi fick det knappt att gå runt. Men envishet och viljan att lära mig mer gjorde att vi inte bara klarade oss vi kunde också spara och resa för vår lilla, lilla inkomst. Vi kunde inte påverka vår inkomst så mycket just då. Vi hade inga skulder som vi dragit på oss och vi hade inte överkonsumerat så vi kunde inte ändra de beteendet. Det enda vi ville då var att en av oss skulle vara hemma med våra barn lite längre än vad samhället tyckte. Jag ville inte sätta en 1-åring på dagis. Så vi hade gjort ett aktivt val.

Oavsett vad din låga inkomst och dåliga ekonomi beror på så finns ingen anledning att kasta in handduken. Nej res dig och gör något åt det. För det går. Du kanske inte kan jobba mer men du kan påverka var du lägger de pengar som kommer in på.

Jag vet att alla har olika förutsättningar och utgifter så ett inlägg om hur man ska klara sig på 10000 kr blir ganska generaliserande. Man får som läsare helt enkelt plocka de bitar som passar en själv. Jag kan bara skriva och utgå ifrån hur jag skulle tänka. Huvudsaken är att du gör någonting......att sitta passiv eller leva på som om du har hög inkomst funkar inte. Då måste du testa något nytt. Att förkasta 2 kr från en pantburk eller 10:an för en köpt chokladbit det har du inte råd med.

Detta är mina tips på hur du får en Guldkant i livet på mycket små inkomster.

Tänk på att allt är ungefärligt och kanske inte passar alla.

Jag utgår från ett 1-persons hushåll med en inkomst på 10000 kr /mån.

Kanske studerande, kanske sjukpensionär, kanske arbetslös eller fattigpensionär.


💰 Börja med att räkna ut dina fasta kostnader. Betala alltid hyra, el, lån och försäkringar först. I mitt exempel kostar hyra 3500 kr/mån, lån 2700 kr/mån, försäkring 100 kr/mån, bredband 300 kr/mån, el 250 kr/mån, telefon 150 kr/mån. Detta ger en månadskostnad på 7000 kr. Inte helt ovanlig tror jag men kan såklart var olika beroende på var i Sverige man bor.

💰Öppna ett sparkonto.....gärna en fond i ex Avanza. Välj en bred fond med låg avgift. Spiltan eller Avanza zero är breda fonder men läs gärna på och välj själv. Mina förslag ska inte ses som tips utan bara förslag på vad en fond kan heta. Att spara i fond kan vara en risk men på lång sikt har det alltid lönat sig. Fixa en automatisk överföring på 1000 kr/mån till den eller de fonder du valt. Du kan sprida risken genom att satsa 500 kr i två olika fonder. Detta ger dig ett sparande på 12000 kr + avkastning / år. Pengar till semester, julklappar och oförutsedda utgifter. Nu har du 2000 kr kvar till mat, nöjen och övriga kostnader som kläder mm.

💰Fundera över hur hög matkostnad du behöver / dag. Frukost, lunch, middag. Jag skulle säga högst 50 kr/dag. Det ger dig en veckokostnad för mat på 350 kr och en månadskostnad på 1400 kr. Kvar har du nu 600 kr/mån på busskort, nöjen, kläder och övrigt som städartiklar, hygien mm. Är man ensam bör man kunna äta frukost för 10 kr och lunch resp middag för 20 kr/mål. Tänk att du köper köttfärs för 49 kr/kg. 100-150 g färs/person är mer än nog. Det blir 5 -7,50 kr + ris, pasta, potatis och grönsaker. Så 20 kr bör vara lagom.

💰Varje månad när du får dina pengar tar du ut 1400 kr och fördelar dessa i 4 kuvert. 350 kr i varje. Detta är din matbudget för varje vecka. Du får bara nalla i nästa veckas kuvert om butiken har ett så pass bra extrapris att det lönar sig att köpa mer. Ex köttfärs, kyckling, eller korv på x-pris som kan frysas. Är pengarna slut i ditt kuvert och du är sugen på en chipspåse....sorry men var sträng mot dig själv. Nyttigast för både kropp och plånbok.

💰Skaffa en mapp, plånbok eller liknande som du kan samla kuponger i. Leta på hyllorna i butiken. Ta några, men inte alla. Tänk på de som kommer efter dig som också vill handla billigt. Spara de du tror att du kommer ha nytta av senare. Förakta inte 5 kr rabatt. En sådan kupong / vecka ger dig 20 kr per månad och kan betyda mycket. Kanske en lyx som chips eller en extra sparad slant. Kombinera sms-kuponger med papperskuponger. Det fungerar ibland. Våga testa.

💰Fixa en burk hemma. Dekorera den fint om du vill och ställ den ex garderoben. Detta är din sparburk till nöjen, presenter, frisör mm. I denna burk ska du lägga alla pengar som blir kvar i mat-kuvertet varje vecka....om så bara 5 kr. När det kommer in nya pengar på kontot tar du ut det som finns kvar....om det så bara är 10 kr så lägger du den 10:an i din sparburk. Ditt konto ska stå på 0 kr när nya färska pengar kommer in. I denna burk lägger du också pengar som du får via ex pant.

💰Se över vad du har för bankkort. Vad kostar det dig/år? Är det värt det? Man behöver inte ta bankens dyra kort det finns gott om gratis kort där ute. Skippa kortet som banken ofta "lurat" på dig. Ärligt....hur ofta går du till bankomaten? Man kan nästan alltid ta ut kontanter på affären. Avrunda uppåt så att du får ut pengar till dina matkuvert och till din sparburk. Det finns också gratis kort som tillåter uttag i automat. Välj ett kort som ger dig något tillbaka. En bonus på något sätt.


💰Nu till det roliga.....vad ska man äta för 350 kr/vecka? Börja alltid söndag/måndag med att ägna en stund till att läsa reklambladen och bestämma var du ska handla. Några smarta hjälpmedel är sidan Kampanjeveckan och appen Matpriskollen. I appen fyller du i varor du behöver så får du sen upp vilken butik som säljer varan billigt denna vecka. Kolla var du tycker att du får mest för pengarna.

💰Ha för vana att alltid ha en lista på kylskåpet där du fyller i varor som tar slut och behöver köpas. Ex mjöl, socker, schampo mm. Kika på den listan och se om dina varor finns i något reklamblad till bar pris.....så pass bra att det är värt att åka dit.

💰När du gör din matlista ska du utgå från vad du har hemma i kyl och frys och vad butiken säljer billigt. Köp aldrig huvudingredienser som köttfärs, kyckling, fisk mm på ordinarie pris. De säljs på kampanj så ofta att du inte behöver betala fullpris om du är smart. Kolla vad som finns hemma och gör en matlista efter det....finns inte köttfärs och ingen butik säljer färs billigt....nej då blir det ingen köttfärssås denna vecka.


💰 Vet du att något speciellt händer en vecka som ex födelsedag, gäster, lov med luncher hemma eller liknande fördela pengarna så det blir mindre i tre veckor och lite mer den veckan.

💰 Satsa på frysta grönsaker. Att kvalité och vitamin- innehåll är sämre är en myt. Speciellt vintertid kanske man ska skippa dyr sallad, tomat och gurka som ändå bara smakar vatten och äta fryst istället. Rotfrukter är också ett alternativ men kan också dra iväg i pris på vintern. Dessutom minskar svinnet med frysta grönsaker. Koka bara upp det du behöver. Inget blir dåligt och måste slängas.

💰 Leta 50% varor när du handlar. Även mjölk, smör, grädde och crème fraîche funkar att frysa. Fryst mjölk fungerar perfekt i pannkaka, gröt och till bak. Liksaså grädde och crème fraîche funkar fint i rätter som ska koka. Var inte rädd för att köpa mat med kort datum, det är inget fel på den. Ex håller ägg minst 2-3 månader till efter att dom gått ut om dom förvaras i kyl. Leta svinnsmarta grönsaker. Går att använda i grytor och soppor om de är lite skrumpna. Många butiker sätter ner bröd sista timmen de har öppet. Hur gör din butik? Hitta ett mönster. Jag vet att min butik har mest med nedsatta varor på måndagsmorgon.


💰 Ha en restburk i frysen.....eller två. En för pytt och en för soppa. I dessa burkar åker den ensamma falukorvsskivan, en ensam baconskiva, en bit paprika, en halv överbliven lök, en grillkorv som blev kvar, slatten med majs efter tacos osv. Den ena burken tar du sen fram till soppa den andra kanske passar bättre till pytt eller paj.

💰 Bestäm en vecka/mån som ska bli er snålvecka. Ta en vecka när du ska vara hemma mycket och har tid att lägga på matlagning mm. De pengar som blir kvar efter din snålvecka stoppar du i din sparburk. Denna vecka ska du satsa på rester, pytt och soppburken i frysen mm.

💰 Snålveckan

* Denna vecka ska du verkligen äta ur kyl och frys. Think outside the box och se om du kan skapa nya maträtter av vad du har.

* Denna vecka köper man inget fredagsmys. Inget chips, inget lösviktsgodis, ingen läsk. En vecka i månaden är det ok med hempoppade popcorn, egna potatischips i ugn, chokladkola i micron, hemgjorda mumsmums, chokladbollar, cornflakestoppar mm.

* Minimera färska grönsaker denna vecka. Fryst funkar lika bra. Likaså rotfrukter. Rivna morötter, pizzasallad på vitkål mm är alternativ denna vecka.

* Denna vecka bakar ni också ett bröd till helgens frukost. Perfekt på ex fryst mjölk mm.

* Denna vecka köper ni inga kakor och bullar till fika. Baka en långpannekaka istället om ni vill ha något till fikat.

* Denna vecka försöker ni vänta med att handla så länge det går. Säg att ni alltid handlar torsdagar.....kan ni försöka stretcha det till lördag? Tävla mot er själva.

* Denna vecka är det ok med ett mål/middag utan nämnvärt mycket protein. Förslag på sådana rätter kan vara risgrynsgröt, potatisbullar, våfflor utan ägg mm

Exempel på matlista denna vecka kan vara:

Måndag: Korvstroganoff och ris ( dryga ut med ex en konservburk champinjoner, morotsslantar mm om ni är många......tillsätt inte mer korv )

Tisdag : Pyttipanna från din pyttburk i frysen, stekt ägg.

Onsdag: Köttfärsås och spagetti ( dryga ut med morötter, röda linser, bönor mm om ni är många....tillsätt inte mer färs )

Torsdag: Hemkokt Risgrynsgröt och smörgås

Fredag: Hemgjord pizza på egen deg eller överblivet tortillabröd. Rester på pizzan...korvsnutt, skinkbit eller bara vegetariskt.

Lördag: Kyckling med currysås ( på hel kokt kyckling )

Söndag: Kyckling och broccolipaj ( kycklingspill/rester från i går )

💰 Ät inte så mycket "hel mat" som jag kallar det. Din huvudingrediens räcker längre....ibland till två mål om du blandar ut och gör grytor och gratänger än om den äts hel. Ex på det är falukorv stekt i skivor VS korvstroganoff, köttfärsbiffar VS chili con carne, Hel stek eller helt stekt kött VS Köttgryta, Stekta kycklingfilè VS Kycklinggryta. Framförallt räcker samma mängd huvudingrediens även till matlåda om man inte tillagar den "hel".

💰Se till att använda allt du har hemma och planera måltiden efter det eller frys in till nästa gång. Gammalt bröd kan bli vitlöksbröd i ugnen eller krutonger till soppan. En halv burk salsa efter tacos kan frysas in till en köttfärssås eller nästa tacomiddag. Ostkanter fryses in till ex pajer, pannkakor fryses in till crepès. Tortillabröd kan man göra pizza eller enchiladas av så frys in de du får kvar. Makaroner och annan pasta kan man frysa och sen göra en makaronilåda av med en korvsnutt och äggstanning. Färska grönsaker går också att frysa. Överbliven fryst tomat kan sen användas i en gryta.

💰Ta alltid med dig egna kassar. Liten summa men köper du 5 kassar/vecka à 2 kr blir det 520 kr/år att lägga i semesterkassan eller till julklappar. Har du svårt att komma ihåg flergångskassar ta för vana att alltid ha ett gäng i bilen eller de små ihopvikbara i väskan eller fickan. Lägg tillbaka dom i väskan/fickan direkt efter att du handlat.

💰Se över dina vanor när det gäller fredagsmys. När vi hade det som värst ekonomiskt fanns inget utrymme alls för att köpa denna post. Men fredagsmys måste man ju ha. Så vi kokade popcorn i kastrull. Vi gjorde eget godis. Barnen älskade att göra chokladbollar, chokladkola i micron, egna mumsmums, mintknappar mm. Läsk var bara att glömma så vi hade egen hemkokt saft. Har man en sodastreamer blir det ju som läsk med saft i det kolsyrade vattnet. Allt behöver inte vara som andra har det.


💰Försök att sakta men säkert bygga upp en buffert i kyl, frys och skafferi. Passa på när det är extrapris och 50% rabatt pga kort datum. Genom din buffert behöver du aldrig mer köpa saker till ordinarie pris. Du har alltid mat hemma tills nästa gång du hittar färs, korv, fisk och kyckling på x-pris. Du har också alltid mat hemma även när pengarna är helt slut.


💰Köp torkade bönor och ärtor och koka själv. Det är lättare än du tror. Blötlägg och koka ex en ärtsoppa över natten i ugnen. HÄR finns recept på nattkokt ärtsoppa, skippa fläsket om du vill. Frys in i portioner. Egenkokta bönor är superbilligt och perfekt att dryga ut med. Ex i Chili con carne, Enchiladas, Paj, Biffar, Grytor och Gratänger.

💰Titta lite mer på recept från andra länder. Fattigare länders mat och recept är fantastiska. De har kunskapen om hur man mättar många magar för liten peng. Somaliska Sambuusa, Afghansk Tapsi eller Lakhchak, Mellanösterns Shakshuka, Rysk kålsoppa, Grekisk Fasolada, Indisk Daal, Libanesisk Kebbet Batata är ex på underbar mat som nästan inte kostar någonting. Zeinas kitchen är en underbar blogg med tusentals härliga recept. Både för liten plånbok och lite större. Jag hämtar ofta inspiration från hennes recept.

💰Titta också på hur vi åt i Sverige förr när vi inte hade så mycket pengar. Många gamla svenska recept är bortglömda i dag. Vi stirrar oss blinda på rent mört kött, korv och färsk kyckling som ska gå snabbt att laga men som kostar mer. Vi glömmer de rätter många växte upp med för 50 år sedan. Kroppkakor, palt, fattiga riddare, Crepés, Mannagrynspudding, Kåldolmar, Ärtsoppa, Köttsoppa, Långkokta köttgrytor på billigare kött som högrev och märgpipa, Rårakor mm


💰 Utflykter - Ska man på ex fotbollscup, skogsutflykt mm kanske man brukar köpa korv till lunch i korvkiosken. Skaffa istället en mattermos, fyll den med korv eller pasta och köttbullar hemma...gärna som du köpt till 50% rabatt och ta med. Kalla pannkakor, köttbullsmackor mm är också alternativ. Låt fantasin flöda och ta med hemifrån allt du kan. Köp inget i den dyra kiosken på badstranden eller i snabbmatskedjan.

💰Ägna lite tid åt Tradera. Har du aldrig sålt på Tradera kan det kanske verka jobbigt men jag lovar....kommer du bara igång är det superlätt. Kika runt och lär dig vad saker kostar, vad som säljs bra, märkessaker, retro mm. Om du lär dig mer kommer du också att kunna tjäna pengar på Tradera. Rensa hemma. Det du tror att ingen vill ha går ofta att sälja. Tänk inte "Ähh...det är bara en tjuga" Varje peng räknas. Jag har sålt småsaker för en 10.a här och en 20:a där.....kom upp i 10000 kr till slut på bara smått.

💰Har du tid över besök loppisar. Med din nya kunskap från Tradera kan du nu göra fynd som du sen säljer på Tradera. Jag har köpt mycket på loppisar, främst retro-saker som jag sen sålt på Tradera med över 100% vinst. Folk som har pengar orkar inte sälja på Tradera, då är det enklare att lämna på loppisar och många loppisar har ofta dålig kunskap om sakers rätta värde. Dra bort säljavgiften 10% från vinsten och sätt in resten på ett sparkonto.

💰Hoppa på Tidningsprenumerationer med premier som du tror/vet att du kan sälja på Tradera med vinst. Ex Mon Amie och Iittala glas. Inte nog med att du får en gratis tidning du får också pengar att spara på ditt konto. Glöm bara inte att säga upp din tidning.

💰Förakta inte gratisprover på krämer mm. Jag har ibland gjort uträkningar på värdet av prover man fått och det kan vara upp till en 100-lapp ibland. Ett prov på ex dagkräm kan räcka över en vecka och det innebär en vecka längre som du inte behöver köpa en ny kräm. Ibland kan man gå runt länge på prover som man får i utdelningar. Varför köpa dyra krämer om man inte behöver?

💰Gör en Earth-hour / månad eller varför inte en varje vecka. Släck ner och tänd ljus. Spar el och är mysigt. Ju fler du gör ju mer märks det på elräkningen.

💰Har du möjlighet att komma ut och plocka bär, svamp och frukt? Lägg en stund på det. Blåbär i frysen förvandlas till pajer och sylt i vinter. Är det gott om äpplen brukar man kunna tigga till sig det av snälla trädgårdsägare. Många blir glada att man plockar lite så de slipper kratta upp dom senare. Klyfta och frys in till äppelkakor och äppelmos.


💰Delta i tävlingar på Instagram och Facebook. Ibland vinner man ibland inte. Jag har haft turen att vinna då och då. Ex matcheckar från Peka, Städprodukter, Snickers mm. Allt du kan vinna bidrar till sparade kronor.

💰Var med i paneler och gör undersökningar. Kan du avvara någon halvtimme varje dag har du snart fått ihop till ex superpresentkort. Dessa byts sedan in mot ex presentkort på Åhlens, H&M eller andra företag. Varje presentkort på 100 kr ger dig mer Guldkant i livet. Kanske något du behöver eller till presenter och julklappar.


💰Ansök alltid om att få testa när Smartson och Buzzador har saker som ska testas. Det kan vara allt från en yoghurt till strykjärn. Kommer du med slipper du ju köpa den där osten eller yoghurten. Gratis är gott.


💰Följ alla gratis-bloggar du kan. Vi / Jag tipsar alltid om de senaste utdelningarna och rabatterna som finns. Se till att inte missa något. Utdelningar är ofta först till kvarn. Du får ett sms med en kod och kan gratis hämta en vara. Ger en guldkant och ett bidrag till din plånbok. Förakta inte de få kronorna du spar. Varorna på bilden fick jag gratis och sparade mig kostnaden för frukosten den helgen.


💰Var inte en snäll nöjd kund om varan du köpte inte var bra. Kasta inte det dåliga brödet eller korven som inte höll måttet. Men.......klaga inte i butiken om det finns ett telefonnummer eller mailadress till tillverkare tryckt på förpackningen. Oftast får man mycket mer i ersättning om man tar besväret och mailar direkt till leverantören. Ta foton på felet om det är synligt, spar varan tills du fått svar. Man brukar kunna få upp till 100-lappen för en vara som bara kostar runt 20:an. Går du till butiken får du oftast bara ersättning för varan. Men.....var ärlig i din reklamation. Glöm inte att reklamera/klaga på dålig service på ex Donken eller Max. Har man glömt extra såsen du beställde för andra gången eller är hamburgaren slarvigt monterad så allt bara rasar ur brödet. Maila kundtjänst och du får garanterat ersättning. Men....var ärlig även här.

💰Ta vara på all pant. Varje krona räknas och 10 burkar blir faktiskt pengar till ett paket spagetti. Om man tänker på vad varje krona är värd i bilder av mat så kanske man värdesätter varje pantburk och varje krona mer. Törs du plocka pant ute? Gör det i så fall. Ha alltid en påse i jackan på dina gratis PW-rundor.

💰Skippa dyra städprodukter som affärerna säljer med löften om ett skinande blankt hem. Blanda vatten och diskmedel i en sprutflaska och använd det. Jag lovar att det löser smuts och fett lika bra. Möjligen kan man behöva något starkare om man har mycket kalk i vattnet som ger kalkbeläggningar men vanligt damm och smuts tas enkelt bort med diskmedel och vatten. Förutom att det är billigare är det bättre mot miljön.

💰Klipp alltid upp alla tuber. Du blir förvånad hur mycket som finns kvar i tandkrämstuben, tomatpuretuben och mjukosten när du egentligen tänkt kasta den. Jag har borstat tänderna minst 1 vecka med innehållet i en tub som min man dömde ut som tom. Skaka alltid ur ketchupflaskan och andra burkar med en skvätt vatten. Använd i köttfärsåsen, soppan, grytan.

💰Minimera alltid användningen av plastpåsar...jag vet det är svårt. Men återanvänd i alla fall de plastpåsar du tar i affären till frukt och grönt. Knyt dom inte så hårt så du måste riva upp dom. Jag minns att min mormor tvättade brödpåsar mm och hängde på tork. Sen återanvände hon dom. Så långt kanske inte du vill gå men att använda fruktpåsar igen till sopor, plocka upp i slasken, dra över osten mm. Det ger dom i alla fall ett liv till.

💰Att bjuda på fest är dyrt. Vi är ett gäng som träffas regelbundet och vi har nu mer delat upp rätterna emellan oss. Det huset vi är i gör alltid varmrätten. Så är det hos oss står jag för den. Mina gäster tar med sig förrätt och dessert. Sen varvar vi. Superkul då maten blir en överraskning även för värdparet. Dessutom känns det inte lika jobbigt att bjuda då man bara behöver fixa en rätt. Billigare blir det också.

💰Blommor är fint......men dyyyyrt. Ta sticklingar. Det är enklare än du tror och även om du inte har gröna fingrar kommer du att lyckas. Klipp av en bit från egen eller fråga en vän och plantera i jord. Ev kan du dra en påse över och skapa en kuvös tills den tagit sig. Nästan alla mina blommor som jag har just nu är från sticklingar som jag fått eller tagit själv. Tacksamma växter att ta sticklingar från är Elefantöra, Hoya (Porslinsblomma) och Skvallerreva. Det är också populärt att sälja sticklingar på Tradera om man har en ovanlig sort.

💰Måla om istället för att köpa nytt.....antingen med sprayfärg eller möbelfärg. Oftast är en loppad sak eller möbel och lite färg billigare än en helt ny sak. Just nu håller jag på att måla om lite skåp och bord. De är träfärgade nu och ska bli vita. Färgen kostade mig 139 kr och räcker länge. I julas ville jag ha en guldfärgad kruka till min vita Amaryllis. Köpte sprayfärg som räckte till många saker och sprayade en ful, nött kruka.

💰Hoppa på prenumerationer av boxar som känns prisvärda. Kan låta heeeelt galet att köpa boxar om man har ont om pengar. Men köper du en box med kod som ger 50% rabatt och nu kostar 99 kr och får varor värda 450 kr då har du en riktig Guldkant i tillvaron. Spänningen att se vad man får och massor av nya varor att göra något gott av. Du får sen anpassa dina måltider efter boxen. Kex kan ätas till frukost, dricka förgyller middagen, kryddor slipper du köpa, godis till fedagsmys osv. Säg upp boxen direkt och köp bara med rabattkoder och erbjudanden. Jag har byggt up ett litet förråd av godis, dricka, såser, marinader, kryddor mm så jag köper aldrig sånt längre. Jag rotar i skåpen och tar vad som finns.....finns alltid något användbart. Just nu kan du ex få Kökets stora box för 99 kr.....varorna är värda ca 450 kr. Skrev om det HÄR

💰Har du möjlighet att hjälpa någon med något och därmed få en extra slant. Hundvakt, barnvakt, baka, snickra mm. Finns många som skulle behöva en extra hand. Kanske en stressad barnfamilj som vill ha hjälp med hämtning från skolan, vakta grannens hund. Den äldre herren i trappuppgången som gärna betalar en slant för ett mål hemlagad mat istället för frysta matlådor. Jag lagade mat åt en äldre herre när vi hade det som sämst. Han betalade mig vad en fryst låda från hemtjänsten kostade och jag gick plus på det. Han avskydde den frysta maten och maten från hemtjänsten. Han saknade sin avlidna frus mat och mina köttbullar tyckte han var ok.....även om det inte var hans frus mat såklart.

💰Kolla upp alla rättigheter och ersättningar du har rätt till. Många ersättningar man har rätt till glöms bort.

Reseersättning - Du vet väl om att du kan ha rätt till reseersättning till vårdinrättning? Läs mer HÄR .

Bostadstillägg - Har du låg pension kan du ha rätt till bostadstillägg.......får inte blandas ihop med bostadsbidrag. Bostadstillägg söker du hos pensionsmyndigheten och du får ha pengar på banken och äga en fastighet. Man tar bara hänsyn till pensionen. Läs mer HÄR . Bostadsbidrag söks hos Försäkringskassan....här får du inte ha egendomar eller pengar.

Föräldrapenningtillägg - Är du hemma med barn. Har du ansökt om Föräldrapenningtillägg. En ersättning som oftast betalas ut för första 3 månaderna och fyller ut upp till den lön man haft. Ersättningen ger oftast 10% av din SGI i ersättning så istället för 80% av din lön får du 90%. Är din arbetsgivare ansluten till AFA eller Collectum som är dom två vanligaste då kan du ansöka. Brukar gå att ansöka retroaktivt.

Sjukpenningtillägg - också en ersättning från AFA eller Collectum. Om du är sjukskriven längre än 15 dagar kan du ansöka. Ersättningen ger oftast 10% av din SGI i ersättning så istället för 80% av din lön får du 90%. Kan också göras retroaktivt

💰Till sist.......se alltid positivt på din ekonomi.....även när det är som jäkligast. Fokusera på vad du har och vad du kan göra. Det är lättare att hitta en lösning med en positiv hjärna än en negativ. Finns ett ordspråk som säger att den som alltid tänker att han är rik kommer att få pengar. Man måste känna sig rik innan man blir rik.

*** LivetsGuldkant ***

Gillar

Kommentarer

MilleNord,
Så bra tips! Din blogg är alldeles fantastisk. Tack för alla råd och allt roligt du förser mig med.
LivetsGuldkant
LivetsGuldkant,
Men tack <3........vad glad jag blir av dina ord 😊
nouw.com/livetsguldkant
StenhagenBettan
StenhagenBettan,
Oj vilket inlägg. Mycket ska jag lägga på minnet nu när ingen lön kommer in på kontot 😊
nouw.com/stenhagenbettan
LivetsGuldkant
LivetsGuldkant,
Tack.....ja jag förstår att det blir en omställning 😟
nouw.com/livetsguldkant
Ulrika
,
Jättebra tips!
LivetsGuldkant
LivetsGuldkant,
barbamammagratis
barbamammagratis,
Tack för många bra tips.
nouw.com/barbamammagratis
LivetsGuldkant
LivetsGuldkant,
Tack snälla 😊
nouw.com/livetsguldkant
trettiofyran
trettiofyran,
Toppen! Guld värda tips!
nouw.com/trettiofyran
LivetsGuldkant
LivetsGuldkant,
Enitalienareisverige
LivetsGuldkant
LivetsGuldkant,
Lena
,
Bästa bloggen! Tac tack tack för detta kanoninlägg
LivetsGuldkant
LivetsGuldkant,
Tack snälla....nu blev jag verkligen superglad. Det värmde <3
nouw.com/livetsguldkant
passionärsliv
passionärsliv,
Vilket fantastiskt inlägg!
nouw.com/passionärsliv
LivetsGuldkant
LivetsGuldkant,
C *
,
Funkar det verkligen att reklamera på snabbmatsrestaurang? Jag har gjort det säkert 10 ggr men aldrig fått ersättning 😟 både Max o burger king.
LivetsGuldkant
LivetsGuldkant,
Ja min son har gjort det några gånger. Han jobbade natt en period och köpte ibland burgare när han var ute på vägarna. Hände ca 5 ggr under denna period att han inte fick allt han beställt men redan lämnat. Han fick checkar på gratis meal alla gånger.
nouw.com/livetsguldkant
KnepoKnåp
KnepoKnåp,
Tack för att du tog dig tid att skriva detta. Det är lite svårt att gå runt på en lön när ena är heltids sjukskriven och man har både barn och djur. Man behöver få en påminnelse ibland på att det faktiskt funkar och att fler lever på en mindre budget. Tack ! 🙂
nouw.com/knepoknåp
LivetsGuldkant
LivetsGuldkant,
Åhhh....tack för kommentaren....det värmde att du gillade 😊
nouw.com/livetsguldkant