BILLIGARE JULMAT

Gratis eller nästan gratis julmat är mitt mål i år.

Jag planerade detta redan i början av året och har sparat till detta på olika sätt. Kanske är vissa tips lite sena att komma med nu men ha dom i tanke till nästa år. Bra ekonomi är alltid planering.....låter supertråkigt men nödvändigt.

Jag undrar hur många i vårt avlånga land som förvånas över att julen kommer i December varje år?

Visst vi har alla olika ekonomiska möjligheter men med planering kan vi alla spara minst 100 kr/mån....jag vet, jag har varit där.

Vi kan alla också göra andra saker under året som ger en billigare....nästan gratis jul. Nu kanske jag sticker ut hakan men jag förvånas över de som varje år sitter i knipa i Januari när räkningarna ska betalas. Detta måste förberedas redan f.o.m Januari året innan.

Så här gör jag...kanske kan du plocka något tips redan nu.


🎅 Jag har försökt att delta i så många tävlingar jag hittat där vinsten är bla mat. Som ex har jag vunnit värdecheckar på dessertostar, Peka potatisgratäng, Gilles kakor mm. Dessa har ett utgångsdatum på 31/12 så de ska utnyttjas till jul.

��� Jag har reklamerat de gånger det är befogat. Värdecheckarna man får i ersättningen för detta har jag sparat. De ska utnyttjas till jul. Jag har bla fått från Kavli, ICA, och Felix.

🎅 Jag kollar varor och priser redan nu. Färskvaror är ju svårt om man inte kan frysa såklart. Men man behöver ju mycket annat. Smör, saffran, hårdost, köttbullar, färs, godis, mjöl, kex, kryddor mm. Köp om du vet att du behöver till jul. Frys smör till julbaket, hårdost håller i kylskåpet...blir bara godare. Planera redan nu. Det du köper på Oktober och November lön slipper du ligga ute med på Decembers lön.

🎅 Köp en eller ett par varor/veckohandling som du behöver. Strössel och florsocker till pepparkakshuset en vecka. Ströbröd och senap nästa osv. På det viset blir inköpslistan kortare till julförberedelser och julbord.

🎅 Jag är med i olika paneler. Favoriten är M3Panel. När jag fått ihop poäng väljer jag alltid superpresentkort. Detta byter jag sen in mot Sverigechecken. Dessa kan man sen handla mat för i de flesta butiker. Jag har lyckats få ihop ca 1000 kr via M3Panel hittills i år. Dessa pengar ska gå oavkortat till julmat. M3Panel kan du gå med i HÄR om du inte redan gjort det.

🎅 Köp fel säsong.......lite sent tips nu men något att tänka på till nästa år. Julen kommer igen.......jag lovar. Jag har redan servetter, ljus, inslagspapper, juladresser och snören hemma. De köpte jag på 70% rean i Januari. Så det behöver jag inte lägga ett öre på nu när allt annat ska inhandlas.

🎅 Öronmärk pengar......också lite sent tips nu men något att tänka på till nästa år. Många banker har "avrunda uppåt" vid köp med deras kort och de kronor man avrundar uppåt dras till ett sparande. Appen Dream finns också. Sätt undan alla små summor som du få "extra" under året. Pant och kuponger ger några kronor. Öronmärk allt.

🎅 Gör så mycket du kan själv. Det är stor prisskillnad och dessutom mycket godare. Färdiga köttbullar och färs, köpt eller hembakade saffransbullar, egenkokt risgrynsgröt eller köpt i "korv" mm

🎅 Dra ner....man behöver inte ha allt på julbordet bara för att det är "tradition". Fundera redan nu på vad ni äter och gillar. Lägg hellre på en rätt som ni vet alla äter men som kanske inte är julmat. Huvudsaken är att alla blir mätta, gillar maten och att den går åt. Blir sillen, Jansson och sillsalladen kvar varje år köp inte det då och satsa på annat istället. Håll dig bara till skinka, köttbullar, prinskorv och omelett om det är det alla gillar.....skippa resten. Lägg dina pengar på rätt saker.

🎅 Köp i manuell disk. Många tror att det är dyrare men inte alltid. Är ni få och en hel julskinka inte går åt men ni vill ändå ha den köp bara några skivor över disk. Är det bara du som gillar sillsallad. Köp en liten burk med bara några matskedar i från den manuella disken. Köp precis det som kommer att ätas upp. Blir mycket billigare än att köpa butikens färdiga förpackningar.

Har du något smart tips för att få billig....näst intill gratis julmat?

*** LivetsGuldkant ***

Gillar

Kommentarer

camillahermansson101,
Mkt smart av dig med en sån bra strategi.
Jag köper på mig lite varje vecka jag med och har gjort det nån månad, det gör stor skillnad när julen kommer att inte få hela utgiften på en gång. Men inte så välplanerat som du. jättebra innelägg!
LivetsGuldkant
LivetsGuldkant,
Toppen...ja köpa lite varje månad gör julen billigare....om man nu har svårt att spara 😊
nouw.com/livetsguldkant
StenhagenBettan
StenhagenBettan,
Vilken strategi du lagt upp inför ditt julfirande. Vi är inga så bra planerare som du.. Vi har bestämt oss för att prata ihop oss om vad vi verkligen vill äta.
nouw.com/stenhagenbettan
LivetsGuldkant
LivetsGuldkant,
Men då har ni ju en strategi.....att prata ihop er om vad ni vill äta 😊
nouw.com/livetsguldkant
fräs
,
Ingen nyhet, så här har jag levt och lagt upp mitt liv de senaste 25 åren. Inte bara jul utan inför allt. påsk, midsommar, nyår, födelsedagar, framtida mat osv.
LivetsGuldkant
LivetsGuldkant,
trettiofyran
trettiofyran,
Massa bra tips! och tänker som dig, man behöver inte ha ALLT på julbordet bara för att det är typ tradiotion.. Sylta?? Många köper det för det SKAMAN HA på ett julbord.. vad blir liggandes kvar i kylen o aldrig uppätet? Man kan ju lixom se jul efter jul vad som faktiskt äts av.. Gå utefter det lixom. Man kan bunkra ägg, frysa billig grädde, köpa på sig smör, och annat som du skriver. Kanske dra ner på spriten?? Måste man köpa "Årets glögg"? I år var flaskan fin (som vanligt) men smakerna låter inte alls gott... Många köper nog saker till jul bara för att och bara det kostar pengar!

Planera både inköp, när och var. Köpa etiketter, julklappspapper, ljus, julsaker mm på rea varje år och spara till nästa. Ja det finns många bra spartips men som du skriver tänker inte folk på att det blir jul i december varje år och många tycker att de är ute i god tid redan till 1:a advent men då är man i princip "färdig" och behöver kompletera och kanske bara tillaga saker o ting om man planerar året om typ 😊
nouw.com/trettiofyran
LivetsGuldkant
LivetsGuldkant,
Haha...precis...bra tankar 😊
nouw.com/livetsguldkant
Enitalienareisverige
Enitalienareisverige,
Så bra inlägg❤Jag tog inspirationen av dig och köpte Saffran tidigare i år och ska köpa andra varor smart. Jag samlar också gratis och billiga godis till Julen❤istället att köpa precis då.
nouw.com/enitalienareisverige