ATT MINSKA MATSVINN OCH SPARA PENGAR

Repostar denna då någon kanske missat. Vi är på resande fot när du läser detta men vill ändå ge er något bra tips.

En nyckel till bättre ekonomi och lägre matkostnader är kunskap.

Kunskap som många i dag inte får lära sig men som var självklarhet för ex min mamma och mormor.

Jag tror denna kunskap kommer bli viktigare och viktigare i dagens samhälle om vi ska få en jord och ekonomi som håller.

Många lever i dag med små marginaler.....jag har själv varit där.

Med en matbudget på 500 kr/vecka för 2 vuxna och 2 små barn fick man lära sig att trolla.

Tänkte lista några "kunskaper" som min mormor lärde mig eller som jag med åren lärt mig själv..

Hoppas ni finner något tips ni inte visste och kan använda 😊


💰- Viktigaste tipset enligt mig är......lär dig laga mat. Mat är inte färdiga frysta köttbullar och pulvermos. Då blir det dyrt i längden. Googla enkla recept, experimentera eller fråga någon. Ett halvt kilo köttfärs och några potatisar blir mycket billigare och godare än det färdiga. Att göra ex egna köttbullar är inte svårt.

💰- Lär dig laga soppor, pajer och grytor. Ett perfekt sätt att ta vara på rester, skvättar och trötta grönsaker. Hitta på nya rätter. Gör en pastasås av skrumpna tomater, kryddor och ett överblivet kycklinglår. Här sätter fantasin gränsen. Bakning är kemi och man måste vara exakt med mått. Med matlagning är det tvärtom. Våga prova, skvätta i eller googla för inspiration.

💰- Lär dig laga nya rätter på basvaror och rester. Potatis är billigt och kan bli många måltider om du lagar den på nytt sätt ex rårakor, kroppkakor, bolani, i paj, i omelett, gnocci osv. Överblivet ris kan bli rispudding, fried rice med ägg, rissallad, friterade risbollar osv. Överbliven pasta kan bli makaroni and cheeze, makaronipudding, pastasallad, pastalåda typ lasagne, fyllning i paj, ingrediens i soppa osv. T.o.m en liten skvätt överblivet ris eller pasta kan mätta en familj om du gör en maträtt på nytt sätt med skvätten och tillsätter ex äggstanning, grönsaker osv.

💰- Laga hellre grytor, soppor och gratänger än "hel" mat. Ex går det åt mindre råvara i korvstroganoff, kycklinggryta, köttfärssås osv än stekt falukorv, ugnsstekta kycklingbröst och köttfärsbiffar.

💰- Släng inte en förpackning du tror är tom. Klipp upp förpackningen nästa gång produkten ska användas och jag lovar att det räcker till minst en maträtt, rengöring eller tandborstning till.......om inte fler. Ex på saker som alltid har mycket kvar i sig när du tänker slänga är tandkrämstuben, ansiktscremen, ketchupflaskan, tomatpuréen, senapsflaskan, glasburkar med ex såser, tetran med grädde, crème fraîche burken mm. Är det svårt att få ut? Fyll i lite vatten i ex ketchupen, crème fraichen, grädden, skaka och häll ner i ex köttfärssåsen eller grytan. Varför ska vi lockas att kasta innan allt är använt, för att snabbare köpa nytt så tillverkaren får sälja mer?

💰- Gör inte veckans matsedel efter vad du är sugen på utan gör den efter innehållet i frysen. Köp aldrig köttfärs, kyckling, korv, kött mm till ordinarie pris. Det är extrapris så ofta så man kan köpa en förpackning extra, frysa in och äta senare. Försäkra dig om att du aldrig behöver köpa köttfärs för ca 80-85 kr/kilot när du vill äta köttfärsås. Ta den du köpte för tre veckor sen istället som du betalade 49,90 / kg för. Tänkt dig att det du handlar är kommande veckors mat...inte denna veckas mat. Endast en finare helgmiddag med färskt kött eller en bit färsk fisk är det som vi köper utan mellanlandning i frysen.....om vi inte har CG matkasse. Då blir ju det mesta färskt.


💰- Lär dig skillnaden mellan "bäst före" datum och " sista förbrukningsdag". Saker märkta med "sista förbrukningsdag" kan vara ex mediciner som blir mindre verksamma efter datumet. Dvs man ska inte äta dom. "Bäst före" är en rekommendation. Finns ingen som kan förutse exakt när en förpackning korv blir dålig. Datumet är bara ett datum. Lita på din egen näsa och smak. Luktar det bra och smakar bra.....ja då är det bra. Finns varor som går ut innan bäst före passerat pga fel hantering, vaccumsläpp mm. Det flesta varor håller mycket,mycket längre än det datum någon stämplat på förpackningen. Så släng inte bara för att det står ett datum på förpackningen som passerat. Håll utkik efter 50% varor i butiken. Får du en dålig vara här har du i dom flesta seriösa butikerna rätt att få pengarna tillbaka även om du köpt en vara med kort datum. Svensk rekommendation på vilket datum som fabrikanten ska stämpla på förpackningen är löjligt kort. Men det är för att risken att drabbas av sur mjölk, dåligt kött eller härsken korv i princip ska vara noll.


💰- Ägg förvaras i rumstemperatur i butik och datumet på kartongen är "bäst före" i rumstemperatur. Lägger du äggen i kylskåpet kan du lägga på minst en månad på det datumet som står. Är du osäker knäck äggen separat ett och ett i ett glas innan du häller det i pannkakssmeten. Du märker om det är dåligt. Kan säga att jag har aldrig fått ett dåligt ägg trots att jag äter ägg som enligt kartongen gått ut för tre veckor sedan.


💰- Smör går att frysa. Säljs det på extrapris, kort datum eller kampanj. Köp och frys in. Gäller både smör till bak, stek och till smörgåsen typ Bregott, Lätta mfl.

💰- Mjölk går att frysa. Har du mycket mjölk på väg ut i datum som du är rädd ska bli dålig? Eller säljs det för 50%? Frys in. Använd sen i matlagning som till ex pannkaka, pajfyllning eller sås och stuvning.

💰- Överblivna pannkakor går att frysa in. Ta sen fram dom och gör crepès eller skär dom i bitar och stek dom frasiga i smör, servera med sylt.

💰- Övermogen frukt går att frysa in. Skala, skiva och frys in. Använd i kakor ( äpple eller banankaka ) pajer, smoothie, puréer till efterrätter osv.

💰- Trötta grönsaker går att frysa in. Förväll ex broccoli, blomkål, squash, purjo, aubergine, paprika osv. Frys sen in till grytor och röror. Det enda som i princip inte funkar så bra är gurka och sallad.

💰- Har du köpt för mycket färska kryddor som börjat vissna. Klipp av och frys in om plantan inte verkar kunna räddas.

💰- Släng inte gammalt torrt bröd. Gör eget ströbröd, vänd i äggsmed och gör fattiga riddare till mellanmål eller efterrätt, gör egna krutonger till salladen, gör bruschetta i ugn med tomatröra och vitlök.

💰- Släng inte sista ostbiten som inte går att hyvla längre. Frys in som den är eller riv först. Använd sen i gratänger, ostsåser, pajer osv.

💰- Förvara kaffe i kylskåpet om du inte dricker så mycket kaffe men ändå vill ha hemma till gäster mm. Stoppa hela kaffepaketet i en burk med lock. Häll inte ur kaffet ner i burken. Kaffe blir gammalt snabbare om det kommer i kontakt med syre. Så låt det vara kvar i paketet men placera det i en burk i kylen.

💰- Kasta inte den illaluktande disktrasan. Tvätta den i maskin på 60° och använd igen till ex städning. Ge den flera liv. Jag kastar den bara efter att jag städat toaletten med den. Då åker den i soporna.

💰- Köp inte rengöringssprayer typ Ajax, Cilit bang, Universalspray mm på flaska. Ok... en gång men sen fyller du flaskan med vatten och några droppar Yes diskmedel. Fungerar lika bra om inte bättre på köksytor, kakel, fönsterbrädor mm. Yes löser upp fett och smuts bättre än det färdiga, köpta. De enda rengöringsmedel på flaska jag köper är glasputs och kalkbortttagning till badrummet.

*** LivetsGuldkant ***

Gillar

Kommentarer

survivan
survivan,
Och inte är det så himla jobbigt heller när det blir rutin ☺️
nouw.com/survivan
LivetsGuldkant
LivetsGuldkant,
Precis......och vi gamla rävar kan det i sömnen 😋
nouw.com/livetsguldkant
S
,
Mycket bra inlägg, tack!
LivetsGuldkant
LivetsGuldkant,
Tack...det värmde <3
nouw.com/livetsguldkant
_sarah
_sarah,
Nu finns Mon Amie assietterna som premie hos Kombispel igen, la precis ut ett inlägg om det. Men de har chockhöjt priset till 149 kr för första månaden jämfört med 69 kr som tidigare.
nouw.com/_sarah
LivetsGuldkant
LivetsGuldkant,
Tack för tipset 😊
nouw.com/livetsguldkant
sparanna
sparanna,
Jättebra inlägg! 😃👏
nouw.com/sparanna
survivan
survivan,
Jag snor det här inlägget av dig ☺️
nouw.com/survivan
LivetsGuldkant
LivetsGuldkant,
Haha....gör så du 😊 Blir det ett tomt hål här då 😋
nouw.com/livetsguldkant
LivetsGuldkant
LivetsGuldkant,
Vi kanske ska börja blogga ihop. Glitter & Glamour med en Guldkant 😋
nouw.com/livetsguldkant
survivan
survivan,
healthylicious
healthylicious,
Jag har lärt mig alla såna där saker av min mamma och mormor, visst är mam så tacksam för den kunskapen?🙏🏼Gör mycket av det redan men långt ifrån allt du skrev så väldigt bra med en påminnelse. Stort tack för fint inlägg!🌟
nouw.com/healthylicious
LivetsGuldkant
LivetsGuldkant,
Tack, Vad glad jag blir 😊 Ja visst är det bra med den kunskapen.....håller i alla tider 😊
nouw.com/livetsguldkant
Hemmagjort
Hemmagjort,
Kanonbra tips! Jag skäms över all mat vi kastar, alla rester vi inte tar vara på eller all frukt och grönsaker som vi slänger. Måste bli bättre på att ta tillvara saker och på att skapa egna recept av överblivet. Ett tag för flera år sen var jag duktig på att till exempel riva ost som höll på att bli gammal och frysa in och hacka och frysa in tomater som höll på att bli dåliga men sedan låg det bara i frysen, jag använde det sällan. Tyckte mest det tog upp onödigt utrymme. Men jag ska bli bättre på detta. Till rengöring använder jag enbart såpa som jag blandar med vatten i sprayflaska och städar hela hemmet med. Och så kör jag babyvåtservetter att torka av ytor med, går alldeles utmärkt och är både miljövänligare och billigare.
nouw.com/hemmagjort
barbamammagratis
barbamammagratis,
Tack för supermånga bra tips.
nouw.com/barbamammagratis
Nina
,
Verkligen bra tips, stor tumme upp 😊 Blev så stolt och glad häromdagen när mina döttrar som är på "semester" hos mormor och dom hade bannat och stoppat henne från att kasta överbliven mat efter middagen..det kan man minsann frysa in och göra tex en gryta av fick hon lära sig..(någonting bra har jag i varje fall lyckas lära dom)
LivetsGuldkant
LivetsGuldkant,
Toppen.....alltid har dom lärt sig nåt av att se hur vi gör. Nu kanske mormor lärde sig också 😋
nouw.com/livetsguldkant