ATT BYGGA UPP EN SEMESTERKASSA MED MINSKAD MATKOSTNAD

Eftersom vi är mitt i semestern nu tänkte jag damma av några gamla inlägg som håller än. Jag vet att jag fått massor av nya följare som kanske missat. Detta tips är det väl lite sent för tänker du.....nja det kommer ju en semester nästa år också eller så kanske du vill ha en liten semester i höst. Så Varsågod.....här kommer tipsen igen 😊

Det finns många sätt att bygga upp en semesterkassa men i detta inlägg tänkte jag fokusera på matkostnaden.

Tidigare her jag skrivit hur du bygger upp en semesterkassa med Tradera och rabatter. Det inlägget hittar du HÄR och HÄR

Alla måste vi äta men att välja mat, köpa mat och tänja på matbudgeten kan göras på många olika sätt. I min modell när jag pratar mat, recept, kostnad och tips utgår jag från en familj på 4 med 2 barn för enkelhetens skull.

Konsumentverkets kostnadsberäkning hittar du HÄR. Det är för normalkost. Det finns också beräkningar för olika allergier mm.

Kostnaden för min modellfamilj med två barn 6 och 9 år där inga vardagsluncher äts hemma är 5900 kr. Det tycker jag personligen är väldigt mycket och det går att pressa ner en bra bit....om man vill. I det beloppet ingår inte ens hygien och städ. För att kunna spara lite här och lägga undan till din semesterkassa måste du först veta vad din normala matkostnad är.

🍔 Börja redan i dag med att räkna ut hur mycket du kan, vill eller har råd att lägga på mat. Alla har vi olika förutsättningar så du får utgå från dig själv och börja förändringen därifrån. Vi leker med tanken att du har 1200 kr/vecka att lägga på mat och hygien. Notera att det är mindre än konsumentverkets uträkning men här utgår jag från min familj.

🍔 Plocka ut dessa pengar och lägg dom i 4 kuvert ett för varje vecka fram till nästa lön. Vill du verkligen inte handla med kontanter kan du också skapa ett nytt konto, döpa det till matkostnader och föra över dom dit. Men då måste du själv ha disciplin och inte göra av med mer än din veckobudget tillåter.

🍔 Vet du att något speciellt händer en vecka som ex födelsedag, gäster, lov med luncher hemma eller liknande fördela pengarna så det blir mindre i tre veckor och ett par hundra mer den veckan.

🍔 Skriv matsedel. Kanske jättetråkigt, jobbigt och motigt. Men har du väl börjat märker du hur bra det är. Du vet när du kommer hem från jobbet vad som ska lagas och att maten finns hemma. Involvera barnen så minskar gnället på att maten är äcklig.

🍔 När du skriver din matsedel ska du utgå ifrån vad som finns hemma. Vad finns i kyl, frys och skafferi. Vilka måltider behöver du inte handla till.

🍔 Du får bara nalla i kommande veckas kuvert om butiken har ett supererbjudande som ex köttfärs, många halva priset varor, superbillig kyckling eller liknande. Varor du då slipper köpa kommande veckor om du bunkrar lite denna vecka.

🍔 Kolla sen igenom reklambladen på nätet. Lämpligast på söndagkväll då de flesta släpps under söndagen. HÄR hittar du dom. Ladda också ner Matpriskollens app där du kan lägga in matvaror du vill/måste handla och få upp i vilken butik dom är billigast. Mata ex in falukorv så ser du vilka som har kampanj på just falukorv. Bestäm nu vilken butik som passar dig denna vecka. Bor du med fler butiker runt dig ska du vara otrogen och plocka det bästa från varje butik. Bor du långt från butiker eller med bara en i din omgivning lönar det sig sällan att åka runt med tanke på bensinkostnad och tid.

🍔 Plocka alltid på dig kuponger i butiken på varor du vet att du köper ofta. Följ också min och andras bloggar för tips på kuponger att få via sms eller skriva ut. Använd alltid kuponger som du kan. Ibland kan man t.o.m kombinera två kuponger på samma vara. Ex både en mobilkupong och en papperskupong. De pengar du spar på kuponger lägger du i din semesterburk ( som jag skrev om i tidigare inlägg )

🍔 Ta alltid med dig egna kassar. Liten summa men köper du 5 kassar/vecka à 2 kr blir det 520 kr/år att lägga i semesterkassan eller till julklappar. Har du svårt att komma ihåg flergångskassar ta för vana att alltid ha ett gäng i bilen eller dessa små ihopvikbara i väskan eller fickan. Lägg tillbaka dom i väskan/fickan direkt efter att du handlat. De gånger du har med egna kassar lägger du i 2 kr/kasse i din semesterburk. ex 10 kr/gång om du skulle ha köpt 5 kassar. Gör du detta varje vecka borde din semesterkassa öka med minst 260 kr till semestern....vilket gör att ni kanske kan köpa glass ute ett par gånger.

🍔 Satsa på frysta grönsaker ett par gånger/vecka. Att kvalité och vitamin innehåll är sämre är en myt. Speciellt vintertid kanske man ska skippa dyr sallad, tomat och gurka som ändå bara smakar vatten och äta fryst istället. Rotfrukter är också ett alternativ men kan också dra iväg i pris på vintern.

🍔 Leta 50% varor när du handlar. Även mjölk, smör, grädde och crème fraîche funkar att frysa. Fryst mjölk fungerar perfekt i pannkaka, gröt och till bak. Liksaså grädde och crème fraîche funkar fint i rätter som ska koka.

🍔 Ha en restburk i frysen.....eller två. En för pytt och en för soppa. I dessa burkar åker den ensamma falukorvsskivan, en ensam baconskiva, en bit paprika, en halv överbliven lök, en grillkorv som blev kvar, slatten med majs efter tacos osv. Den ena burken tar du sen fram till soppa den andra kanske passar bättre till pytt eller paj.

🍔 Bestäm en vecka/mån som ska bli er snålvecka. Ta en vecka när ni ska vara hemma mycket och har tid att lägga på matlagning mm. Denna vecka ska du försöka använda bara ca 50% av din matbudget. De pengar som blir kvar efter din snålvecka stoppar du i din semesterburk. I mitt exempel bör det vara 600 kr. Det skulle innebära att du får ca 3600 kr extra till semestern.

🍔 Snålveckan

* Denna vecka ska du verkligen äta ur kyl och frys. Think outside the box och se om du kan skapa nya maträtter av vad du har.

* Denna vecka får huvudingrediensen kosta max 20 kr......dv 140 kr för hela veckan. Resten upp till 600 kr ( halva matbudgeten ) får läggas på mjölk, grönsaker, frukt mm som absolut måste inhandlas.

* Denna vecka köper man inget fredagsmys. Inget chips, inget lösviktsgodis, ingen läsk. En vecka i månaden är det ok med hempoppade popcorn, egna potatischips i ugn, kola i micron, hemgjorda mumsmums, chokladbollar, cornflakestoppar mm. Involvera barnen att hjälpa till och tillverka godiset. Varför gör vi bara eget godis till jul och påsk? Det finns massor av gott och billigt som kan göras året om.

* Minimera färska grönsaker denna vecka. Fryst funkar lika bra. Likaså rotfrukter. Rivna morötter, pizzasallad på vitkål mm är alternativ denna vecka.

* Denna vecka bakar ni också ett bröd till helgens frukost. Perfekt på ex fryst mjölk mm.

* Denna vecka köper ni inga kakor och bullar till fika. Baka en långpannekaka istället om ni vill ha något till fikat.

* Denna vecka försöker ni vänta med att handla så länge det går. Säg att ni alltid handlar torsdagar.....kan ni försöka stretcha det till lördag? Tävla mot er själva.

* Denna vecka är det ok med ett mål/middag utan nämnvärt mycket protein. Förslag på sådana rätter kan vara risgrynsgröt, potatisbullar, våfflor utan ägg mm

Exempel på matlista denna vecka kan vara:

Måndag: Korvstroganoff på 400g falukorv och ris ( dryga ut med ex en konservburk champinjoner, morotsslantar mm om ni är många......tillsätt inte mer korv )

Tisdag : Pyttipanna från din pyttburk i frysen, stekt ägg.

Onsdag: Köttfärsås på 400g färs och spagetti ( dryga ut med morötter, röda linser mm om ni är många....tillsätt inte mer färs )

Torsdag: Hemkokt Risgrynsgröt och smörgås

Fredag: Sjömansgryta på 400g falukorv

Lördag: Kyckling med currysås ( på hel kokt kyckling )

Söndag: Kyckling och broccolipaj ( kycklingspill/rester från i går )

Inköpslista:

1 falukorvsring 800g ca 30 kr

2 kg Potatis = 22 kr

10 Ägg = 20 kr

400g Köttfärs inköpt på x-pris 49.90 / kg = 19,60 kr

Grötris 14 kr ( räcker till minst två mål = 7 kr/mål )

1 hel kyckling = 30 kr

Fryst broccoli: 17 kr ( räcker till minst 3 mål = 5,60 kr/mål )

SUMMA HUVUDINGREDIENSER = 134, 20 kr


🍔 Utflykter - Ska man på ex fotbollscup, skogsutflykt mm kanske man brukar köpa korv till lunch. Köp en mattermos, fyll den med korv hemma...gärna som du köpt till 50% rabatt och ta med. Räkna ut priset och vad korven på fotbollscupen skulle kosta dig. Lägg mellanskillnaden i din semesterburk.

🍔 Ät inte så mycket "hel mat" som jag kallar det. Din huvudingrediens räcker längre....ibland till två mål om du blandar ut och gör grytor och gratänger än om den äts hel. Ex på det är falukorv stekt i skivor / korvstroganoff, köttfärsbiffar / chili con carne, Hel stek eller helt stekt kött / Köttgryta, Stekta kycklingfilè / Kycklinggryta. Framförallt räcker samma mängd huvudingrediens även till matlåda om man inte tillagar den "hel".

🍔 Pengar som finns kvar i dina kuvert/ditt konto när nästa lön trillar in tar du bort och lägger i semesterkassan.....även om det bara är 5 kr.

🍔 Har ni bestämt att unna er att äta ute på ex en hamburgerkedja, diskutera om ni kan skippa det, åka hem och göra egna hamburgare och stoppa mellanskillnaden i er semesterburk. Motivationen hos barnen ökar också om dom får stoppa ner pengarna som dom vet sen går till kanske ett tivolibesök eller extra glassar i sommar.


Om du lyckas genomföra alla dessa åtgärder som snålvecka, egna påsar, överblivna pengar från kuvert ner i burken, egen matsäck till utflykter, skippa ett planerat hamburgerbesök och dessutom är noga att föröver allt som blir över till semesterkassan borde den öka med minst 4000 kr.*** LivetsGuldkant ***

Gillar

Kommentarer

mrslyckopeng
mrslyckopeng,
Superbra tips verkligen! Jag skulle tillläga att man kan hitta billiga och goda matrecept hos Ica Billiga veckan och bloggen Portionen under tian.
nouw.com/mrslyckopeng
LivetsGuldkant
LivetsGuldkant,
Tack för tips. Ja portion under tian brukar jag kika på ibland.
nouw.com/livetsguldkant
Enitalienareisverige
Enitalienareisverige,
Med lite engagemang kan man verkligen spara mycket när man köper mat. Toppen men billiga matkassar, kort datum, slänga inte mat, ära mindre ute, göra pizza själv, använda kuponger och presentkort för att köpa mat och juste tävla😃👍🍾🥂
nouw.com/enitalienareisverige
LivetsGuldkant
LivetsGuldkant,
Ja toppentips.....tävla är ju också bra, den missade jag 😉
nouw.com/livetsguldkant
Enitalienareisverige
Enitalienareisverige,
Du skrev ännu mer man skynke önska sig. Ett fantastisk inlägg😃
nouw.com/enitalienareisverige
Magdalena
,
Vill bara säga att älskar att din blogg inte endast handlar om "gratis saker" men handlar även om hur man ska leva och hur man kan spara pengar. Riktigt bra tips och ser emot fler sådana inlägg i framtiden <3
LivetsGuldkant
LivetsGuldkant,
Tack snälla....det värmde 😊 Ska försöka knåpa ihop något till 😊
nouw.com/livetsguldkant