Visste ni att choklad var så bra?!

- Mörk choklad innehåller många näringsämnen som kan positivt påverka hälsan. Studier tyder på att detta kan ha många fördelar för oss, och jag kommer att gå igenom de 4 bästa fördelarna med choklad nu.

Var noga med att läsa igenom hela artikeln eftersom vi ska göra en jämförelse mellan mörk choklad och mjölkchoklad. Mörk choklad är mycket näringsrik. Chokladen i kakao kommer från frö av kakaoträdet, som är mycket rik på näringsämnen. Så ju mer kakao i chokladen, desto bättre. En 50 gram eller 1,7 uns bar av mörk choklad med 70% till 85% kakao innehåller ungefär fem gram fibrer, ca 30% av RDI för järn och magnesium, ca 45% av RDI för koppar och mangan.

Det är också fått massor av kalium och fosfor, zink och selen. Och det är rikt på antioxidanter som polyfenoler och flavanols. Observera att 50 gram är en ganska stor mängd, så det innehåller också cirka 300 kalorier och måttliga mängder socker. Varför du bör ändå inte bör gå bananas på mörk choklad. Mörk choklad kan även sänka blodtrycket enligt studier som Hälsocoachen.se gått igenom.

De flavonoler i mörk choklad verkar för att sänka blodtrycket genom samma mekanism som ACE-hämmare, blodtrycks mediciner. En stor analys av 20 tidigare studier drar slutsatsen att konsumtionen av kakao, vanligtvis mycket mörk choklad eller kakao tillägg, är förknippad med en liten 02:58 punkt sänkning av det systoliska blodtrycket, vilket är den högsta siffra på en blodtrycksmätning. En tidigare analys av 13 relevanta studier gjorde en liknande slutsats som noterar att kakaoprodukter var mest effektiva i de med högt blodtryck eller prehypertension. Så i princip är det enda effektiva i dessa som redan har befintliga högt blodtryck. Mörk choklad höjer HDL och skyddar LDL mot oxidation.

I en kontrollerad studie, kakaopulver visade sig signifikant minska oxiderat LDL-kolesterol hos män. Det ökade också den så kallade "goda" HDL-kolesterol och sänkt total "dåliga" LDL hos män men förhöjda kolesterol Oxiderat LDL värden innebär att de så kallade "dåliga" LDL-partiklar har reagerat med fria radikaler. Det kan skada andra vävnader, såsom slemhinnan i artärerna i ditt hjärta. Med tanke på de positiva effekter på blodtryck och kolesterol, är det ingen överraskning att många långtidsobservationsstudier visar hög kakaokonsumtionen är länkad med en ganska drastisk förbättring av hjärthälsa.

Mörk choklad kan förbättra hjärnans funktion. De goda nyheterna är inte över ännu. Den kakao i mörk choklad kan också avsevärt förbättra kognitiv funktion hos äldre personer. En dubbelblind kontrollerad studie av 90 äldre personer har funnit det sant att höga doser av kakao flavanoler reducerade vissa åtgärder av åldersrelaterad kognitiv dysfunktion och förbättrad verbal flyt efter åtta veckors tillskott av kakao.

Kakao innehåller också stimulerande substanser, som koffein och teobromin, som kan vara en viktig orsak till varför kakao kan förbättra hjärnfunktionen åtminstone på kort sikt.

Så till råga, jag ville jämföra näringsprofil mörk choklad kontra mjölkchoklad. Här har vi 30 gram eller ett uns 70% till 85% mörk choklad anges till vänster om bilden och mjölkchoklad till höger. Enligt Calorie King mörk choklad har 179 kalorier eller 750 kilojoule och 7,2 gram socker. Samma mängd mjölkchoklad har 15,5 gram socker, vilket är mer än dubbel, och för att inte tala om att den innehåller hälften av kalium och en fraktion av de flavanoler som du finner i mörk choklad. Så principen: ju lägre andel kakao, ju högre andel socker.

Låt oss gräva lite djupare. Det verkar som alla dessa hälsofördelar ses endast i mörk choklad eller kakaoextrakt motsvarar ca 500 till 1000 milligram av flavanols per dag. Som är lika med omkring 25 till 40 gram eller ungefär en ounce av 85% eller mer mörk choklad. Varje choklad mindre än så, hälsoeffekterna bryts ut genom mängden tillsatt socker som måste läggas till denna produkt. Så det lönar sig att shoppa runt och hitta en sort som du vill ha.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hemma i Sverige hade jag kontinueligt ett inbokat besök varje månad med en av mina favoritpersoner i världen Krister. Kiropraktorn som alltid lyckades skapa underverk när det kom till att bota min gamla rygg från diverse krämpor och åkommor. Inte minst längst ner i ryggslutet där låsningarna blev allt vanligare med åren.


Malta VS Gävle kiropraktik

Jo men självklart finns det alltid de som är väldigt bra och väldigt dåliga på sitt jobb, även en hel del som ligger någonstanns mitt emellan. Jag själv betalar gärna lite extra för bra service och omhändetagande och det känns väldigt värt det när man får just det lilla extra.
Här på Malta där jag nu bott i över ett år är det lite annorlunda i jämförelse med Sverige, inte så lite heller beroende på vad man tittar på. Men just specifikt för kiropraktorer verkar det inte vara ett överflöd av, likt hemma i Sverige där ett flertal finns att tillgå i varje stad. Själv är jag i grund och botten från Gävleborg lite utanför storstan där min kiropraktor höll till, i Gävle.

Gjorde man en enkel googlesökning eller en hederlig titt i gulasidorna så var det bara välja och vraka. Nu prövade jag inte så många före det att jag kom till Krister utan jag hade turen att pricka rätt direkt. Men här på Malta har jag nu under 1 års tid besökt 12 olika kliniker utan att riktigt känna att någon var så mycket att hurra för.

Malta är för övrigt en rätt så liten ö där det tyvärr är väldigt svårt att hitta rätt hjälp då internet inte används lika flitigt som i Sverige.

Finns det någon hjälp att tillgå?

Efter nu 12 olika behandlingar, från 12 olika personer börjar frustrationen liksom smärtan eskalera och hade flygplatsen i rörberg funnits kvar hade jag nog bannemig tagit flyget hem för att få mig en rejäl omgång. Biljettpriset är relativt billigt tur och retur mellan Malta och Sverige om man inte är alltför kräsen med mellanlandningar. Men det blir lite för tidskrävande och struligt om man lär till Arlanda för att sedan åka hem till Gävle. En hel helg bara för ett möte hos kiropraktorn vilket jag gillar att göra minst en gång i månaden i förebyggande syfte vore väldigt slöseri med tid.

Jag tror absolut att det finns kompetent och professionell service att få på Malta och jag har lärt mig att det kan ta en stund att finna dem. Konstigt nog så bör de ligga bra till på google men de får vanligtvis sina kunder per referens och kan ofta inte ta emot fler kunder på grund av trycket. Därmed har de väl kanske inte lagt så mycket energi på den här nya saken internet.

Var lite tvungen att skriva av mig för att framhäva och samtidigt släppa lite av min frustration. Jag är helt säker på att den 13:e behandlingen kommer vara den rätta, men just nu strax efter behandling 12 känns det väldigt långt borta då denna var något av det värsta jag varit med om. Ryggsmärtan är högre nu tre dagar efter än vad den någonsin varit. Så var vaksamma vid besök hos ryggknackaren!

Likes

Comments

Äldste son, vänligt men bestämt så ber jag dig att INTE läsadetta inlägg. Gå och kläm lite finnar och se på Netflix istället!


Små barns små bekymmer, stora barn stora bekymmer

Så var dagen kommen, det året då barnen längre inte suktar efter leksakerna som känns sådär överkomligt lätta i plånboken. Nåja, man får vara glad så länge man inte hör ordet Ferrari. Äldsta sonen har nu länge suktat efter en swagway, hoverboard eller en airboard? Han säger olika hela tiden och antingen börjar åldern göra sig påmind på min näthinna eller så finns det helt enkelt flera sorter. Jag, som inte varit särskilt insatt i sådana här moderniteter kan ju lika gärna skrivit fel och ovan namngett olika sorters kalsonger. Men med en stundande födelsedag som kommer så kände jag att tiden var inne för att söka mig omkring lite för vad det är för något som min son nu har som ledande favorit på önskelistan.

Airboards alltså. Jag har kollat runt en del i USA då jag trodde att de hade de bästa priserna men med bristande beskrivningar och BRÄNDER (?) av en del batterier så kände jag att jag söker mig igenom mina hemtraker, som den säkerhetstorskiga svenne jag är. Efter en del googlande kom jag in på en hemsida som hette Airboardsverige.se och damn! Alla mina tidigare förvirrade tankar om dessa gick från klarhet till klarhet. Så bra beskrivningar, jämförelse av priser och utförliga beskrivningar som gjorde att jag visste exakt vad som skulle passa min son perfekt utifrån hans förmåga och önskingar. Lotten föll på en brinnande stor version och den ser ut såhär:

Likes

Comments

​Shit vad ungarna älskar det här, helt sjukt att de kan sitta och titta på jake och piraterna videos på youtube i typ en timme. Där någon annan springer runt och spelar ett spel. Kan man verkligent tjäna pengar på att spela in sig själv spela spel. Det är för mig otroligt men tydligen fungerar det fint för en del.

Kolla bara in det här: Jake and the neverland pirates episode

Likes

Comments

​Att leva på Malta är helt fantastiskt, sol 350 dagar om året och skön värme året om. Bada när du vill och handla/bo billigare än i Sverige. Men en av de större anledningarna till att många bosätter sig här är just deras skattesystem. Genom att starta ett offshore bolag på tex, Cypern kan du enkelt tjäna penga rutanför malta och inte behöva skatta dem varken i Cypern, Malta eller Sverige.

Det är det jag gör. Men jag får dock skatta på de pengar jag för in i landet men det finns väldigt många kryphål i deras uråldriga skattesystem som gör det möjligt till flertalet avdrag. Vi är två i hushåller och jag är ensam med att arbeta och därmed får jag tjäna mer pengar än om jag var själv då jag får räkna in pengarna som om min fru även tjänat pengar vilket är väldigt fördelaktigt. Det finns ett flertal andra saker som är grymt bra att veta om du vill flytta till Malta. Jag kommer själv inte gå igenom dessa här då flera andra redan gjort det och du kan enkelt hitta bra tips och hur det fungerar om du googlar: malta skatt. 

Det finns en anledning till att de flesta av Sveriges onlineCasionon har sin bas i Malta, just sayin'.

Likes

Comments


Better Blogging Nouw