Hälsoprespektiv på choklad
Visste ni att choklad var så bra?!
- Mörk choklad innehåller många näringsämnen som kan positivt påverka hälsan. Studier tyder på att detta kan ha många fördelar för oss, och jag kommer att gå igenom de 4 bästa fördelarna med choklad nu.
Var noga med att läsa igenom hela artikeln eftersom vi ska göra en jämförelse mellan mörk choklad och mjölkchoklad. Mörk choklad är mycket näringsrik. Chokladen i kakao kommer från frö av kakaoträdet, som är mycket rik på näringsämnen. Så ju mer kakao i chokladen, desto bättre. En 50 gram eller 1,7 uns bar av mörk choklad med 70% till 85% kakao innehåller ungefär fem gram fibrer, ca 30% av RDI för järn och magnesium, ca 45% av RDI för koppar och mangan.
Det är också fått massor av kalium och fosfor, zink och selen. Och det är rikt på antioxidanter som polyfenoler och flavanols. Observera att 50 gram är en ganska stor mängd, så det innehåller också cirka 300 kalorier och måttliga mängder socker. Varför du bör ändå inte bör gå bananas på mörk choklad. Mörk choklad kan även sänka blodtrycket enligt studier som Hälsocoachen.se gått igenom.
De flavonoler i mörk choklad verkar för att sänka blodtrycket genom samma mekanism som ACE-hämmare, blodtrycks mediciner. En stor analys av 20 tidigare studier drar slutsatsen att konsumtionen av kakao, vanligtvis mycket mörk choklad eller kakao tillägg, är förknippad med en liten 02:58 punkt sänkning av det systoliska blodtrycket, vilket är den högsta siffra på en blodtrycksmätning. En tidigare analys av 13 relevanta studier gjorde en liknande slutsats som noterar att kakaoprodukter var mest effektiva i de med högt blodtryck eller prehypertension. Så i princip är det enda effektiva i dessa som redan har befintliga högt blodtryck. Mörk choklad höjer HDL och skyddar LDL mot oxidation.
I en kontrollerad studie, kakaopulver visade sig signifikant minska oxiderat LDL-kolesterol hos män. Det ökade också den så kallade "goda" HDL-kolesterol och sänkt total "dåliga" LDL hos män men förhöjda kolesterol Oxiderat LDL värden innebär att de så kallade "dåliga" LDL-partiklar har reagerat med fria radikaler. Det kan skada andra vävnader, såsom slemhinnan i artärerna i ditt hjärta. Med tanke på de positiva effekter på blodtryck och kolesterol, är det ingen överraskning att många långtidsobservationsstudier visar hög kakaokonsumtionen är länkad med en ganska drastisk förbättring av hjärthälsa.
Mörk choklad kan förbättra hjärnans funktion. De goda nyheterna är inte över ännu. Den kakao i mörk choklad kan också avsevärt förbättra kognitiv funktion hos äldre personer. En dubbelblind kontrollerad studie av 90 äldre personer har funnit det sant att höga doser av kakao flavanoler reducerade vissa åtgärder av åldersrelaterad kognitiv dysfunktion och förbättrad verbal flyt efter åtta veckors tillskott av kakao.
Kakao innehåller också stimulerande substanser, som koffein och teobromin, som kan vara en viktig orsak till varför kakao kan förbättra hjärnfunktionen åtminstone på kort sikt.
Så till råga, jag ville jämföra näringsprofil mörk choklad kontra mjölkchoklad. Här har vi 30 gram eller ett uns 70% till 85% mörk choklad anges till vänster om bilden och mjölkchoklad till höger. Enligt Calorie King mörk choklad har 179 kalorier eller 750 kilojoule och 7,2 gram socker. Samma mängd mjölkchoklad har 15,5 gram socker, vilket är mer än dubbel, och för att inte tala om att den innehåller hälften av kalium och en fraktion av de flavanoler som du finner i mörk choklad. Så principen: ju lägre andel kakao, ju högre andel socker.
Låt oss gräva lite djupare. Det verkar som alla dessa hälsofördelar ses endast i mörk choklad eller kakaoextrakt motsvarar ca 500 till 1000 milligram av flavanols per dag. Som är lika med omkring 25 till 40 gram eller ungefär en ounce av 85% eller mer mörk choklad. Varje choklad mindre än så, hälsoeffekterna bryts ut genom mängden tillsatt socker som måste läggas till denna produkt. Så det lönar sig att shoppa runt och hitta en sort som du vill ha.