Lov, tonåringarna har sportlov, jag har semester, välbehövlig sådan efter genomgången influensa. Tror det gjorde mycket att jag dels var ordentligt sjuk i oktober, dels att hela familjen var uträknade i influensa 2012 (och då var vi verkligen sjuka, ryser när jag tänker på det) och det gjorde denna runda lite lättare, men till hösten blir det vaccin för min del.

Det är nedräkning nu mot måndag och första mötet kring insulinpump, hoppas verkligen man får en bra utbildning innan pumpstart så jag får svar på alla mina frågor även om jag som barnsjuksköterska har både jobbat med insulinpumpar och hjälpt föräldrar att hantera dem så har jag ett annat behov av kunskap när det handlar om mig! Vet ju till exempel att jag blir galet insulinresistent när jag är sjuk, och hur möter jag det med insulinpump. Som sagt många frågor och jag hoppas på bra svar på måndag!

Och mina värdena är fortfarande inte tip top. Men det blir bättre!

Idag har det varit en lagom dag och därför fanns det utrymme för lite fika.

Kram

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Tråkig vecka, natten till i onsdags vaknade jag med feber och värk i hela kroppen och efter det så löpte ju givetvis blodsockret amok och det är först nu som det börjar bli lite mer normalt. Årets influensa är inget att leka med, utan den är tråkig. Dock har jag sluppit komplikationer som bronkit och liknande. Många har drabbats hårt och legat mer än en vecka. Men nu är det över och det är skönt.
Jag har haft fint sällskap i mina små trevliga kattungar, de är så mysiga med och mot varandra. Resten av familjen har hållit sig undan. Nu är det sportlov denna vecka och det väntar lite skön ledighet runt hörnet men först en dag på jobb med lite pappersarbete som jag behöver komma i fatt med!

Likes

Comments

Det där med mat och kommentarer om saker som man ska respektive inte ska äta! Vissa dagar blir jag bara så trött på all sundhetshets i vårt samhälle. Allt som är farligt att äta, och som diabetiker kan man ibland bli extra utsatt. Folk kommenterar gärna men utan en tanke på vad som hoppar ur munnen på dem och oftast i all välmening men det kan ändå skapa ångest hos en.

På vardagarna äter jag oftast glutenfri havregrynsgröt till frukost. Eftersom detta påverkar mitt blodsocker minst. Till lunch oftast grönsaker och någon proteinkälla och till kvällsmat kan det variera. På helgerna Jan frukostarna variera, ibland brunch, ibland tidig frukost med surdegsbröd eller gröt. Matlagning på helgerna får gärna vara av det långsamma slaget slow cooking. Ofta får det bli goda grytor och liknande på höst/vinterhalvåret. Det gäller att hitta det som fungerar för en och som man känner att man mår bra av.

Att hela tiden ta hänsyn till vad man äter eftersom det påverkar så mycket har blivit viktigare för mig än vad det var tidigare, men jag vägrar låta livet kretsa kring det.

Så det är dagens gnäll. Annars har det varit eh härlig helg med familjen och batterierna känns laddade för sista veckan innan sportlov!

Likes

Comments

Tid med familjen är värdefull, otroligt värdefull. Denna helgen ändrades planerna och vi hamnade på boulebaren i Malmö för en omgång petanque, sönerna mötte päronen och efter en jämn match stod brorsorna påhejade av systern som vinnare i familjenfejden, men päronen planerar för revansch inom en snar framtid! När vi är hemma alla så tycker vi att det är viktigt att umgås och göra något tillsammans, denna gång fanns bl.a. boule på förslag med konkurrens av både bowling och minigolf inomhus, men valet föll som sagt på Boulebaren i Malmö, och saknar man Frankrike är det ett underbart ställe att besöka.

Annars blir det en lugn helg, med god middag, träning och kanske melodifestival på tvn.

Och i diabetesvården följer jag de studier som görs på hur insulin hanteras från producent till konsument, räknar ner dagarna till pumpstart och känner lite nervöst fladder i magen kring det.


Xoxo

Likes

Comments

Så var det dags för årets första födelsedagsfirande, våra härliga tvillingar har hunnit bli 14 år, lycka att ha fina barn, alltid.
De är också exemplariska träningskompisar, dottern hakar gärna på till gymmet om lördagsmorgonen och sonen hakar gärna vandringar/promenader när jag saknar sällskap och det är guld värt!


Födelsedagar tenderar till att bli en dag då kolhydratintaget är större än normalt och idag har de önskat spagetti och köttfärssås, samt prinsesstårta och eftersom det är deras dag blir det en köttfärssås med en twist, massor av mixade grönsaker däri. och medan de andra äter vanlig pasta har jag hittat en ny variant att prova med mer lågkolhydratigt innehåll. Jag försöker att hålla mig under 40 gr/kolhydrat per måltid och oftast fungerar det bra, när jag får min insulinpump kommer jag bli ännu noggrannare med mitt räknande av kolhydrater per portion. Just nu känns livet lite i limbo, som om jag vacklar väldigt mellan de olika pumparna och deras fördelar respektive nackdelar. Om det finns någon som läser mina inlägg som har insulinpump får ni väldigt gärna råda mig eftersom jag känner mig så villrådig. i frågaom vilken jag ska välja? Omnipod med sin frihet från slang, eller minimed 640 g med smartguard och möjligheten till att få lite styrning på det hela utan att bli helt snurrig.

Likes

Comments

Vaknar upp till -7 grader ute, jisses så glad jag är att vår golvvärme fungerar igen, annars hade det varit kallt, och det finns nog inget jag avskyr mer än att frysa. Det är härligt väder ute och jag är så glad att vi passade på att åka ut i går för nu väntar en hel vecka på jobb med fullbokad kalender och många många möten men det blir bra det med.

Natten var stabil och jag gillar sådana stabila nätter, men jag vaknar så många gånger per natt att ofta känns det som om de är helt sönderhackade. Kanske kan detta med insulinpump få mig att sova lite bättre och lite tryggare förutsatt att jag får den kontinuerliga mätning som behövs. Och blir det så har jag nog redan nu börjat att närma mig valet av insulinpump som kommer passa mina behov bäst. Vi får se hur det utvecklar sig?

Likes

Comments

Söndagar består min träning ofta av någon aktivitet tillsammans med familjen och eftersom det snöat i natt blev det en tur till Fulltofta rekreationsområde. Olika vandringsslingor finns det, allt från de enkla du kan gå med de allra yngsta till långa vandringar. Vi har varit där tidigare och vandrat men aldrig på vintern.
Det blev en lagom runda tillsammans med mannen och våra nästa 14-åringar, stabila värden på mätaren och inga tendenser till känning vilket är skönt. Jag är alltid noggrann med att ha ätit ordentligt, alltid ha med druvsocker och alltid ha med mobilen.

Känningar då? Eller när blodsockret sjunker och den enda tanken i ditt huvud handlar om jag måste äta något... NU. SÅ många gånger har jag behandlat detta på fel sätt och suttit gråtande på köksgolvet och tryckt i mig russin, eller choklad, eller bälgat i mig juice? Varför undrar säkert varenda klok människa nu då? Hon borde ju veta bättre efter alla år? Att man alltid ska börja behandla en känning med druvsocker/ eller glukostabletter av något slag, eller i värsta fall använda glukagonsprutan (livräddaren ett par tre gånger men jag tycker inte om den). Men jag har haft svårt för druvsockret, smakar så kemiskt, så russin har varit ett bra alternativ men numera inser jag att rekylerna blir lättare att hantera om jag tagit druvsocker så man lär sig något hela tiden. Men jag följer oftast upp det med en frukt, ett glas mjölk eller något liknande om det är annat som varar mer än druvsockret gör under en natts sömn. Oftast kommer mina känningar sent på kvällen/natten och det är så skönt när jag någon gång däremellan får sova en hel natt utan att behöva gå upp och korrigera.


Likes

Comments

Så då har jag kommit fram till att det är dags att prova insulinpump. Jag har länge velat fram och tillbaka, men sedan någon månad tillbaka får jag känningar (låga blodsocker) på kvällarna och nätterna och det är så trist. Kroppen tar stryk av att åka berg och dalbana. Jag misstänker att det är min basaldos av insulin som är orsaken och den kan jag inte minska för då hamnar jag utanför behandlingsmålen när det kommer till fastevärden och långtidsvärdet som just nu ligger fint enligt senaste testet.

Jag väljer just nu mellan två varianter, den ena som är på bilden ovan, Medtronics minimed 640G som fungerar tillsammans med en cgm (kontinuerlig mätare) och som automatiskt kan stoppa insulinpumpens tillförsel av insulin om cgm märker att blodsockret är sjunkande. Fördel, den är perfekt nattetid, nackdel slang som går mellan pump och injektionsstället på min mage där insulininfusionen går in. Den annorlunda cgm måste dessutom sitta på magen för att kunna kommunicera med pumpen.

Den andra pumpen är Omnipod, en liten slanglös pump som man byter var tredje dag, den saknar dock funktionen att kopplas till kontinuerlig mätning och kommer således inte att bromsa basaldos innan jag blir låg, men det finns ju andra fördelar som att jag kan fortsätta använda min freestyle libre som jag är grymt förtjust i. Fördel, slanglös, nackdel ingen cgm i nuläget, all dosjustering måste jag göra.

Så med andra ord är det tur att jag inte skall dit förrän 26/2 jag har lite tid på mig att läsa på och bilda mig en uppfattning innan det blir skarpt läge.

Nog om insulinpumpar och diabetessnack, det är lördag, melodifestivallördag och jag inser precis att jag inte kunde bry mig mindre, barnen ska kolla och mannen också, jag kommer säkerligen sitta med vid tvn men med en bra bok i stället, för det känns lite uttjatat. Ser dock fram emot den stora finalen, alltid lika intressant. Misstänker att det finns fler som gör så, eller?

xoxo

Likes

CommentsFör 17 dagar sedan beslutade jag mig för att ta tag i mitt liv att hantera min diabetes på bästa möjliga sätt. Nu 17 dagar in på utmaningen syns på min mätare.De senaste 14 dagarna och så den senaste veckan.Att få ha sådana här värden är så underbart skönt! Jag sover så mycket bättre och mår bättre psykiskt.

Idag har det handlar om träning och kost här hemma. Har planerat veckomeny och tränat på att räkna kolhydrater och fått det att stämma med min kolhydrat-insulinkvot. Kommer återkomma till det när jag har klurat ut det!

Likes

Comments

Efter två veckor med utmaning, där jag verkligen väger/mäter/räknar allt och då menar jag allt jag stoppar i munnen så möttes jag av denna bilden då jag gick in i statistiken  kring mina värden.Gissa om jag jublar, visst har man svängningar och variationer men det ger så bra resultat både i mätaren, på humöret och på vågen när siffrorna ser ut så här!

Likes

Comments