IBD Dagen 2019

Hver år er det international IBD Dag d. 19. maj. Sidste år skrev jeg dette indlæg omkring dagen og har egentlig lyst til at gentage mig selv...

At der skal skabes mere opmærksomhed omkring de her sygdomme og omkring stomi, handler ikke om at folk skal have ondt af mig/os/folk med IBD og evt. stomi fordi vi er syge. Det handler om at bryde tabuet. Det handler om at det skal være acceptabelt at snakke om sine elendige tarme eller sin stomi eller hvad det nu end måtte være, hvis man har lyst til at dele det med andre. Det handler om at oplyse omkring de her sygdomme, som bliver mere og mere udbredte. Det handler om at stomi ikke skal forbindes med noget der er ulækkert eller pinligt - det er noget der hjælper rigtig mange af med smerter og hjælper folk ud af et liv med evigt hospitalsindlæggelser og hård medicin og som hjælper folk med at få en almindelig hverdag.

Jeg har været med til at lave en awareness kampagne op til dagen i dag. Kampagnen er for at skabe opmærksomhed omkring IBD, som for mange er en usynlig sygdom. Alle på billedet ovenfor er syge. Selvom man ikke lige umiddelbart kan se det, så går de alle med IBD af den ene eller anden grad. Og som man kan se, rammer det både mænd og kvinder.

Tarmsygdomme kan ikke altid ses fysisk, som billedet tydeligt illustrerer, men det betyder ikke nødvendigvis, at personen derfor ikke er hårdt ramt. Rigtig mange går med deres smerter og bekymringer for tarmsygdommen alene. Én af grundende er ofte, at de ikke føler de kan snakke med ikke-syge om det, da det kan være meget svært at forstå hvor syg man egentlig kan være i sine tarme og hvor meget det egentlig påvirker resten af ens krop og dagligdag.

Så i dag, på IBD dagen, skaber jeg og mange andre opmærksomhed omkring de usynlige sygdomme vi render rundt med og gør dem lidt mere synlige ved at åbne op omkring dem. Vil du hjælpe med at skabe den opmærksomhed, så sæt f.eks. CCFs IBD dag ramme på dit profilbillede på facebook.

Tak fordi du læser med

Husk du også kan følge mig på instagram eller på facebook

Synes godt om

Kommentarer