Hvad skyldes Crohn?

Ét af de spørgsmål jeg har fået en del gange faktisk, især lige da jeg blev syg, var hvorfor jeg blev syg. Jeg tænkte naturligvis også selv over det, om det var noget jeg selv var skyld i. Jeg hørte en del "anklager", nogle mere sårende end andre og de fleste blev ikke sagt til mig direkte.

Jeg indrømmer gerne, at jeg til tider ikke har haft den mest sunde livsstil. Jeg har altid været glad for mad og bestemt ikke altid sund mad. Jeg har også haft mange år med et stort fest-gen og dermed også et forholdsvis stort alkoholdindtag i weekendenderne. Bl.a. min tidligere træng til at feste stort set hver weekend er af uvidende blevet nævnt som en mulig grund. En anden grund der er blevet luftet er mine kostvaner som ikke altid har været super velovervejet eller sunde.

I en lang periode op til at jeg blev syg, havde jeg faktisk lagt det vilde festliv på hylden. Var blevet opmærksom på min kost og trænede en del. Bevares, jeg sagde, og siger, stadig sjældent nej til at glas vin , men det var ikke alkohol og fest til den lyse morgen længere. Jeg kunne derfor ikke selv se en sammenhæng med at det var lige netop det der skulle være grunden.
Én anden teori som jeg også hørte og som jeg nok selv er lidt mere tilhænger af, var stress.

Det er, trods mange ihærdige forsøg, ikke lykkedes forskerne at finde en sammenhæng mellem ens kost og crohn. Heller ikke mellem stress og crohn. Dog er det sådan med stress, at man mærker mere til symptomerne i stressede perioder, ligesom man gør med mange andre sygdomme. Det er derfor ikke en direkte årsag, men kan virke som om det er i de perioder det kommer i udbrud.

Så et endeligt svar på hvorfor jeg har crohn og hvorfor det er gået i udbrud, er ikke noget der findes et svar på, udover at det er medfødt. Jeg fortsætter derfor med at nyde den mad jeg elsker og nyde den mængde alkohol jeg af og til tillader mig at indtage 😉

Tak fordi du læser med

Husk du også kan følge mig på instagram eller på facebook

Synes godt om

Kommentarer