En pose på maven - og hvad så?

Jeg er sommetider den heldige vinder af umådeligt tåbelige og uvidende kommentarer på min Instagram, og man bliver simpelthen så træt i hovedet af det. Det har jeg efterhånden skrevet om et par gange, bla. her og her . Denne gang giver kommentaren mig dog anledning til at tænke, at uvisheden omkring hvad en stomi egentlig er, fortsat er ret stor. Ihvertfald i nogle kredse. Og det er jo egentlig fair nok, for hvorfor sætte sig ind i hvad det er, når det ikke berører ens liv? Jeg har en grund her ... Hvis de fleste ved hvad det er, så er det meget mindre skamfuldt for den enkelte person som lever med stomi.


Men hvad er det så lige der rent faktisk er med den der stomi? Helt præcist og simpelt, så er det tyndtarmen der dirigeres ud igennem maveskindet istedet for at lede til tyktarm og til sidst endetarm. I mit tilfælde, er det pga. sygdommen Morbus Crohn. Der kan være mange andre årsager til det. En stomi kan også være midlertidig, hvis man f.eks. blot fjerner et stykke af tyktarmen. Mens tyktarmen heler, så har man stomi indtil tarmen kan sættes sammen igen. For mig er den dog permanent - hvilket du kan læse lidt mere om her.

Til dem som syntes det er ulækkert med sådan en pose på maven, så er den faktisk slet ikke så slem som de forestiler sig. Posen sidder fast med et ret kraftigt plaster. Jeg har et et-dels-system, dvs. jeg skifter hele molevitten hver dag, både plaster og pose. Man kan også få et to-dels-system. Her er det kun posen som skiftes, da den sidder på en plade som kan sidde i en uges tid ca.

Plasteret sidder så godt fast, så mange bruger diverse midler til at få skiftet pladen da det kan gøre forholdsvis ondt på huden bare at hive den af. Dvs. den falder heller ikke bare lige sådan af. Med mindre den er helt fyldt, så det er indholdet i posen der gør at posen løsner sig. Man kan også sagtens bade med posen, uden plasteret løsner sig. Min erfaring er faktisk, at den nærmest klistrer bedre når den kommer under vand. Så dig med stomi - hop du bare i vandet. Og dig i vandet når der kommer en i vandet med stomi - bliv du bare i vandet, der sker ikke noget. Jeg havde faktisk en oplevelse forrige sommer, med en far som hev sine børn op af poolen, efter han kiggede på min stomi da jeg var på vej i poolen. Det skrev jeg lidt om her .

Udover hvor godt den sidder fast, så er den faktisk også lavet så smart, at der inde i posen sidder et lille luftfilter. Selvom man har stomi har man stadig noget luft i maven som ind i mellem skal ud. Så man prutter stadig, man kan bare ikke styre hvornår, da man ikke lige har en lukkemuskel i maven der kan lukkes sammen. Men filteret i posen er lavet således, at luften filtreres på en eller anden smart måde som jeg faktisk ikke lige har styr på, så luften ikke lugter når den kommer ud. Man kan derfor prutte helt uden lugt, dog ikke altid uden lyd. Så det kan hurtigt blive rigtig hyggeligt at sidde på en restaurant, i en bus eller andre offentligt steder - du kan pludselig slå en højlydt prut, men ingen kan lugte den. Smart, ikke? De gange der er lyd på kan man desværre ikke gøre så meget ved, andet end at begrænse indtaget af de fødevarer som man ved giver én luft i maven, især inden man skal ud blandt fremmede mennesker. Eller også skal man tage det med et smil og glæde sig over at man for det meste selv hører det højere end andre gør, da man også selv kan mærke det. Det er slet ikke sikkert at andre bemærker lyden.

Så alt i alt, er sådan en pose faktisk på ingen måde ulækker. Den lugter ikke, den kan let forhindres i at lække og man har den absolut reneste bagdel - især hvis man som mig har en Barbie Butt, hvor hele endetarmen og lukkemuskel er fjernet.

Tak fordi du læser med

Husk du også kan følge mig på instagram eller på facebook

Synes godt om

Kommentarer

Tina Petersen
,
Hej, jeg hedder "Tina Petersen" Jeg er fra Odense, Danmark. Jeg var gift i 9 år med Oliver, og vi havde begge to (2) sønner sammen. Oliver var min elsker i gymnasiet, min drømmemand og jeg elskede ham mere end ord kan udtrykke. Pludselig begyndte min mand at sove ude og give forskellige undskyldninger for, hvorfor han ikke kan komme hjem. De børn, der plejede at altid have været omkring deres far, ser nu byg. Han begyndte at have affærer med andre kvinder uden for ikke at overveje, hvordan børnene eller jeg vil have det.

Hele min verden blev knust, og det ser ud til, at jeg mistede den eneste person, jeg nogensinde virkelig har elsket. Det blev værre på et tidspunkt, at han anmodede om skilsmisse ... Jeg prøvede mit bedste for at få ham til at skifte mening og blive hos mig og børnene, men al indsats var nytteløs. Jeg bønfaldt og prøvede alt, men stadig, intet virkede.

Gennembruddet kom, da nogen introducerede mig for denne vidunderlige, store stavebeslag, der til sidst hjalp mig med ... Jeg har aldrig været fan af ting som dette, men besluttede bare at prøve modvilligt, fordi jeg var desperat og havde intet valg ... Han bad specielle bønner og brugte rødder og urter ... Inden for 2 dage ringede Oliver til mig og var ked af alt det følelsesmæssige traume, han havde forårsaget mig, han flyttede tilbage til huset, og vi fortsætter med at leve lykkeligt som en stor familie igen. hvad et vidunderligt mirakel doktor Zuzu gjorde for mig og min familie. Han hjalp mig også med at løse mit gigtproblem, som jeg har beskæftiget mig med i årevis

Jeg har introduceret ham for en masse par med problemer over hele verden, og de har haft gode nyheder ... Jeg er overbevist om, at nogen derude har brug for hans hjælp. For hastende hjælp af enhver art, kontakt doktor Zuzu nu via hans e-mail: [email protected] eller WhatsApp ham på +2347013499818 og kontakt også læge Zuzu på Viber via +2347013499818