Vissa dagar kör det bara ihop dig totalt och då är jag så enormt tacksam att jag har möjlighet att kunna jobba hemifrån. Det började med att jag hade tid för skadebesiktning av vår bil vid 9.30 vilket gick sådär. Kanske kostar för mycket att reparera så de löser in den istället och en gammal Saab från 2007 får man väl inte så mkt för 😬. In till jobbet och jobba en stund för att sedan stressa hem till hundar och hästar. Hovslagaren skulle komma kl 14 och det gjorde han precis när jag skulle försöka mig på att skotta med fyrhjulingen (min käre make hade nämligen missat detta) och det var helt omöjligt att komma ner bakom stallet.
Vi fick bära in alla grejor den andra vägen och så fick han kallsko istället för varmsko idag.
Hade glömt bort men idag skulle han lära mig att sko en häst ifall olyckan är framme och en sko ramlar av (ramlar och ramlar? En sko ramlar ju en av direkt men ni förstår vad jag menar 😂) eller trampats halvt av.

Så han plockade fram ett par hovslagarbyxor och förklarade hur skon skulle plockas bort. Det var lite trixigt, skon satt ordentligt fast. Det ser ju så enkelt ut när man tittar på! Men skon kom av och sedan verkade han hoven och satte dit två sömmar och jag fick slå i fyra. Det gick kanon. Men det var inte klart där. Sömmen skulle fixas till och det skulle filas och göras snyggt. Sedan var det dags för sko nummer två. Han tyckte det var riktigt bra jobbat för att vara första gången (kanske bara ville vara snäll 😉) men det var inte så svårt. Har sagt det förut - vilja och våga så klarar man det mesta!
Tror det är viktigt med starka ben och stark bål för att klara av att vara hovslagare. Det var riktigt tungt för ländryggen. Hade jag varit 15 år yngre så hade jag nog kunnat tänka mig detta 😉
Tadaaa, inte så tjusigt men kan själv 😊

Sedan var det dags att sätta sig och jobba igen och med en paus i stallet så stängde jag precis ner och nu börjar det bli dags att fundera på vad man ska äta till kvällsmat.

Här kommer några bilder på Shiva som för övrigt ska kastreras i morgon (ja Rambo också förstås) så snart blir det tratt på halsen en vecka. Då blir det inte så lätt att gosa på det här sättet.

Ha det gott 💚

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

...har väl de flesta hört talas om, ja kanske inte dagens ungdom men de har ju så mycket andra konstiga uttryck för sig. Mota Olle i grind är ett svenskt idiomatiskt uttryck med betydelsen att stoppa någon/något innan det bryter ut eller har gått för långt. Hannes har varit sjuk snart 2 veckor och jag vill INTE bli sjuk! Han hade övre luftvägsinfektion som övergick i lunginflammation, inte så lockande. Därför dricker jag nu te med en massa egna örter, ingefära, citron och egen honung. Örterna jag använder är: salvia som är kraftfullt antiseptisk som motverkar halsinfektioner, bekämpar virus och bakterier, stärker immunförsvaret och mycket mer, oregano som kryllar av antioxidanter som är bra för immunförsvaret sägs även motverka vinterkräksjuka, timjan som motverkar förkylningar och astmatiska besvär. Honung, citron och ingefära vet ju de flesta att det är prima grejer 😊 vattnet hettas upp med rejält med ingefära, inte för varmt så de verksamma ämnena förstörs, hälls över örterna, på med ett lock (grytan går bra) och låt dra 10 minuter. Locket gör att de verksamma eteriska oljorna inte försvinner. Sila av och pressa i citron och ta en stor klick honung! Tänk på att det får vara max 60 grader så inte honungen förstörs. Sedan är det vara att njuta 🍵

Testa vet ja 😊

Ha det gott 💚

Likes

Comments

Just nu känns det som om vi har katter överallt. Hannes och Rebecca (hans blivande sambo) har köpt två små bondkattungar som just nu bor hos oss. Söta som socker och mycket trevliga. Hundvana och Spikey ääälskar dem. Hänger med dem hela tiden. En hona sim heter Sia och en hane som heter Sigge. Det går bra med övriga katter också även om vår ena kattunge Shiva var lite skeptisk i början. Frästa åt dem så fort de kom i närheten. Kommer att bli tomt när de flyttar nästa vecka men samtidigt lite skönt. Mycket att städa i kattlådorna.

Ska ringa veterinär om att kastrera våra små. Det har dock visat sig att Rambo är en hon och inte en han. Har varit väldigt osäker på henne men nu när de nya kommit hit syns det tydligt när man jämför med Sigge som har riktiga kulor redan och är 3 månader yngre nästan. Men hon får väl heta Rambo ändå.
Har varit på yoga idag. Det är en av höjdpunkterna i veckan. Även om jag yogar bra och disciplinerat hemma så är det annat när man yogar i grupp. Det blir en helt annan energi och lite andra övningar. Kan verkligen rekommendera alla att börja! Så bra för både kropp och knopp. Får nog bli ett yogainägg så småningom.
Väl hemma blev det en favoriträtt som är så enkel, god och nyttig. Tänk att i sommar och höst kommer jag att ha alla ingredienserna utom citron i min egen köksträdgård (förhoppningsvis, om allt tar sig)
Grönkål med vitlök, chili, pumpafrön, citron och örtsalt toppat med bästa äggen.
Japp, ska sätta nakenfröpumpa i år, hopoas det funkar.

Måste bara avsluta med ett par bilder på hönsen. Det var ju sådant fantastiskt väder i lördags och vi hade ytterdörren öppen till hönshuset så solen strålade in. Vilka vårkänslor de fick. De låg i högar och badade och njöt i solen 😊 och en tupp lade sig i ett rede 😂

Ha det gott 💚

Likes

Comments

Då var odlingssäsongen igång. Nyss fick jag ner de första fröerna i jord efter att de har legat i blöt ett drygt dygn. Det blev: 4 sorters chili🌶 - Jalapeno från egna frukter som såddes förra året, en ganska tidig gul med smak av citron, Trinidad Purple Coffee, en lila med kraftig smak som ska vara bra att torka och sist men inte minst Habanero Hellfire, en av de hetaste chilisarna 🔥
2 sorters paprika - spetspaprika från frön av en frukt som såddes av frön från en paprika som köptes på Coop förra året, blev massor av paprikor på de plantorna! Och Ferenc Tender, en tidig och tålig paprika från Ungern.
Sådde ganska mycket chili, dels för att det är så gott att torka och använda i matlagning. Tänkte även göra chilisalt och chiliflakes om det blir mycket och sedan vill Hannes även ha lite plantor nu när han och Rebecca flyttar. Egen chilisås vore något också 😊

Sådde också Rotselleri - Monarch som jag i år ska ta lite bättre hand om. Kunde väl skörda ett tiotal förra säsongen men planterade ut många fler men jag lät ogräset ta över. Blasten var kanon att ha som bas i örtsalt. 2 sorter Purjolök, en vinterhärdig - Blue Green Winter och en lite tidigare sort- Axima. Och så testar jag Kronärtskocka för första gången, det ska bli spännande och se om det blir något!

Det är bra att ha en vän som också gillar odling. I fredags träffades vi och bytte lite fröer, jag och Leila. Då kan man testa lite olika sorter utan att behöva köpa på sig en massa extra.
Inser dock att jag skulle behöva gräva ännu fler land för att få plats med allt och så är det ju det där växthuset också 🙈. Har börjat kika lite på en ritning nu i alla fall. Ett steg på väg!

Inser också att jag skulle behöva en hylla med fler växtlampor för att kunna förkultivera allt. Det får bli att titta på i veckan. Det går fort till mars då nästa gäng ska sås, typ 12 olika sorter och innan dess ska tomatfrlerna ner 🤔

Ha det gott ❤️

Likes

Comments

Här kommer en snabb uppdatering av läget för våra små adoptivhönor. Flera av dem börjar få nya fjädrar. Känns bra då de bara har varit hos oss i drygt två veckor. Tar det som ett trivseltecken 😊 Nedan har vi Skalle-Maja som får massor av nytt på ryggen, låten och även på huvudet!

Bella som var lite hängig har börjat pigga på sig. Innan stod hon bara och kurade i ett hörn men nu är hon mer med de andra och flyger upp på pinnar och annat. Misstänkte äggledarinflammation först men sedan verkade det mer vara att hon drabbats av Coccidios, en parasit som sätter sig i tarmen ”Den är smittsam och drabbar främst då djurets allmänkondition nedsätts av någon anledning t. ex. om djuret dricker förorenat vatten eller äter nedsmittat foder, blir kallt och blött, om det sitter i drag och smuts eller vid hastiga miljö- eller foderbyten insjuknar djuret i något som liknar vår magsjuka”
Hon fick en egen hörna i hönshuset, extra vitaminer och filmjölk och blev faktiskt bättre.
Före till vänster och nu till höger.

Sedan har vi ju lilla Doris som är en väldigt speciell höna. Hon vill ha min uppmärksamhet varje gång jag är i hönshuset, vilket är ganska så ofta 😉. Pratar på som bara den och vill gärna sitta i knät och bli klappad. Hon gillar nog tom Disco och är inte det minsta rädd för honom. Går ut i foderrummet när dörren är öppen och utforskar.

Underbara är de allihop 😊
Dax för en promenad med hundarna innan sömntåget går!

Ha det gott ❤️

Likes

Comments

Nu har de bott hos oss i snart en vecka de åtta ’industrihönorna” som vi räddade från slakt. Jag tycker nog de har kommit relativt bra in i gruppen redan men visst får de sig ett tjuvnyp ibland men så är det ju i hönsvärlden. En positiv grej är att jag har inte sett en enda höna dra bort och äta fjädrar från varandra de sista dagarna. Det gjorde några av dem när de kom. Kan visst vara tecken på proteinbrist och tristess.

Deras kammar börjar bli rödare, var bleka när de kom. Tar även det som ett positivt tecken 😊.
De har även börjar förstå att det jag kommer ut med lite då och då och sätter på golvet i en låda - det är riktigt mumsigt! Några vågar sig tom fram och vågar äta ur handen.

Jag minns inte riktigt hur det såg ut i hönseriet där vi hämtade dem. Det var mörkt och man var fokuserad på att samla in sina 8 hönor men jag kan inte komma ihåg att jag såg några sittpinnar. Att sitta på en pinne helst högt upp är en av de mest naturliga saker för en höna och det är ju fruktansvärt om de på äggindustrier inte ens kan få detta! Nu är jag ju som sagt inte säker på att de inte hade några. Första nätterna låg de på golvet men nu hoppar även de upp och sitter med de andra 😊 Ägg har några av dem lagt men jag tycker de kan vila istället! Fick ett häromdagen som vägde 92 gram.

Jag är dock lite orolig för en av dem som inte är lika pigg och alert som de andra. Har kollat igenom henne och känt på henne och förutom att hon saknar stjärtfjädrar så ser hon bra ut. Men hönor visar sällan om de har ont utan rätt som det är kan de bara ”trilla av pinnen”. Industrihönor får ju ganska ofta äggledarinflammation men då brukar det rinna sekret ur kloaken och det gör det inte. Får avvakta till i morgon. Hon äter och dricker.
Annars tror jag de mår bra och trivs! Jag älskar ju att spendera tid i hönshuset. Går in minst en gång om dagen och bara sitter och filosoferar 😉. Alltid är det någon som kommer och vill ha uppmärksamhet. Nedan har vi Rapunzel och Aska till vänster. Ni ser ju skillnaden på deras blanka, tjocka och fina fjäderdräkter mot den till höger. Tror det är Doris. Undrar hur lång tid det tar för dem att bli lika fina?

I år tänkte jag föra statistik över kostnader för att ha höns och äggläggandet. Jag har absolut inte hönor för att tjäna pengar utan för att det är fantastiska individer och för att ha ägg till oss själva och barnen som flyttat hemifrån. Men nu när vi har så mycket hönor kommer det ju bli överskott på ägg som kommer att säljas till vänner så de också slipper att gynna äggindustrin.Fler höns kostar också mer i foder mm speciellt den här årstiden när de inte är ute lika mycket.Har fixat till ett excelark för att hålla koll.

Det var en liten uppdatering av läget. Nu blir det en kopp te och häng i soffan 😊 tror jag ska gå och poppa lite popcorn också. Just because I’m worth it!

Ha det gott!

Likes

Comments

Så var vi inne på dag två år 2018. Tiden går hiskeligt fort nu för tiden.Kan det vara för att vi börjar bli gamla? För att vi har så mycket att göra eller helt enkelt för att vi har så roligt?

Nyår spenderades hemma tillsammans med maken, Hannes & Rebecca och Erika & Felix. Kajsa var iväg med kompisat, sexton år (på sitt sjuttonde) som hon är. Då är man inte speciellt intresserad av att sitta hemma och umgås med familjen. Vi är ju bara pinsamma ;).

Mycket grönsaker bjöds det på :)

Nyårsdagen var också lugn som sig bör men eftersom vi var nyktra nyårsafton var vi relativt pigga. Skönt att slippa en dålig dagen efter. Det är inte värt det tycker jag. Dricker faktiskt hellre alltid vanligt kranvatten.

Eftersom jag nu håller på att fasa ut även mjölkprodukter så har jag försökt hitta ett bättre alternativ till familjen, de använder fortfarande mjölkprodukter även om det blir mindre. Det finns en gård mellan Bottnaryd och Mullsjö som heter Källekulla Gård, där säljer de mjölk (och mycket annat närodlat/producerat) från en närliggande gård (Bjurbäcks Gård). Vill gärna tro att de korna har det bättre än många andra. De får iaf vara ute. Pelle, Hannes & Rebecca, Erika & Felix var iväg igår och handlade. Mjölken är lågpastöriserad och ej homogeniserad vilket betyder att fettet inte är sönderdelat.

De här bilderna är från juldagen då vi även passade på att köpa lite potatis.

2018 ska jag fortsätta i samma anda som 2017. Jag ska minska på kött/fisk/mjölkprodukter för familjen, odla mer, yoga mer, vara ute mer, tänka på vad jag stoppar i mig utan att helt sluta "unna" mig det jag tycker är gott, fortsätta fasa ut giftiga produkter, prioritera vad som är viktigt i livet, ta det lugnt och leva i nuet och det största av allt är ju att jag vi ska bli mormor och morfar :). Åh, vad jag längtar!

Har fått hem en hel hög med fröpåsar som ska odlas i år. Mycket blir det och en del ska jag dela med en vän som beställt lite annat som vi också ska dela. Sedan har jag en hel del egna fröer också som jag sparat i melittafilter. Jag får nog gräva ännu fler land i vår. Snart är det dags för de första fröerna att komma i jord som chili, paprika, rotselleri och purjolök. 'Barnkammaren* kommer snart vara belamrad igen och det är dags att hissa ner växtlampan.


Jag har ju mitt lilla projekt med att bygga ett växthus av gamla fönster till våren. Hoppas vi hittar inspiration att ta tag i det. Skulle verkligen behöva ett. Blir det en fin vår så man kan vara mycket ute blir det nog inga problem för när jag väl tar tag i saker blir de snart färdiga :). Något sådant här har jag tänkt mig (kommer inte att kunna ha sneda fönster men det löser sig). Jag behöver verkligen någonstans där jag kan ha tomater, gurkor, chili,paprika, melon mm (Bild lånad från nätet)

Matmässigt har året börjat bra - två dagar med helt vegetariskt för alla. Idag blev det risotto. Utan parmesan men med svamp, gröna ärtor, lök, vitlök, chili och persilja.

Någon hade haft väääldigt kul i hagen idag. Säkert njutit ordentligt av att ha rullat runt i lera. Det var bara till att ta fram borsten och börja borsta. Man får inte vara rädd för att få lite skit under naglarna. Busig var hon oxå, smet ut i stallgången när jag skulle byta sida. Ja, de står alltid obundna i boxarna, brukar funka bra.

Fabio har fått så lång man och Kajsa låter mig inte klippa den.

De fick lite "godis" innan det var dags att ta en sista sväng med hundarna och nu är det dags att sova. Sömntåget har redan gått (går 21.45 för er som inte vet ;))

Kram & godnatt

Likes

Comments

För ett par veckor sedan beslutade vi oss för att rädda livet på sex hönor som under sina 1,5 år tjänat som äggproducent i ett hönseri i Jönköpingstrakten. 500 hönor behövde nya hem för att undgå att bli slaktade då "ägaren" beslutat sig för att lägga ner sin verksamhet. Idag var det dags att hämta dem. Kl 10 samlades vi och ett 40-tal personer till på Ekhagen för att åka i samlad trupp till hönseriet. Väl där fick vi gå in några i taget och hämta det antal hönor vi ville rädda. Det slutade med 8 för oss. Några av de som skulle ta hand om hönor hade dragit sig ur så vi bestämde oss för att ta ett par extra. Vi har ju plats. Nu har vi 37 totalt och de har 19 kvm att röra sig på inomhus, alltså 2 hönor/kvm. Reglerna säger 7-9 hönor/kvm beroende på storlek så våra har gott om plats!

Arma, arma hönor som bor på hönseri :(. Detta var frigående hönor inomhus och det var ingen kul syn att komma in i deras "hem". Då inser man hur bra våra höns har det. Inte en gång har de fått gå ut och picka, andas frisk luft, dra upp en daggmask, smaka gräs och annat gott.

Inpackade i bilen och redo att åka hem till ett helt nytt liv i Kråkebo. Påväg hem började jag gråta, det var så många känslor som sköljde över mig. De såg så eländiga ut de små pullorna. 1,5 år gamla och redan "uttjänta" i äggindustrin och detta för människans skull. Nu ska de få komma hem till oss och vila upp sig och få tillbaka sina fjädrar, äta gott, komma ut och få leva ett riktigt gott hönsliv resten av sina liv.

Väl hemma fick de ta tid på sig att gå ut ur burarna. Jag hade ställt upp kompostgaller så de skulle få ett eget utrymme till att börja med men fortfarande så de kunde se den övriga flocken. Det hade förberetts med bra mat och vatten och mycket halm att krafsa i. De andra hönorna och tupparna var mycket nyfikna på vad som stod på.

Till slut vågade de sig ut en efter en och till slut vågade sig några av dem tom ut till de andra. Lite tillrättavisade blev de allt men inget allvarligt. Det är så i hönsvärlden, de ska rangordna sig och det var de som har varit lägst i rang som var lite taskiga medan de äldre inte gjorde något. Det är en höna som är lite tuffare än de andra, hon blev en Doris :)

Gav dem lite extra gott oxå (spagetti, majs, gröna ärtor och äpple) men det var konstigt så de förstod nog inte riktigt vad det var. Men de vänjer sig nog vid godsaker så småningom. Det får ta den tid det tar.

Plockade upp en av de som såg eländigast ut, Skalle-Maja passar väl bra på henne ;). Hon verkade må gott av lite klappar och kel (och det kommer det bli gott om)

Satt nog i hönshuset i 2 timmar när vi kom hem. När det började skymma och de "gamla" hönsen tog plats på pinnarna var all de nya framme och sprätte och åt och när jag kom in senare på kvällen satt 5 på pinne med de andra och 3 låg på golvet i halmen. Hoppas verkligen att allt kommer att gå bra <3

Till er som köper ägg - kan ni inte köpa av någon som har höns som jag som inte manipulerar för att få så mycket ägg som möjligt och som har välmående hönor - så köp åtminstone från höns som fått gå frigående både inomhus OCH utomhus och KRAV-märkta.

<3

Vet inte vad som hände med de bilderna, taskig skärpa men ni ser ju hur sliten hon är :(

Tack vare att vi fick chansen att adoptera de här hönorna kan vi nu behålla våra två ungtuppar (bild nedan) som vi annars förmodligen hade fått göra oss av med. Tyvärr går det inte att ha för många tuppar då de sliter ut hönorna och varandra. Nu slipper vi att leta nytt hem till dem. På bilden bredvid har vi tre hönor som alla vill ligga i samma rede och värpa. Vad är det för fel på övriga sju?? Kajs, Alice och Olivia har vi här.

Så spenderade vi näst sista dagen på 2017. Hoppas att ni alla har haft en bra dag och att ni får ett riktigt Gott Nytt År! Själva håller vi oss här hemma med alla djuren. Det är så lugnt och tyst här vilket gör Spikey väldigt glad då han är hysteriskt rädd för smällare. Förr, när vi bodde i Norrahammar fick Pelle alltid sätta honom i bilen och åka ut på landet för att undvika smällarna. Då hade han legat och skakat inne på toaletten hela dagen innan trots att han fått lugnande tabletter... Nu märker vi inte av någonting och det är vi alla glada för.

<3

Likes

Comments

För snart tre år sedan slutade jag att äta kött. Var inte svårt alls. Åt fisk och skaldjur ett litet tag men slutade med det också. Igår bestämde jag mig för att nu är jag redo att utesluta mjölk och ägg, ja inte mina egna hönors ägg men andra. Mina hönor lever ett riktigt bra liv med mycket kärlek, de kan äta sig mätta, har mycket utrymme att röra sig på både inne och ute och får även gå helt frigående när jag är hemma. De ägg de lägger blir det inga kycklingar av så länge ingen ruvar och då kan vi lika gärna ta dem för annars blir de bara liggandes och får till slut slängas. Vi manipulerar inte med en massa extra ljus och värpfoder utan så naturligt som möjligt. Några timmar på morgonen har de lampa tänd nu när det är som mörkast bara för att de ska ha tillräckligt med timmar för att äta så de står sig den långa natten som blir när det mörknar tidigt.
Nedan har de fått en bricka med spagetti och majs och den andra bilden är de ute och hjälper till att gödsla landen 😊

Men varför sluta med mjölkprodukter då kanske en del undrar. Jag kan helt enkelt inte blunda för hur de stackars kalvarna och korna har det för att vi ska kunna dricka mjölk och laga mat med smör, grädde, creme fraiche mm längre. Har ni sett när kalvarna tas ifrån sina mammor? Hur mammakossorna springer efter om de kan och kalvar som tvingas dricka mjölk på annat sätt en från sin mamma? Vad händer med kalvarna sedan? Nä fy, det finns annat att stoppa i sig. Mjölk slutade jag dricka som 7-åring men har ju använt övriga saker. Nu är det slut på det! Det blir till att hålla koll på vad saker innehåller nu och hitta på nya maträtter. Nätet är bra, finns fantastiskt mycket gott!
Ikväll blev det ugnsstekt rotselleri med hemgjorda strips och hemgjord aioli på egna ägg såklart. Stekt brysselkål, sojabönor, broccoli och spenat.

Kaffet trodde jag skulle bli svårt att dricka utan mjölk. Har testat med soja-och havremjölk men det funkar inte men svart funkar. Dricker mindre än vanligt. Har bara blivit två muggar om dagen mot fem-sex innan. Bara det är ju positivt. Kanske även det fasas ut så småningom? Dricker mer te nu.

Testade en ny variant på maränger idag. Var ju tvungen att ta tillvara på äggvitorna! Använde kokossocker istället för vitt socker och de blev lite ljusbruna och smeten smakade kola 😋

Vad får oss människor att tro vi kan behandla djur som vi vill? Djur tänker, känner och vill leva precis som vi. Vad är skillnaden på en hund, katt, gris, kyckling, kalv osv? Varför är det ok att plåga grisar och inte katter? Varför är det ok att dricka komjölk och inte hundmjölk? Osv osv
Jag kallar mig inte vegan för det handlar om så mycket mer. Jag äger fortfarande skinnskor, handskar mm men jag kommer inte köpa mer. Som jag skrivit om tidigare så har jag ju redan börjat fasa ut kemikalierna i hemmet och självklart byts de ut mot inte bara eko utan även icke djurtestat. Hudvård och smink ör redan utbytt.
Nä,om var och en kunde börja rannsaka sig själv lite så skulle allt lidande kunna minska. Det är trots allt konsumenterna som främjar ett fortsatt och ökat lidande för våra vänner 😔

Likes

Comments

Det kom ett mail från huvudkontoret för några veckor sedan om en tävling i pepparkakshusbygge. Vår direktör vidarebefordrade detta till oss avdelningschefer och då gick min hjärna i spinn 😂. Ni som känner mig vet ju att kastas det ut en utmaning är jag inte sen att fånga den och ger jag mig på något så kör jag så det ryker till uppgiften är klar!
Så i min hjärna hade ett pepparkakshus av Elite Stora Hotellet redan byggts när jag någon dag efter frågade vår köksmästare Azzedine om han hade funderat på om de skulle vara med i tävlingen. ”Ja, jo, jag har funderat på det”, svarade han varpå jag hör mig själv säga ”Säg till om du behöver en ritning på hotellet”. Vid lunch frågade han om jag verkligen menade vad jag sagt och ”Ja, jag ska se vad jag kan få ihop” blev mitt svar.
Jobbade över till halv sju den kvällen vilket resulterade i hämtpizza till kvällsmat. Det var den pizzakartongen som blev prototypen till pepparkakshuset!

Nästa steg blev att förstora till storleken pepparkakshuset skulle vara i och vi blev överens om att 100 x 40 blev nog ganska lagom. Tiggde kartong på Granngården när jag var och köpte hönsfoder och sedan var det bara att sätta igång att förstora. Allt blev 3,5 ggr större än prototypen. Passade även på att införskaffa en ljusslinga som skulle få lysa upp i huset.

Det som tog tid var att skära ut alla fönster på tre av delarna. Sedan är det ju det där med detaljer. Kupolen vid entrén måste ju också vara med.
Nästa steg var att sätta vår frukostkock/konditor i arbete att göra degen ock grädda alla delar. Det blev kanon. Johannes är verkligen en stjärna i köket.

Sedan skulle det fästas gelatinblad på baksidan som fönsterrutor och Johannes dekorerade med den perfekta kristyren så långt han kunde innan själva ihopsättandet skulle börja.

Så var det då dags att sätta ihop huset. Ett bra samarbete underlättar och att ha roligt! Ett bra ”murbruk” av smält socker underlättar också. Akta fingrarna - aj vad varmt det är!

Allt utom taket byggdes ihop en av de två kvällarna vi höll på. Ja vi gjorde det efter ordinarie arbetstid, vi har ju alla vanliga arbetsuppgifter också. Pepparkakshuset byggdes på en skiva så vi kunde lätt förflytta det. I går tog vi tag i resten. Taket skulle på och alla detaljer och Johannes dekorerade vidare. Han är fantastiskt duktig.

Finns en film på Elite Stora Hotellets FB-sida hur det såg ut när vi ställde huset på plats. Det dekorerades med röd matta, granris, lite röda kulor mm och lamporna tändes. Perfekt!
Åkte hem och fick ett sms från chefen som undrade om jag inte kunna fixa en Bishopskylt i marsipan. ”Absolut” svarade jag och så var hjärnan igång igen 😂. Det blev till att åka och köpa marsipan och färg.

Blev kanon om jag får säga det själv 😊
I morse sattes den på plats och det perfekta pepparkakshuset blev klart till julbordpremiären. Nu får vi se hur det går i tävlingen. Hur det än går så är jag oerhört nöjd med resultatet! Vad tycker ni?

Likes

Comments