Vad man är utbildad till och vad man är anställd till att göra

Såg en diskussion om huruvida en utbildad undersköterska ska städa eller inte hos omsorgstagarna. Intressant hur många som är utbildade undersköterskor men som jobbar inom t.ex. hemtjänst, är emot att de ska hjälpa omsorgstagaren med städ.

Det är inte din utbildning som talar om vad du ska och inte ska göra, det är vad du är anställd att göra och vad som står i arbetsbeskrivningen.

Jag är sedan i maj utbildad undersköterska. Jag kan jobba på sjukhus eller inom kommunal (eller privat för den delen) omsorg. Eller vad som helst som bedöms som lämpligt med eller utan min undersköterskekompetens.

En tjej som jobbade i ett mobilt team i min hemkommun var utbildad sjuksköterska men jobbade som omsorgsassistent. Med tanke på hennes högskoleutbildning skulle hon helt krasst kunna säga att "Nej, servera mackor och kaffe är jag inte utbildad till, jag tänker bara lägga om sår och dela mediciner, för det har jag fått lära mig på högskolan."

Själv jobbar jag just nu som elevassistent/resurs på en förskola. Man sökte någon med just undersköterskeutbildning av olika skäl. De tider "mitt" förskolebarn inte finns på plats kan jag inte sitta och rulla tummarna. Nej, jag är inte utbildad för att jobba specifikt med barn, jag är inte barnskötare eller förskolepedagog. Men jag har träffat, och jobbat med, barn tidigare. Jag är anställd som elevassistent/resurs och då får jag göra de arbetsuppgifter som behövs. Jag har ingen pedagogisk utbildning, men med sunt förnuft kommer man långt. Det behövs ingen utbildning för att få barn att låta bli att peta i näsan, eller äta med sked. Det krävs ingen utbildning för att byta en bajsblöja eller klä på barnen overaller och stövlar. Det som krävs är viljan att göra det.

Jag är inte utbildad servitör, men jag kan duka ett bord och ställa fram matbyttor. Jag är inte utbildad städare, men jag vet hur man dammsuger och torkar bord. Jag är inte utbildad barnskötare, men jag kan leka, trösta och läsa bok.

Nej, vi som är undersköterskor kanske inte är utbildade städare, men en dammtrasa och en dammsugare borde vi alla kunna hantera när vi är vuxna nog att bli anställda.

Det spelar ingen roll hur många års högskole- eller universitetsstudier jag har bakom mig. Är jag anställd för att arbeta i hemtjänsten eller på ett äldreboende är det arbetsbeskrivningen för just den arbetsplatsen som gäller. Jag är anställd på en förskola och då ingår det att byta bajsblöjor, torka snoriga näsor och trösta den som ramlat. Svårare än så är det inte. Eller, det borde inte vara det iallafall…

Gillar

Kommentarer

Liknande inlägg