Sylta och safta

I midsommarveckan åkte vi till Vimmerby för att storhandla. Utanför Kvantum såldes jordgubbar från Aby utanför Målilla. För de fina gubbarna fick man vackert betala 45kr/liter, vilket ju inte är ovanligt innan midsommar. Men de erbjöd också en hel låda, d.v.s. 15 liter, för 150 kr. Andrasortering för all del, men vi slog till. De riktigt fina sparades till midsommartårtan, en liter blev jordgubbslikör och ett par liter rensades bort då de var så pass dåliga. Resten blev saft och sylt. 

Jordgubbslikör på gång. Jordgubbar, citronklyftor och rom.

Är så himla glad att jag köpte en saftmaja för några år sedan. Det underlättar verkligen saftkokandet. Allt sköter sig självt och man slipper skumma. Väl investerade pengar. Och sylten sen, hur enkelt som helst. Lika mycket bär som syltsocker och bara koka ihop i några minuter.

Det färdiga resultatet som ska ner i matkällaren. Fyra burkar sylt/marmelad och fem flaskor saft. Nu klarar vi oss en liten stund. Längtar tills vinbär, hallon och äpplen mognar så att vi kan förädla ännu mer. Sen har vi krusbär, rabarber, blåbär och björnbär. Ska bli kul att få fixa och greja ännu mer.

Igår blev det två burkar, och en liten slatt, päronmarmelad, Håkans önskan. Det är tydligen gott till grönmögelost. 

Gillar

Kommentarer

Liknande inlägg