Nu har vi börjat planera vår nästa weekendresa i april. Något som lockar är Koh Chang. Trots att vi varit där två gånger redan så är vi båda sugna på att åka dit igen. Ön har blivit lite en favorit i repris. Det jag gillar är att Koh Chang inte känns så överexploaterad som vissa andra orter vi har besökt i Thailand. Koh Chang har också fina stränder och många boenden att välja på.

Vår första resa, 11-15 April 2015, var supermysig. Vi bodde väldigt enkelt i ett hyrt tält. Tältet står på en liten platå som även blir en liten veranda att slappa på. Utrustningen var i princip en säng, fläkt och en kylbox. De gemensamma badrummen kommer man till via en knappt upplyst stig ner för kullen. Men vilken häftig upplevelse! Det var så rogivande med ljudet av havet och djungeln. Vi kände oss extra nära naturen här.

Resorten ligger avskilt till, sista resorten på slutet av en liten väg. Naturnära lugn och ro till budget pris!

Eller vad sägs om den här utsikten från tältöppningen?


Andra resan, över jul/nyår 2016-2017 blev inte på samma resort. När vi bokade resan var tälten redan fullbokade. Däremot blev det en söt liten stuga på ett större hotell. Hotellet var helt okej i allmänhet. Stranden var fin, inte den där turkosa paradisstranden man drömmer om, men fin. Dock blev jag magsjuk, vi gissar att det kan ha varit mat från hotellet som gjorde det, då även andra som åt på hotellet blev drabbade.

Vad finns att göra på Koh Chang? Vi snorklade, gick genom djungeln till ett vattenfall och unnade oss massage vid stranden. Vi gillar att ta resan lite som den kommer, med mycket strandhäng och åka runt på MC för att se omgivningarna och olika stränder. Stressfritt och alldeles, alldeles, underbart.

På en sådan MC tur runt ön hamnade vi på en tom strand där vi hittade en mogen, hel kokosnöt. Thomas hade nyligen kollat på en video hur man öppnar en kokosnöt utan verktyg. Detta var vi ju tvungna att testa så klart. Nåt som kan se så enkelt ut på video brukar inte vara lika lätt i verkligheten. Men detta var verkligen lätt. Nöten var fortfarande färsk och god. Ett helt klart annorlunda sätt att hitta och öppna sitt mellanmål!

Vi filmade inte detta äventyr, men här är videon med instruktionerna vi följde. Lättare än man kan tro.

Det lär inte dröja länge tills vi återvänder till Koh Chang. Men vi får se om det blir Koh Chang till nästa weekendresa nu i april eller om det är dags att upptäcka något nytt.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

CommentsHur går det till? Vad ska man tänka på? Kan man verkligen flytta utomlands?


Innan man tar ett så stort beslut bör man ställa sig några viktiga frågor först:

Varför vill jag flytta?
Vet jag vad som gäller med visum och lagar?
Vad finns det för möjlighet till försörjning?
Behövs det en sjukförsäkring?
Har jag en buffert för oförutsedda händelser?
Vad gör jag om jag måste flytta tillbaka på kort varsel?


3 generella tips:

1. Sök information om viktiga frågor. Använd dig av sociala medier och forum för andra som gjort samma flytt. Fråga, googla och spara viktig information.

2. Se om du kan prova på en kortare tid. Kanske du kan ta tjänstledigt och hyra ut din bostad några månader så att du kan testa på utan att släppa allt hemma.

3. Var väl förberedd. Ha en ordentlig buffert för oförutsedda händelser. Om landet du ska till inte täcks av svensk vård så skaffa dig en sjukförsäkring. Jag har hört så många skräckhistorier om folk som flyttat utan tillräckligt med pengar eller utan sjukförsäkring. Det kan sluta med dyra sjukhusräkningar och vissa har inte ens pengar kvar till en biljett hem. Ingen vill hamna i en sån situation där de behöver fråga familj och vänner om bidrag för att de själva inte varit förberedda. Du kan bygga upp din buffert genom att sälja av lite prylar, kanske dela bostad med någon de sista månaderna innan flytt. Gör sparandet till en utmaning. Du och dina nära och kära kan känna sig tryggare om du har lite "säkerhet" på kontot.


Bilder från vår första semesterresa till Thailand i april 2014. Redan i november 2014 var vi tillbaka i Bangkok med ett flyttlass på 4 resväskor. Allt gick väl med en genomtänkt planering.


Till sist:

Varför vill du flytta utomlands?

Var realistisk. Glöm inte att även om det kan finnas många fördelar med ditt nya land så är inget land perfekt. Däremot kan ditt perspektiv vidgas. Du kan lära dig mer om människor och andra kulturer. Vi är glada över vår flytt till Bangkok! Vad mycket vi har fått uppleva som vi annars hade missat!

Om du vill ta steget, så gör det av rätt anledning och va väl förberedd. Om du är lyckligare av att stanna kvar så gör det! Följ dina egna drömmar, inte nån annans.

Likes

Comments


Det kunde varit värre. Det kunde ha regnat. Trots att vi varit med om översvämningar många gånger så känner man ändå fortfarande att det är lite exotiskt med en översvämning. Nu är vi verkligen inte kvar i Sverige.

Men helt praktiskt är det inte. Speciellt när man åker MC. Inte så smidigt när man glömt ta med sig plastskor och man behöver sätta ner fötterna för balansen. Vi lyckades dock hålla oss nära trottoaren och Thomas kunde använda den som stöd. Vi klarade oss utan alltså fotbad denna gången.Det finns olika sätt att reagera på såna situationer. Det är ju ganska naturligt att bli irriterad på att man blir blöt och att trafiken går i snigelfart. Eller, så kan man skratta åt det. På många sätt kan Thailand fresta på tålamodet, mycket blir inte som planerat eller förväntat. Här är det ofta inte så noga med att hålla tider eller att man får det man beställt. Men man blir gladare av att försöka ta seden dit man kommer och skratta när allt går fel.

Ge upp ibland, låt det bli som det blir och va nöjd med det du har.

Det regnade i alla fall inte.


Likes

Comments

Äntligen var det dags för lite semester! Hosta ur Bangkok-luften och andas in lite natur tillsammans med en gnutta historia som pricken över i:et. Kanchanaburi är en populär dagstur från Bangkok, resan tar endast ett par timmar med buss eller tåg. Vi valde att stanna mer än en vecka för att kunna se området på riktigt. I efterhand kan jag nog säga att det hade räckt med 3-4 dagar för att se det mest sevärda. Floden med dess järnvägsbro ger staden sin charm.

Själva staden kändes lite som en landsort som växt sig större på grund av turismen. Området är känt historiskt för järnvägen som byggdes under andra världskriget på uppdrag av Japan, med arbetskraft från västerländska krigsfångar samt arbetare från grannländerna. Förhållandena var så usla och många dog under bygget så järnvägen kom att kallas ”Dödens järnväg”. Turisterna lockas till bron, mycket på grund av filmen ”Bron över floden Kwai”, som är löst hämtat från bygget av järnvägen. Diverse museer, tempel och annat finns också att se i området. Min favorit är helt klart Erawan Waterfall.

Åh så vackert det var! Långt över förväntan! Vi har besökt en del vattenfall i Thailand redan, där det också var fint, men inget i klass som detta.

Trots att vårt besök skedde under en storhelg med många besökare kändes det som att det fanns vattenfall så att det räckte till för alla. Fallet sträcker sig över 1,5 km med 7 större och många mindre fall. Vi hittade ett hörn där vi kunde vara nästan helt ostörda och doppa oss i lugn och ro.

Trevligt med en del djurliv. Det är helt klart det bästa sättet att se dem, i det vilda, där de får röra sig som de vill, inga galler som stör eller kedjor som skaver. Extra skoj var de små fiskarna som nafsade på våra fötter. Magiskt att sitta i vattnet och njuta av naturens eget fisk-spa för fötterna. Strax efter att vi gick upp ur vattnet simmade en stor varan förbi, som en mini Godzilla.

​Nästa resa till Erawan Waterfall blir nog med övernattning i naturparken. Här vill man absolut spendera mer tid! 

Likes

Comments