Pulled semla eller kunglig semmelpannkaka!

Idag är det både fettisdagen och pannkaksdagen! Så varför inte kombinera dem med den mest fluffiga pannkaka som finns och alla godsaker som hör semlan till. Detta är ett recept jag har tänkt testa länge, 1-2 år men inte blivit av. Men här går jag och väntar på att barnet vill ut (2 dagar kvar till beräknat!!) med massa hunger och överskottsenergi. Så nu blev det av!

Pannkakan kommer egentligen från Österrike och heter kaiserschmarrn som översättes till kejsarfluff. Den är verkligen fluffig och luftig, precis som en semmelbulle ska vara. Pannkakan rivs i bitar och var kejsaren Franz Josef favorit. Normalt serveras den med en fruktkompott eller sylt. Jag serverar den med riven mandelmassa och lättvispad grädde. Så god!!


Kejsarpannkaka:
2-3 portioner

  • 3 ägg
  • 1,5 dl mjöl
  • 1 tsk socker
  • ½ tesked vaniljsocker
  • ½ tesked salt
  • 1/2 tesked kardemumma
  • 1,25 dl mjölk
  • 100 gram smör

Smaksättning och dekoration

  • 2 dl vispgrädde
  • mandelmassa
  • florsocker

    Vispa ihop äggula, mjöl, socker, vaniljsocker, salt, kardemumma och mjölk till en slät smet.
    Vispa äggvitan hårt (elvisp!) och vänd ner i smeten försiktigt. Smält smöret i en stekpanna och häll ner i smeten. Stek pannkakan (hela smeten) på låg värme tills den har stelnat. Vänd på pannkakan, det gör ingenting om den går sönder lite för nu är det dags att riva sönder den i mindre bitar. Stek färdigt pannkakan, ytan ska vara lite frasig.
    Servera med lättvispad grädde samt riven mandelmassa. Pudra över med florsocker.


Har ätit 19 semlor i år... Hur många har du ätit?


#fettisdagen #semlor #semla #pannkaka

Gillar

Kommentarer