Et nytt prosjekt og litt snakk om skrivingen

Om skrivingen, Prosjekt

Ikke en veldig spennende oppdatering, egentlig, men det er kanskje litt spennende allikevel. Akkurat nå skriver jeg dikt til det nye prosjektet mitt, eller rettere sagt, det aller meste er nyskrevet, og noe av det er skrevet for en tid tilbake, men det er fremdeles skrevet i år, så jeg ser ikke på materialet som gammelt av den grunn. Kunne ikke falle meg inn å bruke et dikt fra 2009, for eksempel, fordi jeg har utviklet meg så forferdelig mye siden da, at det skiller seg totalt fra det jeg skriver nå, og det jeg skrev da, både innholdsmessig og formelt sett - med tanke på linjedeling, versebinding, rytme, assonans, alliterasjon, oppsett og slike ting. Dette nye prosjektet jeg holder på med er foreløpig på 22 sider, men jeg vet at det kommer til å bli ganske mye lenger før det er ferdig, kanskje det dobbelte eller tredobbelte, vi får se. Det viktige er bare at jeg får til en god "avslutning" på boken, og der er jeg ikke helt ennå. Jeg vil si at jeg kanskje er i midtdelen nå, at jeg er ferdig med starten, men ikke helt ferdig med det som skal bli diktbokens endepunkt.

Det som blir interessant med dette prosjektet er at jeg skriver i både dikt- og prosaform, noe som vil si at jeg har dikt kombinert med større stykker tekst, som på en måte binder det hele sammen. Noe som er enda mer interessant, er det faktum at hele prosjektet er på nynorsk, og det er virkelig noe helt eget med å skrive på dialekt. Jeg føler det er mye enklere å utfolde seg språklig på nynorsk og på dialekt enn det er på bokmål, av åpenbare årsaker. Først av alt, er nynorsk et mye mer melodisk og rytmisk språk, fordi det er bruk av andre ord, og en annen bruk av disse ordene. Måten ordene er satt sammen på gjør også at det er forholdsvis enkelt å skape rytmiske og melodiske stykker tekst. Det er noe musikalsk over det nesten fra starten, og hvis man får det til, kan det bli riktig magisk. Det er nok ikke alle som er enig med meg i at nynorsk er et fantastisk språk, men jeg syns det er helt utrolig fint å bruke i diktning, og nå er det jo faktisk sånn at nynorsken er en del av røttene mine, derfor blir det selvfølgelig ekstra spesielt for meg, fordi besteforeldrene mine var fra Nordmøre, nærmere bestemt Kristiansund, som ligger i nærheten av Molde og Flemma, der jeg også har mye familie.

Håpet mitt er å bli ferdig med dette prosjektet ganske snart. Jeg har ganske klart for meg hvordan prosjektet kommer til å bli, det er bare for meg å få skrevet det ned, og organisert det i en form som jeg kan bli fornøyd med. Det høres kanskje lett ut, men det er faktisk det vanskeligste, nettopp dette med å binde diktene sammen, og skape en kontekst, en historie, slik man gjerne ville gjort i en roman. For å være helt ærlig er det ganske uvant for meg å lage en sammenhengende historie i diktene mine, fordi jeg skriver om såpass mye forskjellig, at dette rett og slett blir vanskelig, men jeg prøver, og jeg prøver hardt, fordi jeg har forferdelig lyst til å få det til. Det er jo dette jeg brenner for, og jeg kommer virkelig ikke til å gi opp før boka blir en realitet.


Og P.S. dette var skrevet altfor sent på natten, så tilgi meg for skrivefeil.

Liker

Kommentarer