Header

Contains affiliate links

Skrivna av en av mina idoler, Iris Johansson. Dessa böcker väckte mina tankar och jag började reflektera över saker om mig själv som jag inte reflekterat över tidigare. Både jag och Iris har en form autism och jag kände mycket och länge efterlängtad igenkänning när jag läste de här självbiografierna.. Dessa böcker är enligt mig böcker för alla som vill lära sig mer om kommunikation, om sig själv och om världen.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Contains affiliate links
Jacobs värld av Jodi Picoult

Många skulle kanske beskriva Jacobs värld av Jodi Picoult som en bok om att leva med asperger syndrom och bli missförstådd på grund av andras trångsynthet. Enligt mig är denne beskrivning dock för ytlig för att verkligen omfatta hela berättelsen. För mig är det här en bok om relationen mellan två syskon som till en början har ett ganska trassligt förhållande.

Jacob är 18 år och har asperger syndrom. För tillfället är hans specialintresse kriminalteknik och han är även kär i sin sociala handledare Jess. När Jess hittas död blir Jacob misstänkt för att ha mördat henne men en fråga finns med i mitt huvud hela tiden till sista kapitlet. Var det verkligen Jacob som gjorde det? Varför säger han att han inte har dödat Jess när han samtidigt säger att det som hände hos Jess var en nödvändighet? Genom hela romanen släpper författaren små ledtrådar om vad som hände Jess. Ibland är de villo spår men alla bidrar till samma sak. Att kasta läsaren mellan säkerhet och osäkerhet. I ena sekunden är jag helt säker på att Jacob inte dödade Jess och i den andra är jag säker på att han gjorde det.

Jacob har en lillebror, Theo. Theo har i hela sitt liv fått vara som en storebror för Jacob. Han har hjälpt Jacob när Jacob hade svårt att hitta vänner och nu är han ganska trött på att vara storebror åt sin egen storebror. Han önskar väldigt starkt att Jacob någon gång ska ta hand om honom i stället men tvivlar starkt på att det ska ske. Att detta tvivel ställs dock på sin spetts i upplösningen av boken. Theo är även van vid att få ta hand om sig själv väldigt mycket eftersom hans mamma Emma är ensamstående och måste fokusera på Jacob för att Jacob inte ska få en panikattack eller som det står i boken ”härdsmälta”. Som följd av sin ensamhet börjar Theo bryta sig in i andra människors hus och samma dag som Jess dör har Theo lyckats bryta sig inn i hennes hus, något som han absolut inte vågar berätta för polisen när Jacob blir anhållen. Vad ska detta betyda?

Själv var jag väldigt ambivalent till vad jag tyckte om boken medan jag läste. Jag älskar hur författaren bygger uppspänningen och att den sista stöten inte kommer förrän i sista kapitlet. Läsaren sitter liksom som klistrad ända tills slutet. Det jag inte tyckte lika mycket om var framställningen av Jacobs asperger syndrom. Allting i den stämmer, allt det som Jacob har problem med kan en person med asperger ha problem med men det vanligaste är att man inte uppfyller alla symtomen som står i diagnosmanualen. I Jacobs fall känns det ibland som om hans asperger är kopierad direkt från diagnosmanualen istället för personlig för honom. När det gäller diagnoser är det nämligen så att det alltid fiss vissa kriterier som måste uppfyllas för att diagnosen ska ställas. Man måste dessutom uppfylla ett visst antal av kriterierna men absolut inte alla. Det finns troligen inte någon levande människa med asperger syndrom som uppfyller varje symptom på asperger. Varje individ med diagnosen har sin beskärda del och den påverkar varje person på ett väldigt individuellt sätt. Jag tycker även det är synd att det främst är diagnosens negativa sidor som kommer fram och att Jacob stundtals blir lite som en robot. Där tänker jag att boken hade kunnat djupdyka lite mera. En annan sak som är synd är att boken fäster väldigt stark koppling mellan Autism och vaccinering, en koppling som är väldigt omtvistad och osäker.

Sammanfattningsvis tänker jag såhär. Om man letar efter en bok som erbjuder en spännande berättelse med en skicklig uppbyggnad av intrigen är Jacobs värld av Jodi Picoult precis den boken man söker. Letar man däremot efter en bok som på ett nyanserat sätt gestaltar hur det kan vara att leva med asperger syndrom kanske man borde överväga att välja en annan bok.

Likes

Comments

Contains affiliate links

Likes

Comments

Envisa getingar stör skrivandet

Idag har förmiddagsskrivandet gått bättre. Tvingade mig och fick ur mig lite text. Det mest störande momentet har varit getingarna som envisas med att komma in genom mina arbetsrumsfönster och det är för varmt för att ha fönstren stängda. Jag får sitta med en skyddskvast bredvid mig och har fått tipps om att sätta upp myggnät

Likes

Comments

Contains affiliate links
Tankar kring att ha skrivkramp och internetrast

Idag har jag knappt fått något skrivet. Har haft skrivkramp i tre dagar nu men jag skänker allt mitt hopp till i morgon. Jag är mitt uppe i en roman om att leva med autism, en roman som jag hoppas ska bli min debut. Det enda jag kan göra för att inte låta skrivkrampen hindra mig är väll som vanligt, att pressa mig genom skrivkrampen genom att skriva även om ingenting blir bra och självkritiken är på högsta volym inuti huvudet.

En sak som brukar störa mig mycket i mitt skrivande är faktiskt internet.. Jag går inn på datorn och börjar googla på internet istället för att skriva på projektet. Jag blir liksom så nervös för själlva skrivandet att jag skjuter på det. Så kan man dock inte hålla på för alltid om det ska bli någon bok. Därför har jag kommit på någonting jag kallar för internet rast. Det går ut på att jag ställer klockan på ex 30 minuter och skriver i intervaller. Varje halvtimme får jag ta fem minuters pause och googla på internet. Det brukar faktiskt funka ganska bra.

Jag har även läst en text från Skrået, som jag tycker hjälper mot skrivkramp. Texten är en brevväxling mellan en av mina favoritförfattare, Elin Grelsson Almestad och Anna Jörgensdotter. Här finns en länk till texten.

http://www.skraet.nu/tag/elin-almestad-grelsson/

Likes

Comments

Contains affiliate links
Fin Iittalaskål till skrivmyset

En fin Iittala skål som man kan ha lite vad som helst i under sena skrivnätter, tidiga skrivmornar eller när som helst annars när man känner för att unna sig någonting gott under skrivpasset.

Likes

Comments

Contains affiliate links
Bokhylla för inspirationens skull

En hylla att ställa böcker en har läst eller vill läsa, i är bra att ha nära till hands när skrivkrampen håller på att döda skrivlusten. Då kan en bara ta en bok slå upp en sida och läsa en stund. Sedan kanske skrivkrampen har givit med sig lite.

De gånger då en känner att en behöver inspiration kan en dessutom bara vända sig om och titta på favoritböckerna.

Likes

Comments

En fin kalender med månadsöversikt och schema, från burde.

Likes

Comments

Contains affiliate links
Du hasar av trygghet av Elin Grelsson

I sin debutroman Du hasar av trygghet skriver Elin Grelsson med stor pricksäkerhet om frustrationen som uppstår av att vara pressad under det här samhällets strikta kvinnoideal. Genom att gestalta vardagsdramatiken bygg Elin en berättelse som får mig som läsare att tänka kring vilka könsnormer som finns i min egna vardag. Det är även skickligt hur författaren har byggt upp hela den övergripande dramatiska kurvan med hjälp av vardagsdramatik och små scener som är som nedstamp i tiden.

Sara är romanens huvudkaraktär och boken är skriven helt ur hennes perspektiv. Hon är väcker nyfikenhet redan från första början med frågor om varför hon inte kan sova och varför hon har ont i huvudet? Dessa frågor följer med en under hela romanen för att sedan klarna och falla på sin plats ju närmare slutet vi kommer. Under tiden får vi läsa om Sara som barn och om Sara som vuxen om vartannat, ett upplägg som tilltalar mig eftersom en del frågor som uppstod i Sara i en scen sedan får svar när jag läser om hennes barndom. Jag får tillexempel veta att Sara tidigt har fått höra att hon är tjock och enligt min läsning har detta givit henne ett starkt kroppskomplex.

Romanen är skriven i jag form, något som passar den eftersom det gör att läsaren kommer nära Sara och får lättare att hänga med i hennes tankar. Saras karaktär smittar även av sig på språket i texten. Språket är enligt mig väldigt koncist samtidigt som det är eget och känns som om det kommer inifrån Sara. I vissa meningar hamnar tillexempel läsaren helt inuti Saras tankebanor, något som enligt mig märks på var författaren väljer att sätta punkt och hur den nya meningen inleds. Detta känns nytt och fint eftersom det förflyttar texten inn i berättarjaget (Sara).

Sammanfattningsvis är Du hasar av trygghet en stark nutidsroman med slagkraftig kritik mot samhällets kvinnoideal. Med hjälp av ett koncentrerat men ändå målande språk lyckas författaren även på ett gripande vis bygga den dramatiska kurvan med hjälp av vardagshändelser. Som läsare blev jag fast efter bara första sidan. När jag väl hade börjat läsa gick det inte att sluta.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Contains affiliate links
Luftslottet som Sprängdes av Stieg Larsson

Luftslottet som sprängdes av Stieg Larsson kommer alltid ha sin speciella plats i mitt hjärta. Den har många lärdomar att delge världen. Bland annat att man inte ska döma en annan människa. Man måste försöka förstå sig på folk då kommer man upptäcka mycket. Jag älskar verkligen hur Stieg Larsson bygger upp läsarens nyfikenhet på Lisbeth. Hon är även en av mina favoritkaraktärer inom litteraturen. I mitt eget skrivande försöker jag ibland tänka på hur Stieg Larsson presenterade henne för att göra läsaren nyfiken.

Likes

Comments

Contains affiliate links

Det här är två böcker av Johanne Hildebrandt, som ligger mig varmt om hjärtat bland annat eftersom de var de två första vuxenböckerna som jag läste. Jag läste dem när jag var tolv år och Idun var den första boken som fick mig att gråta. Böckerna berör och enligt mig passar de både tonåringar och vuxna. Är du en person som gillar historiska romaner med fantasyinriktning så är detta två böcker för dig. Om du dessutom gillar nordisk mytologi så blir allting ännu bättre.

Likes

Comments

Contains affiliate links
Du hasar av trygghet av Elin Grelsson

Jag har precis läst ut den här boken och jag rekomenderar den varmt. Någonting jag verkligen fastnade för i den här boken var beskrivningarna. De var så härliga och det finns mycket koncentration i boken. Varje sida lockar en till att läsa vidare. Mer tankar kommer inom kort.

Likes

Comments