Virkad vårmandala - med MÖNSTER

Våren är här! Jag har saknat solsken och plusgrader. Vårskorna och den tunna jackan har fått komma fram och det är så ljust på kvällarna! Underbart! Egentligen älskar jag vintern så mycket men i år har jag längtat efter våren så det känns härligt att den är här nu.

Vad jag virkat på den senaste tiden är en mandala som jag valde att döpa till "Vårmandala" efter att jag gjort en i så härligt våriga färger. Blomman i mitten bidrar också till vårkänslan tycker jag! Jag har gjort flera försök med den här mandalan och ändrat i mitt mönster för varje gång men nu känner jag mig nöjd. Och då är det såklart dags att dela mönstret med er!

Min vårmandala är inte särskilt stor. Den mäter endast 14 cm i diameter, men för mig var det inte meningen att den skulle bli större eftersom jag har en tanke med vad jag ska göra med den sedan. Jag har virkat mandalan i Loves You 7 från Drops och Tilda från Svarta Fåret, och så har jag använt virknål nummer 3.

Garnåtgången är inte stor eftersom mandalan är så pass liten. Delar man sedan upp det på fyra färger så går det inte alls åt mycket av varje färg. Jag valde att virka med fyra färger, men du kan såklart göra precis hur du vill med färgerna. Du kan ha en ny färg för varje varv om du vill det, eller så kan du göra hela mandalan i samma färg. Mandalan virkas varv för varv och varje varv virkas i en egen färg utom varv 5 och 6 som virkas i samma färg. Mellan dessa två varv behöver du alltså inte klippa av garnet.

Om du virkar en vårmandala efter mitt mönster vill jag jättegärna se den! Maila bilder till [email protected] eller tagga @litenvirktant på Instagram. Är det något i mitt mönster som är otydligt eller som du inte förstår så är det bara att kommentera inlägget eller maila mig, så får jag försöka förklara lite bättre. Vill du att andra ska få ta del av mönstret? Hänvisa då hit till min blogg!

Nu kör vi igång! Men - läs gärna igenom hela mönstret innan du börjar.

Förkortningar:
lm - luftmaska
fm - fast maska
sm - smygmaska
st - stolpe
hö 1 m - hoppa över en maska (och virka vidare som vanligt i nästa)

Varv 1:
Lägg upp 4 lm och slut dem till en ring med 1 sm. Virka 3 lm (dessa 3 lm räknas som den första stolpen) och virka 11 stolpar runt ringen. Avsluta med 1 sm i den tredje luftmaskan av de lm som räknas som den första stolpen. Nu har du en cirkel med 12 stolpar.

Varv 2:
Virka 3 lm (räknas som den första stolpen) och gör 1 st i samma m. Virka 2 lm. Nu ska du göra en liten "puff" och den gör du genom att virka 2 st tillsammans. Detta gör du genom att hoppa över den sista genomdragningen på den första stolpen, sedan gör du en till likadan "halv" stolpe i samma m. Du har nu två halvfärdiga stolpar på arbetet och 3 maskor på nålen (femte bilden). Sedan avslutar du med att dra garnet genom båda stolparna (sjätte & sjunde bilden). Använd bilderna här nedanför till hjälp. När du har gjort en puff virkar du 2 lm.

Fortsätt varvet runt med att göra en puff i varje m, och 2 lm mellan varje puff. Avsluta varvet med 1 sm i den första puffen.

Varv 3:
Fäst garnet med 1 sm i en av lm-bågarna från föregående varv. Om nästa lm-båge virkar du 3 st (första bilden), sedan 2 lm (andra bilden) och sedan 3 st igen (tredje bilden). Gör 1 sm om nästa lm-båge (fjärde bilden) och virka en likadan stolpgrupp om nästa. Fortsätt så varvet runt, med 1 sm om varannan lm-båge och en stolpgrupp om varannan. Avsluta med 1 sm om samma lm-båge som du gjorde 1 sm i i början på varvet.

Varv 4:
På det här varvet virkar du 1 fm i varje m MEN om lm-bågarna i topparna på blombladen virkar du 1 fm, 2 lm, 1 fm (första, andra, tredje bilden) och i smygmaskan i varje "dal" virkar du 1 sm (fjärde bilden). Fortsätt så varvet runt och avsluta med 1 sm.

Nu är blomman till mitten klar och den ser ut så här:

Varv 5:
Fäst garnet med 1 sm i toppen på ett blomblad. Virka 9 lm (första bilden) och gör sedan 1 sm i toppen på nästa blomblad (andra bilden). Fortsätt så varvet runt och avsluta med 1 sm i samma topp som du började i. OBS!! Klipp INTE av garnet eftersom nästa varv virkas i samma färg.

Varv 6: (virkas i samma färg som föregående varv)
Virka 3 lm (räknas som den första stolpen, första bilden). Virka 10 st om den första lm-bågen, och gör sedan 1 st i smygmaskan i toppen på nästa blomblad (andra bilden). Fortsätt så varvet runt, med 10 lm om varje lm-båge och 1 st i varje sm. Avsluta med 1 sm i den tredje luftmaskan av de lm som räknas som den första stolpen. Nu har du 66 stolpar på varvet.

Varv 7:
Virka 3 lm (räknas som den första stolpen). Gör 1 st i nästa m. Virka 2 lm (första bilden), hoppa över 1 m och gör 1 st i nästa m (andra bilden). Gör 1 st till i m efter den (tredje bilden). Fortsätt så varvet runt: 2 lm, hö 1 m, 2 st, osv. Avsluta med 1 sm i den tredje luftmaskan av de lm som räknas som den första stolpen.

Varv 8:
Börja varvet med 3 lm om en av lm-bågarna från föregående varv (dessa 3 lm räknas som den första stolpen). Om samma lm-båge, virka 1 st till, sedan 2 lm och ytterligare 2 st. Virka så en stolpgrupp med 2 st, 2 lm, 2 st (första, andra, tredje bilden) om varje lm-båge från föregående varv. Avsluta med 1 sm i den tredje luftmaskan av de lm som räknas som den första stolpen.

Nu är det dags för mandalans sista varv!

Varv 9:
Om en av lm-bågarna från föregående varv, virka 3 lm (räknas som den första stolpen). Virka sedan 5 st om samma lm-båge. Virka 6 st om varje lm-båge varvet runt, och avsluta med 1 sm i den tredje luftmaskan av de lm som räknas som den första stolpen.

Nu är mandalan så gott som klar men det är dags för det allra tråkigaste - att fästa alla trådar. Om du vill kan du även blocka din mandala, men jag tyckte inte att det behövdes på min.

Och med detta vill jag önska er en trevlig helg! Själv ska jag jobba men lite virkning ska det nog hinnas med också. 😄

/Frida

Följ mig på: Instagram | Facebook

Gillar

Kommentarer