Vacker virkad drömfångare + hur jag gjort

Efter att ha jobbat alla de här superfina och varma sommardagarna som precis varit såg jag fram emot att vara ledig igår och få njuta lite av solen. Därför ösregnade det såklart heeela dagen här - så typiskt. MEN skitväder innebär att man kan stanna inomhus och virka hela dagen utan att ha dåligt samvete, och jag använde tiden till att göra färdigt min drömfångare som jag haft på gång ett tag nu. Mycket var redan klart och den skulle egentligen bara monteras, men jag hade inte riktigt haft tid att ta tag i det innan. Nu är drömfångaren i alla fall klar och jag måste säga att jag blev riktigt nöjd med den!

Mandalan i drömfångaren är (såklart, haha) min söta vårmandala som jag inte får nog av, här virkad helt i vitt. Ringen som den sitter uppspänd i är en enkel metallring och den har jag beställt från Virknålar och tillbehör, virknalarochtillbehor.se. Det är verkligen en superbra webbshop med ett stort utbud av virktillbehör och riktigt snabb leverans, och Helen som har den är supergullig. Den rekommenderar jag starkt! Ringen som jag använde är 18 cm i diameter och för mig blev den alldeles lagom stor till mandalan. Även pärlorna kommer från Virknålar och tillbehör. Det är träpärlor allihopa, de vita i storleken 8 mm och de träfärgade i 6 mm.

Fjädrarna är helt gjorda av garn - är inte det lite coolt? Idén till det kommer från superduktiga Helena på Pysselofix, hon har gjort fantastiskt fina garnfjädrar till sina drömfångare tidigare och dessutom delat hur hon gjort både på bloggen och på Instagram. Jag tycker inte att jag lyckades få mina fjädrar att se lika verklighetstrogna ut som hennes, men jag blev ändå nöjd med dem. Men alltså jag blev SÅ imponerad första gången jag såg garnfjädrarna på Pysselofix instagram. Jag tycker det är så häftigt att man kan göra så snygga fjädrar av lite garn, ståltråd och lim. Och det är ju perfekt om man som jag inte vill använda riktiga fjädrar!

Garnet som jag använt både till mandalan och fjädrarna är Drops Loves You 7 - ett enligt mig riktigt bra och extremt prisvärt garn som jag beställt från Hobbii. Garnåtgången är svår att beräkna eftersom jag använde ett redan påbörjat nystan, men det gick inte åt särskilt mycket. Absolut inte mer än ett nystan. Mandalan är virkad med virknål nummer 3.

Hela drömfångaren mäter 67,5 cm uppifrån och ner med upphängningen medräknad, från där upphängningen börjar till spetsen av den nedersta fjädern. Mandalan är ca 16 cm i diameter, när den är utsträckt i ringen. Fjädrarna är mellan 4,5 och 6,5 cm stora.

Så, för att göra min drömfångare behöver du helt enkelt börja med att virka min vårmandala i den färg du vill. Vitt är enkelt och snyggt, men i en stark färg tror jag att drömfångaren säkert kan bli riktigt läcker. När mandalan är klar och alla trådar fästa är nästa steg att sätta fast mandalan i ringen. Jag använde samma garn som när jag virkade mandalan till att spänna ut den i ringen. Med hjälp av en synål trädde jag garnet framifrån genom toppen av den mittersta stolpen i en av stolpgrupperna på mandalans sista varv. Sedan drog jag garnet om ringen, även det framifrån. Därefter trädde jag garnet genom mittersta stolpen i nästa stolpgrupp, för att sedan dra det om ringen igen. Sedan fortsatte jag likadant runt hela mandalan. Hela tiden fick jag dra i garnet här och där och hålla efter för att mandalan skulle hamna mitt i ringen. Det var lite klurigt och väldigt pilligt och jag hade gärna haft lika många armar som en bläckfisk för att kunna hålla i överallt, men till slut blev det bra.

När mandalan satt på plats i ringen började jag göra fjädrarna. De var väldigt pilliga att göra men det gick bra tack vare Helenas tydliga och bra beskrivning. Efter att ha doppats i vatten och lim låg fjädrarna på tork ett bra tag på en skärbräda som jag klätt med plastfolie, innan jag kunde klippa till dem.

Nästa steg är att montera drömfångaren. Här blev det lite svårt för mig som har ständig beslutsångest eftersom jag var tvungen att bestämma hur fjädrarna skulle sitta. Jag la ut dem på bordet och flyttade om dem många gånger innan de hade fått sina slutgiltiga placeringar, haha.

Jag klippte långa bitar av garnet för att använda till upphängningen av fjädrarna. Ena änden av tråden knöt jag om fjäderns ståltråd. Sedan dolde jag knuten genom att trycka ner en pärla över den och fästa med lim, som Helena tipsade om att hon gjort. En bit längre upp på tråden knöt jag en knut, trädde på tre pärlor, och knöt en till knut. Detta gjorde jag med alla fjädrarna.

Sedan skulle jag fästa andra änden av tråden i metallringen. Jag mätte ut var på ringen jag ville knyta fast trådarna. Med varje tråd gjorde jag sedan följande: Jag trädde på två pärlor till på tråden och drog den genom ringen där jag ville ha den. Sedan knöt jag en knut om ringen, trädde tråden genom pärlorna igen, tryckte ner pärlorna över knuten och fäste dem med lim. Och så klippte jag av det som blev över av garnänden.

Upphängningen av drömfångaren är gjord på ungefär samma sätt. Jag klippte av en garnbit, vek den dubbel och knöt ändarna om ringen, i toppen. Sedan dolde jag knuten med tre pärlor som jag limmade precis som jag gjort innan, klippte av garnändarna och knöt en knut på garnet ovanför pärlorna så de inte skulle åka av.

Ja, så där gjorde jag min drömfångare. Känn dig fri att göra en likadan, men visa mig jättegärna i så fall! Maila bilder till [email protected] eller tagga @litenvirktant på Instagram. Och som vanligt är det bara att fråga om du undrar över något. Jag blev verkligen otroligt nöjd med min drömfångare och nu är jag väldigt sugen på att göra fler, kanske med lite variationer...

De fantastiskt fina fotografierna på den färdiga drömfångaren ligger min duktiga syster bakom. Hon har en blogg där hon delar lite bilder hon tagit ibland. Kika in på nouw.com/claraengstrand om ni vill se mer! Även hennes pojkvän ställde upp och hjälpte till när drömfångaren skulle fotograferas. Tusen tack för hjälpen hörni, vad skulle jag gjort utan er? 😘

/Frida

Följ mig på: Instagram | Facebook

Gillar

Kommentarer

Anki,
Brukar inte gilla drömfångare så jättemycket men den här var verkligen jättefin tycker jag! Väldigt härlig 😊
litevirkning.se
emeliewigert
emeliewigert,
Gud vad duktig du är!!!
nouw.com/emeliewigert
litenvirktant
litenvirktant,
Tack snälla du!! 💕
nouw.com/litenvirktant
litenvirktant
litenvirktant,
Men åh, tusen tack snälla du! 😍😍💕
nouw.com/litenvirktant