Header

Ja, så kom fettisdagen och det har sålts och ätits semlor överallt på skolor, arbeten och i butiker och framför allt på konditorier . Vi vågar ut svängarna lite mer när det gäller nya varianter av semlor och de flesta sorter har ni säkert smakat eller i alla fall sett i tidningar och på nätet. Jag testade en mycket enklare variant här hemma ( efter att ha ätit en tradionell semla på arbetet idag ) en våffelsemla - en god kombo där du själv väljer vad du vill ha på din våffla .Jag använde mandelmassa ( blanda i lite grädde för att mjuka upp massan ), mandelflan och lite grädde o florsocker på locket.

Här kommer receptet på våffelsemlor.

125 gram smör som du smälter och sedan får svalna

2 dl mjölk

4 dl mjöl

2 ägg

1 tsk bakpulver

2 dl iskallt vatten

Kardemumma eller vaniljpulver.

Mandelflan

Gör sä här:

Vispa ihop mjöl, mjölk, bakpulver och ägg. Ha i vatten och smör. Vispa runt till en jämn smet. Smaksätt med kardemumma eller vaniljpulver. Låt smeten stå några minuter innan du börjar våffla....

Mjuka upp mandelmassan genom att använda lite grädde. Tillsätt lite mandelflan. Bred en klick av mandelmixen på varje våffelhjärta, lägg på en klick grädde och lägg på lock och pudra med florsocker. Klart !. Våfflorna blir härligt frasiga och superlätt och snabbt att "baka".....hope you like it....

Vi fick alla ett gott skratt, när en av oss skulle ta sylt med grädde på sin våffla.....det blev inte så lyckat då man tog helt fel flaska !!- på med grädde och sen massor av sylt......hahaha.....blev massor av chilisås. Istället ....hahaha...

Ha en fin semmelkväll :). Å imorgon är det alla hjärtans dag och jag är LEDIG....men har fullt upp hela dagen, först tandhygienist och sedan plock av bryn o toning i håret o ev klippning av hår ..sen hem o förbereda 3-rätters middag 🍾💕


Kramisar

Lise



Likes

Comments

G o d m o r g o n, vilken bra start för Sverige i OS, hejja Sverige -fler guld hoppas vi alla att det blir🇸🇪
Ligger i soffan och tar det lugnt då jag är förkyld och hostig..boostar kroppen med honungste & en LCHF-brunch med ägg o avokado.
🥑
Så här gör du den:sätt ugnen på 180 grader. Dela en mogen avokado och när du tagit bort kärnan, knäcker du ett ägg i en skål och fördelar lite av äggvitan i botten av avokadon o lägger därefter på själva äggulan, strö på lite paprikapulver. Avokadon ugnsbakas på 180 grader i cirka 10-12 min. Servera med lite grönt till som t ex babyspenat och ev LCHF-bröd🥖🥚

Recept kommer från matbloggerska ( på instagram ) @antligenutansocker
Ha en fin lördag alles!

Grattis till Charlotte Kalla 🇸🇪💕

Likes

Comments

Hello.....nu har jag tillagat en spännande rätt med bland annat blomkålshuvud, där jag tagit med allt utom roten till denna spännande " no waste rätt, om ni såg TV-programmet mästerkockorna igår så förstår ni vad det hela handlar om. Det handlar helt enkelt om att ta tillvara på så mycket som möjligt av grönsaker och potatis. Köpte sötpotatis och hade en tanke på att låta skalet vara kvar, men då de ej var ekologiskt och såg lite tråkig ut, så valde jag att skala bort det.

- more taste - less waste ! som de uttryckte igår i programmet. Så här kommer min version av maträtt med bl a blomkål, blomkålsblast , sötpotatis, rödbetor, babysallad, fetaost och pumpafrön.




Lite skal från potatisen o blomkålsroten hamnade i påsen...

Lite gnocchi blev det också till de övriga ingredienserna

Likes

Comments

Hej fina följare...

I lördags förberedde jag en paj som tar lite tid att göra men som ger den där känslan av att den här pajen vill jag verkligen göra fler gånger och att ha den som en återkommande bjudrätt då den är både matig och samtidigt en vacker paj med klickar av färger från röd, gul och grön paprika....jag tycker ni måste pröva att göra den här underbart goda pajen !. Varsågoda här kommer receptet på kycklingpaj med paprika och fetaost.

Det här behöver du inhandla/eller plocka fram ifrån matskafferiet:

Ingredienser till 6 personer.

2 dl vetemjöl eller bovetemjöl

1 dl grahamsmjöl

75 gram smör

3 msk vatten.

Om du vill spara in tid, så köp färdig pajdeg, på rulle, glutenfri.

Fyllning:

1 grillad kyckling.

2 - 3 paprikor, gärna i olika färger.

1 stor rödlök

1 paket bacon.

1 vitlöksklyfta

2 påsar färsk babyspenat ( á 80 g )

4 ägg

2 dl mjölk

1 dl vispgrädde.

1 1/2 tsk salt

1/2 tsk nymald svartpeppar

150 g fetaost

1/2 tsk nymald svartpeppar

150 g fetaost

12 svarta oliver

2 msk pinjenötter.

Garnering:

färsk basilika.

Gör så här:

1. Hacka ihop mjölksorterna och smör, gärna i matberedare. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla eller tryck ut den i en pajform, ca 28 cm i diameter. Ställ i kylen ca 20 minuter.

2. Fyllning: Sätt ugnen på 250 grader. Dela och kärna ur paprikorna. Skala och klyfta rödlöken tunt. Lägg paprikorna på en plåt med den kupade sidan upp. Sätt in mitt i ugnen cirka 10 minuter. Lägg löken bredvid och tillaga 10 minuter till.

3. Ta ut plåten och låt svalna. Dra bort skalet på paprikorna och skär dem i bitar. Sänk ugnsvärmen till 200 grader.

4. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda mitt i ugnen ca 10 minuter.

5.Skär baconet i småbitar. Skala och finhacka vitlöken. Stek bacon och vitlök i en stekpanna tills baconet är knaprigt. Blanda ner spenaten. Tänk på att inte ha för hög värme då vitlöken inte får brännas.

6. Ta bort skinn och ben från kycklingen. Skär köttet i små bitar. Vispa samman ägg, mjölk,grädde, salt och peppar.

7. Lägg bacon och spenat i botten på pajskalet. Strö över kycklingbitarna och lägg de steka grönsakerna ovanpå. Häll över äggblandningen.

8. Skär osten i småbitar och strö dem över pajen tillsammans med oliver och pinjenötter. Grädda pajen mitt i ugnen 30-40 minuter. Garnera med basilikablad.

//recept kommer från Allt om mat//.

Klart !. Mumsigt gott tyckte både jag och väninnan !. Vi fick också i oss en mandelpaj med päron, som jag gjorde på färska päron, mandelmassa, smör och glutenfritt mjöl (bovete) och honung. Garnerat med pistagenötter. Serveras med vaniljsås. Tyvärr blev det ingen bild på pajen, men den var väldigt god och len mot gommen. Mums !.



Lite kex o ost är aldrig fel att inta framför Tv:n...vi såg schlagern

Likes

Comments

Hej, efter en helg med rött kött, blev det en vegetarisk carbonara
med bl a zucchini.

Det hör behöver du till 2 portioner:
400 gr Fusilli Från Zeta
1 stor eller två små zucchini
2-3 klyftor vitlök
2 dl matlagningsgrädde alt matgrädde
Babyspenat
2 äggulor
Olivolja
Färsk spenat
Parmensan
En klick smör
Salt och peppar

Gör så här :
Koka pastan 2 minuter kortare än vad som står på förpackningen. Håll pastan varm . Spara lite pastavattnet i en mugg.
Skär zucchinin i smala stavar eller halvmånar .
Skiva vitlöken tunt
Tillsätt olivolja i en stor stekpanna, fräs zucchinin och vitlöken utan att den tar färg i 3-4 minuter
Lägg pastan i en stor skål som tål värme. Häll i zucchini, vitlöken, matlagningsgrädden, en klick smör o spenaten , rör runt. Tillsätt ev pastavatten efter behov.
Salt o peppar
Riv över parmensanost
Knäck i två ägg i pastan , men vänta lite så att pastan inte är för varm.
Klart !
Ät o njut av din enkla vegetariska carbonara
💕🍨

Likes

Comments

God förmiddag, startade dagen mjukt, lyssnade på pod-avsnitt och sedan blev det ensamfrukost med en frukostmuffins framför TV:n. Precis nu nåddes man på nyheterna att IKEAS grundare Ingvar Kamprad lämnat jordelivet, han blev 91 år gammal. Vi var igår och handlade på IKEA och då visste säkert ingen om att han gått bort. Vi köpte stolar och sminkbord, sänggavel som vi får hem idag eftermiddag.

Jag tänkte dela med mig av ett recept på på en snabbgjord frukost/mellanmål som bakas på 1 1/2 minut i mikron. En s k mugcake, en nyttig variant istället för gröt eller som hälsosam fika.

Recept kommer från ICA.se

Så här gör du:

1 portion i mugg:

1/2 banan

2 msk hasselnötter

1 dl havregryn

1 ägg

2 msk frysta hallon eller blåbär, jag använde enbart frysta blåbär eller prova ha i frysta jordgubbar.

1 krm kanel

1 msk kokos

Olja till koppen.

Till servering: Cottage cheese, yoghurt eller frukt.

Skala och skiva bananen. Grovhacka nötterna.

Smörj muggen med olja. Mixa banan, havregryn och ägg med mixterstavi en skål. Blanda med nötterna, hallon eller blåbär, kanel och kokos.

Baka i mikron ca 1 1/2 minut.

Till servering: Stjälp upp och servera gärna mug med cottage cheese, yoghurt och frukt.



Likes

Comments

Hej, idag blev det vegetariskt här hemma, efter min lunchpromenad i det fina vintervädret slängde jag ihop en rätt med gnocchi ( köpta på ICA ) och svamp, blomkål, salvia, vitlök och citron och en god ost och en god blandsallad till.


Så här gör du den:

Hetta upp olja ( neutral smak ) i en stekpanna och stek svampen tills den slutat släppa vätska. Jag använde champinjoner. Tillsätt blomkål som du delat i mindre bitar ( en halv blomkål räcker på 1 kg), vitlök ( 1 klyfta ), smör, salt och salvia, färsk ( jag använde torkad salvia. Stek några minuter till på låg värme,rör om och häll i den färdigkokta gnocchin i pannan. Rör ner osten på 50 g Grana padano, finriven och droppa över en halv citron på den varma rätten. Receptet kommer från COOP.se,.

Klart !. '


kram Lise


Så fint vinterväder vi har här i Sthlm

Likes

Comments

Hej alla fina följare !.

Vilken underbar solig lördag vi har här i Stockholm idag !. Man blir pigg av solen som lyser mot den vita snön och framför allt av de ljusa timmarna vi har nu i januari månad.

Idag blev det en brunch och som avslut gjorde jag en nyttigare semla utan bröd. Snabbt och enkelt att göra när man har lite tid. Gjorde en chiasemla, där receptet kommer från mitt kök och idén från Kristin Kaspersen, vardagspuls. Denna är sötad med honung och lite vaniljpulver. Du toppar chiasemlan med vispgrädde smaksatt med lite honung eller agavesirap som ger dig extra energi. Jag och sambon ska ut snart i det fina vädret och njuta av solen och promenera någonstans på Söder.

Varsågoda är kommer recept på hur du gör denna nyttiga goda chiasemla. !

4 portionsdessertglas

3 dl mandeldryck

1/2 - 1 dl chiafrön, beroende på hur tjock konsistens du vill ha, jag använda lite drygt 1 dl chiafrön till 3 dl mandeldryck.

2 tsk kardemumma, mald

1 1/2 dl mandel ( skållad mandel )

1 1/2 dl vatten.

1 msk honung eller agavesirap

3 dl vispgrädde

1 tsk flytande honung eller agavesirap

1 tsk vaniljpulver.

Gör så här:

1.Blanda allt till kardemummachian ( från steg 1 i ingredienslistan ) i eör om n skål och låt stå i 30 min eller mer tills det svällt tillräckligt. Rör om med en visp så chiafröna fördelas.

2. Mixa ingredienserna till mandelmassan i en mixer eller i en blender ( skållade mandeln, vatten och honung ). Smakar bäst om du mixar till att du har lite crunchy i mandelmassan.

3. Vispa grädden löst och blanda i honung el agave och vaniljpulver. Lägg mandelmassakrämen i botten på fyra stycken dessertglas, fyll sedan på med kardemummachian och toppa med gräddkrämen.

Tips !. Om du har tid till att baka något slags kex med kardemummasmak att dekorera med så blir det extra festligt.


Hoppas ni får en fin lördag och njut av din semla var det än är för semla......lika god är alla varianter...MEN ibland kan det vara bra att avstå brödet då du redan har en hel del kalorier i grädden.




Likes

Comments