Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Bloggen gick som jag i bakhuvudet visste den skulle gå, åt helvete... Så mestadels för mig själv, men också för er tappra som fortfarande kikar in då och då ska jag göra ett till försök med bloggen! 

Imorgon är det prom vilket är en big deal! Idag ska jag få en mani och pedikyr och imorgon ska jag få håret och smink fixat. Så det blir säkert kul! Lägger ut bilder senare på allt. 


Likes

Comments

Nu när man har varit här i153 dagar för att vara exakt, så finns det saker man stör sig på. Jag pratar främst om kulturskillnader. Man märker väldigt snabbt av dem, men i början var det endast intressant och roligt, nu? Inte så mycket.

Låt oss börja med religion. Alla som känner mig vet att jag inte är en gnutta religös och här i Mississippi är alla det. Prisa gud hit och prisa gud dit. Vi går i kyrkan de flesta söndagar men inte på onsdagar som andra gör. Jag väljer helt fritt om jag vill gå eller inte, men oftast så följer jag med utav respekt och för det sociala. Men nu har jag verkligen börjat tröttna. Att sitta i ett rum fullt med människor och veta att du är den enda som inte tänker som dem är inte alltid kul. Att höra att man behöver bli "räddad" om man inte har "hittat" gud känns skrattretande för att enligt mig är det inget annat än bullshit. Självklart får dem tro på exakt vad de vill! Men jag vet inte om jag vill vara en del av det längre.
Jag gillar heller inte hur barn praktiskt taget blir tvingande till kyrkan, religion osv. De får inget val att välja vad de ska tro på utan det finns endast ett val som är rätt. Man märker även att skolan är präglad av religion.

Second, barnuppfostran. Spankings och stereotypiska könsroller. Spankings är något som inte ens existerar i Sverige, thank god. Vad det är är kort sagt ett slag på rumpan. Om ett barn har varit dum/olydig så kan de då få en spanking, för att "lära" sig. Jag tycker att det är hundraprocent fel och många gånger har en sjuk dubbelmoral. Ett scenario som jag var i var att en liten kill slog någon och då skulle han alltså bli "slagen" för att han slog? If you hit I hit. Som barn måste man bli väldigt förvirrad. Att växa upp med det här gör också att man blir rädd för sina föräldrar, vilket är sjukt. Hur kan man vilja att ens barn ska vara rädda för en? Har man inte misslyckats som förälder om ens barn är rädd för en? Rent allmänt så är man mycket mer sträng här, i sammanhang där man oftast inte behöver.
Könsroller är väldigt påtagligt här. Ordet "hen" is the devil. Killar ska vara killar och tjejer ska vara tjejer.
Senast idag fick jag höra, "Don't play with that, that is girl toys!". Han får väl leka med vad fan han vill? I detta fall var det en handväska och ett låtsas läppstift. Det är en leksak inte hormoner??? Tre åringen sa till mig, "I'll play with cars because that is boy toys!". Tre år???

Anledningen till att killar inte ska leka med tjejleksaker är för att de är rädda att deras barn ska bli gay. För att det är, tydligen, något som man blir uppfostrad till. Människor här förstår inte, på riktigt, varför man är gay, transsexuell osv. Antingen blev man uppfostrad till det eller så vill man bara ha uppmärksamhet.
Dagen då det blev lagligt i hela USA med samkönade äktenskap var värsta dagen på året.

Det är väldigt svårt att ha en diskussion om USA med amerikanare i och med att de är så patriotiska. De har aldrig gjort något fel. Jag är van vid Sverige där vi pratar mer illa än gott om landet.
Det känns fortfarande lika löjligt när vi gör "the pledge" på morgonen i skolan och nationalsången innan allt som har med sport att göra. Det känns bara för mycket.

Igen, om man inte har bil så är man fast. Verkligen. Det finns absolut ingen kommunaltrafik över huvudtaget. Där jag bor så kan jag gå till mataffären och en liten park som är ungefär en kilometer bort, men det är allt. Om jag är ensam hemma så är jag praktiskt taget fast. Vilket suger på t.ex. lov som nu när Melissa jobbar och man inte kan ta sig någonstans.

Andra saker som människor också ser annorlunda på är:
- Flyktingar
- Muslimer
- Politik

Oftast så är det okej med alla skillnader men ibland tycker jag bara att alla är dumma i huvudet.

Även fast alla de här sakerna så älskar jag (de flesta) människorna här så det säger ganska mycket.


Likes

Comments

Likes

Comments

Jag tycker inte om hur alla dagarna flyter ihop med varandra i och med att dagarna ser så likadana ut, i skolan i alla fall. Allt. Är. Samma. Tid. Varje. Dag. Samma lektioner och vad vi gör pa lektionerna skiljer sig inte så mycket. Det gör att veckorna går både snabbt och långsamt.

I och med att jag slutade på basket, så känner jag att jag behöver en ny hobby eller i alla fall något att göra. Funderar på att skaffa gymkort och köra crossfit pass.

Saknar kommunaltrafik mer och mer! Man känner sig lite handikappad när man inte kan ta sig runt själv utan måste alltid be om skjuts om man vill någonstans. Man vill heller inte vara en börda och alltid fråga om man kan få skjuts som om man var 12 år. Men dem tycker inte att det är konstigt eftersom att det är så det alltid har varit här, innan man är 16 så får man skjuts överallt. Känns bara så konstigt att det finns 0 bussar inom en jag vet inte ens hur stor radie. Människor har inte ens varit på ett tåg??

I morgon ska jag troligtvis på den sista football matchen!

Idag fixade vi pumpor, gick sådär haha, vår är den till vänster. 

Likes

Comments

I fredags till lördags var jag och campade. Jag Melissa och Patilda sov i Patildas camper, hur mysigt som helst. På fredagen var jag med Patildas systerdotters barn (Aiden, Cartlyn, Johna Kate) hela dagen. Vi åkte cyklar över hela camping området som var jätte fint och spelade basket och fotboll, verkligen roligt. Nästan som att man var en storasyster igen.

Lördagen började med en stor frukost, där man alltid äter lite för mycket. Vi tog en båttur med en av deras vänners båt runt området och efter att vi kom tillbaka så badade jag, Cartlyn och Johna i sjön. Väldigt konstigt att det snart är november och att man fortfarande kan bada utan att frysa.
Resten av dagen spenderades med football, naps och mer mat (shocker). Sent på lördagen åkte vi hem.

Söndagar börjar som vanligt med kyrka och sen lunch på restaurangen vid kyrkan. Jag hann skypea lite med Emma innan Jag och Melissa åkte iväg och hämtade upp Christy, Deana och Patilda for att åka och se filmen Woodlawn. Väldigt bra film, även om det var en väldigt kristen relaterad film som jag oftast inte faller för.
Efter filmen åt vi på cracker barrel där de serverar de godaste pannkakorna med bär, och olika sorters sirap.
Som vanligt en bra helg helt enkelt.

Jag har också slutat i basket i och med att nivån är sa hög och att jag inte är redo att lägga ner den tiden. Så nu har jag hur mycket tid som helst att lägga på annat roligt! Väntar tills track (friidrott) och tennis börjar, som kommer bli ungefär vid februari skulle jag säga.

I måndags var det bunko (??) som är ett tärningsspel där man är totalt 8st. Det är något som Melissa och hennes vänner gör varje månad. Riktigt roligt!
Igår var det en vanlig dag i skolan och sedan var jag bara hemma för att Melissa är sjuk.

Likes

Comments

Har varken haft tid eller energin för att blogga under den senaste månaden (!!) men ska försöka att uppdatera oftare från och med nu!

För någon vecka sedan hade jag min sista softball match och då även senior night. På senior night så ropade de upp oss seniors en efter en i en mikrofon där de berättade vilka vi var och vad vi gjorde på fritiden mm. Vi fick presenter av laget och av tränarna. Väldigt rolig avslutning på det hela!
Softball har varit kul, men det är inte min sport! Alldeles för långsam.

Den 10 oktober var jag på bröllop för Patildas son Hunter. Det var det finaste bröllopet jag har varit på.

Var på det månliga mötet med PAX, som är min organisation i USA. Det var en halloween fest med mat och aktiviteter. Alltid kul att träffa de andra utbytesstudenterna, de är mer framåt än andra skulle jag säga, eftersom att de är i samma sits som du är.

I söndags följde jag med Elizabeth aka Liz, hennes mamma och hennes syster till Memphis där vi såg Cinderella. Väldigt bra musikal! Det var en Broadway show så det var verkligen top of the top.
Vi såg musikalen På the Orpheum vilket är en ganska gammal och otroligt fin teater.

Efter musikalen strosade vi runt i Memphis och åt en hel del.

Har varit på ett antal football matcher. Har också upptäckt att det är en sport som jag inte är så intresserad av. För lång och för långsam. Men man har alltid kul på läktaren ändå!

I lördags var det fall festival i Booneville. Det säljs mat och massa annat i downtown och sedan finns det också åkattraktioner.

Basket har startat och jag är lite kluven om jag ska fortsätta eller inte. Jag kör endast sport för att jag tycker det är roligt, jag har aldrig satsat inom sport och kommer troligtvis aldrig att göra det heller. Här är basket väldigt stort. Det här laget planerar att vinna state championship vilket betyder att de är bäst i Mississippi. Jag har aldrig spelat basket, mer än i skolan. Träningarna är mellan 2-3 timmar långa och intensiva hela tiden. Sen är det även ungefär 25 spelare vilket också betyder att jag troligtvis inte kommer spela så mycket. Så troligtvis kommer jag sluta med det och bara träna vanligt.

Har en sådan jätte bra familj här så med dem och deras vänner är det alltid bra.

Likes

Comments

Eftersom att jag inte har berättat mycket om skolan så tänkte jag göra det nu!
Den amerikanska skolan är inte som svenska skolan. Först av allt så har man olika klasser med nya människor hela tiden, alltså ingen "hemklass". Dessa klasser har man varje dag, samma tid.

För mig ser det ut såhär:
1. Engelska
2. Break
3. Matlagning och näringslära
4. Biologi
5. Lunch
6. Biologi
7. Bild
Dagen börjar 7.50 och slutar 3.01 (Ja tiderna är väldigt exakta)

När lektionen är slut ringer klockan och då går alla ut ur klassrummen samtidigt. Då har man 5 minuter på sig till nästa klass.

Jag tar inga tuffa klasser så för mig är skolan väldigt soft och jag har väldigt sällan läxor. I början hade jag en ganska avancerad algebra klass men efter några dagar med det bytte jag till bild. Troligtvis en av de bättre besluten i mitt liv.
Det är mycket små test här och där, vilket jag inte är van vid. Ingenting som jag har något emot. De flesta testen som jag gör är i biologi och där gör vi dem på datorn. Testen består vanligtvis av 50 frågor, alla frågor är fleralternativ svar. Så även om du inte vet svaret så har du en 25% chans att svara rätt ändå.
Ibland har vissa lärare bonuspoäng som man kan få genom olika saker, som inte har någonting med skolan att göra, men höjer ditt betyg.

Modet här är inte samma. Det finns ingen riktig stil här. Klassiker är jeans och t-shirt med tryck med Mississippi eller favorit football lag.
Alla har samma ryggsäck, svart med skolans maskot, vilket är ett måste.

Det som fortfarande är väldigt populärt här är Justin Bieber frisyren från 2009. Jätte hemskt tycker jag att det är, men så är det!

Jag äter inte skolans lunch utan tar med mig lunch i en liten kylväska. Tar oftast med mig en macka, vatten och en kaka eller liknande. Men tar även med mig rester från dagen innan eller lunch paket som man kan köpa.
Går inte att jämföra med skollunchen som jag hade i Sverige men det fungerar helt klart.

I skolan så är det mycket drama. Även om det inte är mycket som utspelar sig så är det väldigt mycket prat om personer, oftast inte bra prat. Det är alltid samtalsämne nummer 1, människor. Händer aldrig att någon tar upp politik eller andra saker som händer i världen.

Sport är stort här! Här är basketboll den största sporten för det är det som vi är bäst på, men football och softball är också stort.

Varje fredag är det football game och då går spelarna med matchtröjor till skolan. Ungefär varannan fredag är det hemmamatch och då har vi pep rally där bandet spelar, football spelarna kommer in och cheerleaders gör sin grej.

Måndag, onsdag och fredag har jag softball träning som pågår från 4 till ungefär 5.30. Varje tisdag och torsdag har jag softball match som pågår från 4 till 7, med träning räknat in innan. Eftersom att jag bor 20 minuter bort från skolan så tar jag med mig träningskläder/matchkläder varje dag.

Även fast jag gillar skolan här skulle jag efter 2 månader säga att jag föredrar svenska skolan

Likes

Comments

Händelserik och rolig helg! Direkt efter skolan i fredags åkte jag, Melissa, Jolene och Rebecka till Decatour för att ha bbq tävling. Decatour ligger två timmar bort i Alabama. På vägen dit stannade vi för att äta på ett ställe som påminner om Örebros svampen. Väldigt fin utsikt och väldigt god mat. Bästa måltiden här hittills! Vi sov över i ett hotel fredag till lördag, där det också var en underbar hotel frukost.

Lördag morgon åkte vi dit tävlingen hölls och mötte upp de andra.
Väl där tittade vi på football, provade mat, tog några promenader och hade det bra!

Wi-fi hemma har varit trasigt nu i en vecka ungefär så har inte kunnat uppdatera.


Likes

Comments