Mitt bästa recept på en god chèvresallad

Gratinerad getost. Rödbetor. Rostade nötter och frön. Honung. Sött, salt, krispigt och mjukt. En god chèvresallad är svårt att tröttna på och går hem hos de allra flesta. En enkel, lättlagad, lyxig fransk rätt som passar både till förrätt eller varmrätt beroende på tillbehören.

Lite rolig fakta är att just getost är faktiskt nyttigare än ost gjord på komjölk. I Sardinien bland annat, som är en av de så kallade "blå zonerna" (ett av de ställena på jorden där folk lever som längst), är getost ett vanligt inslag i kosten. Många laktosintolleranta klarar dessutom av getost då den är skonsam för magen.

Vad är då hemligheten bakom en riktigt god chèvresallad? Att balansera smakerna sött, salt, syrligt i kombination med kallt och varmt. Sammansättning av olika texturer, mjukt, krämigt, knaprigt. Jag föredrar att äta min chèvresallad mer matig med en nyttig quinoamix som grund.

RECEPT CHÈVRESALLAD (2 portioner)
1 getost
1 dl vit quinoamix (Icas mix av quinoa, hirs, amarant och bovete)
3 stora rödbetor
1 dl valnötter
1/2 dl pinjenötter
En näve torkade tranbär
En näve ärtskott
Hampafrön att strö över
Honungsvinägrett
2 msk flytande honung
2 msk vitvinsvinäger
1,5 msk rapsolja
Lite svartpeppar

GÖR SÅ HÄR
1. Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Blanda sedan ihop ingredienserna till honungsvinägretten. Ställ i kylskåpet så smakerna får dra ihop sig.
2. Borsta rödbetorna och koka de sedan i lättsaltat vatten, det tar ca 20-30 minuter beroende på hur stora rödbetorna är. Känn efter med sticka när de är mjuka. När de kokat klart, skölj under kallt vatten och dra då enkelt bort skalet.
3. Under tiden rödbetorna kokar, koka upp quinoamixen i lättsaltat vatten enligt anvisningar på förpackningen. När det kokat klart, ställ åt sidan och låt svalna.
4. Rosta pinjenötterna och valnötterna i en het, torr stekpanna tills de får en gyllene ton.
5. Placera getosten på en plåt med bakplåtspapper och gratinera i ugnen i ca 10-15 minuter.
6. Skär rödbetorna i mindre bitar, klipp isär ärtskotten och dekorera tallriken med quinoan i botten. Lägg på resterande ingredienser, strö över tranbär och hampafrön. När getosten är klar, skär den i två delar. Lägg den i mitten av tallriken och ringla över honungsvinägretten.


Gillar

Kommentarer

Johannagrahn
Johannagrahn,
Alltså BÄSTA salladen!!
nouw.com/johannagrahn
lisalinneanilsson
lisalinneanilsson,
Emmaakarlegrund
Emmaakarlegrund,
All mat du lägger ut ser verkligen helt drömmig ut 🥰🍃
nouw.com/emmaakarlegrund
lisalinneanilsson
lisalinneanilsson,
Vad glad jag blir - TACK <3
nouw.com/lisalinneanilsson
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229