Header

Don´t let the fear of falling stop you from flying

Vardag

Idag kom min kompis amanda med sin häst Bella. Hon åkte hela vägen från Kalmar så att räkna ut att hon skulle vara trött när hon kom fram var inte speciellt svårt. Därför gjorde jag det som varje god vän hade gjort och gjorde iordning Bellas box innan de kom så det inte skulle vara så mycket att göra.

Sen när allt var klart med Bella så fick jag hänga med Amandas familj och äta på Max i Märsta vilket var så gott! Har inte ätit skräpmat på en vecka haha och har nog lite abstinens.

Nu är jag på mitt rum i skolan och tänker på hur lite jag gjort idag, jag somnade 7 på morgonen och 20 minuters sömn kommer en ju inte långt på så var hemma från skolan. Men men, jag har iallafall fått klappa på lite hästar så det är väl bra ändå;)

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

I tidigare inlägg har jag skrivit om SLU:s utfodringsrekommendationer, vad de olika begreppen betyder samt hur en väljer kraft och mineralfoder. Så idag tänkte jag skriva lite om vilka tillskott som en kan ge för en förbättrad hovkvalité.

Det första och viktigaste steget till bra hovkvalité är en bra verkning/skoning och en uträknad foderstat utan brister där alla mineraler är i balans. Om hästen inte har några brister i foderstaten är det sällan extra tillskott behövs. Kom ihåg att det tar tid innan resultat syns och att bara för att dessa ämnen fungerar på vissa hästar fungerar de inte på alla.

Zink: I de flesta svenska grovfoder är det brist på zink och hästens zinkbehov är ca 80mg per 100kg häst och dag. I länken längst ner i det här inlägget har dr. Kellon skrivit om flera funktioner som kräver zink och att zinkbrist kan visa sig genom långsam hovtillväxt, tunna väggar, svaga förbindelser och svagt horn. Zink skapar även tillsammans med koppar koppar/zink superoxiddismutasenzym som är närvarande i hoven och vars funktion är att förhindra fetterna och oljorna från att oxidera. Oxidativ skada på fetterna har sönder det skyddande skalet på hoven vilket skapar övertorkning och försvagar "klistret" mellan cellerna.

Koppar: Koppar är också en mineral det oftast finns brist på i grovfodret och hästens kopparbehov är ca 20mg per 100kg häst och dag. Ovan finns en anledning till varför koppar är viktigt

Biotin: I länken nedan beskriver dr.Kellon en studie där hästarna gavs 5mg bioting per 100-15kg häst och dag och kunde då se en förbättring i hovkvaliten. Jag har även läst andra studier som fått samma resultat. Detta är en väldigt hög dos biotin men är inte farligt för hästar. Det som är så speciellt med biotin är att det kan förbättra hovkvaliten hos hästar som inte har synbara brister.

Metionin: När all vätska är borttagen består hoven av ca 90% ett protein som kallas keratin. Keratinet i hoven är främst uppbyggt av alanin, glycin och cystein. Alanin, glycin och cystein är inte essentiella aminosyror då hästan kan tillverka dessa själv. Dock är alanin och glycin lätt för hästen att tillverka då byggstenarna oftast finns i överflöd hos hästen men metionin, som cystein produceras av, finns inte i överskott i kroppen. För att hästen ska kunna producera cystein är det därför viktigt att hästen får tillräckligt av metionin. För att få någon märkbara skillnad på hästens hovar behövs minst 1g metionin per 100kg häst och dag.

Det jag har skrivit ovan är nog för många självklart men det finns många preparat som innehåller för små mängder av dessa ämnen eller utelämnar vissa helt. Trots detta köper folk dem, antagligen pga okunskap och foderföretags löften om hur bra deras produkt är. Ett exempel är trikem vimital hoof som innehåller

Biotin: 15mg per 550kg häst och dag.

Metionin: 1250mg (=1.25g) per 550kg häst och dag.

Zink: 62.5mg per 550kg häst och dag.

Koppar: 73.5mg per 550kg häst och dag.

Detta är beräknat på den rekommenderade dagsdosen på 30ml (ca 20g) per dag till en 550kg häst. Det första jag anmärker är den extremt låga nivån metionin i tillskottet, hästen behöver minst 1g metionin per 100kg häst för att det ska påverka hovarna positivt och i det här fodret är det alltså mindre än en fjärdedel av den dosen. Biotinet är även lågt, i studien som dr. Kellon skriver om gav de 5mg per 100-150kg häst, alltså är den minsta dosen för en 550kg häst ca 18.5mg biotin per dag, så med 15mg är det inte katastrofalt men lågt. Mängden zink i fodret är väldigt lågt särskilt i förhållande till kopparn. I foderstaten vill en ha ca 3-4 gånger så mycket zink som koppar men i den här produkten är mängden koppar högre än zinkets. Om en har kopparbrist och en bra nivå zink i foderstaten är detta självklart inte farligt men det är väldigt ovanligt att inte ha brist på zink i grovfodret. Så för att ge det här fodret bör en ge 1.5 dagsdoser för att hästen ska få sitt behov av biotin och koppar tillgodosett och då behöver en ändå tillsätta zink och metionin. Sen blir det oekonomiskt eftersom 1kg då bara skulle hålla 33dagar vilket skulle ge en kostnad på ca 7.5kr per dagsdos. Om jag jämför det med rena mineraler från forageplus kan du uppfylla hela hästens behov av biotin, metionin, zink och koppar för knappt 2kr per dag.

MSM: Det finns flera hovtillskot som som skriver om MSM som en av de verksamma ingredienserna och ska förbättra hovkvaliten på hästar. I en studie gjord på råttor undersökte några forskare upptaget av MSM i kroppen och deras resultat beskrivs såhär "The results of this study suggest that [35S]MSM is rapidly absorbed, well distributed, and completely excreted from the body." Alltså att MSM försvinner helt från kroppen. Här kan du läsa om studien.

Svavel: Det svavlet som hästen och hoven behöver är det som är bundet i vissa aminosyror (bl.a. metionin).

Här kan du läsa dr. Kellons text.

Likes

Comments

​Dagens hopplektion var inte det gamla vanliga utan det var inomhusterräng. Asså det var så kul! Vi hopade igenom varje hinder för sig först och jag och Kio hade lite problem med smalhindrena, Vi kunde typ inte pricka dem haha de är verkligen smalare än en tänker på. Men resten av hindrens hoppade Kio jättefint. På slutet satte vi ihop det till en bana som va smalhindrena rakt ner, "trekombinationen", vanliga kombinationen och byta varv, spetsen och sen busken. Transportsträckan mellan kombinationen var ganska lång så jag tog upp farten ganska rejält och sen efter det hindret när jag fortsatte galoppera i ett högt tempo blev Kio så otroligt lycklig! Han letade nästa hinder och bara kastade sig över. Kändes som han bytte till fälttävlanshäst i huvudet då, så roligt som han tyckte det var. När ridpasset var klart fick vi sitta av och plocka undan själva eftersom Vi var den ända hoppgruppen idag.

Fick inga bilder på när jag hoppade men här är en bild från clinicen som min tränare på skolan höll igår och lite bilder på fina Kio

Likes

Comments

Ridning

Är underbara. Nej men alla hästar är självklart underbara men just svarta hästar är lite speciella, en kan liksom inte dra bort blicken från dem. Och gissa vad jag red idag? Ett svart sto som heter Kaprice. Hon är väldigt stoig och har en del temperament men är verkligen en go häst. Sist jag red henne är tre månader sen (idag var alltså andra gången jag ridit henne).

Under passet jobbade vi med tempoväxlingar och i skritten gick det ganska bra eftersom hon lyssnade o så men var lite spänd. I traven fick jag till några riktigt fina öknings och samlingar faktiskt! Enligt min tränare gick det bäst i traven men tyckte att det gick antingen jättebra eller jättedåligt så vet liksom inte hur jag ska känna haha. I galoppen blev vi väldigt osynkade, först lyckades jag knappt få upp henne i galopp, sen gick det typ bara fortare och fortare vilket gjorde så jag blev spänd. Tempoväxlingarna blev även lite ish i galoppen eftersom jag inte riktigt vågade släppa fram henne eller ta tillbaka henne, så vi rullade väl bara på i ett tempo..

Överlag är jag väldigt nöjd och det var väldigt kul att rida en "ny" häst. Visst, det tog ett litet tag att hitta knapparna men skulle verkligen vilja rida henne igen snart.

Likes

Comments

Musse, Ridning

För lite mer än 4 år sen köpte jag Musse. Han var när jag tittade på honom en ohanterad 2.5 årig hingst. Han såg lite ovårdad ut men när jag först såg honom var jag fast. Sen att jag inte ens kunde leda honom var bara en liiten detalj.

Nu idag red jag dressyr på honom igen och han är ju som en ny häst. Visst han är lite barnslig och ska leka med allt och alla men galoppfattningarna sitter, skänkeln kan han, han söker stöd på bettet och är i allmänhet så mycket mer sansad. Min tränare blev helt paff över hans utveckling! Har verkligen slitit för att få honom fin och allt jobb har verkligen lönat sig, så stolt över både mig och honom!

Här är en liten bild på Musse från mars 2014.

Likes

Comments

Ridning, Musse

Igår när jag kom hem från skolan redjag Musse och avslutade passet men att hoppa typ tre språng på ett litet kryss. HAN BLEV GALEN. han bocka, stegra, skena slängde med huvudet, you name it. Lyckades sitta kvar men det var inte långt ifrån haha.

Tidigare idag var det dressyrlektion för Solveig. Han var jätteduktig, framme för skänken, tog stöd på bettet och lyssnade helt enkelt men han var så reaktiv. Skulle gå förbi dörren en gång och han bara flög i luften. Sen kom två ponnyer in i ridhuset och han flög i luften igen. försökte sen ta sig till dem och var helt till sig, det var nästan så jag var tvungen att säga att de skulle behöva gå ut. Dock ville jag lösa det för Musse måste lära sig att gå med andra hästar i ridhuset utan att bli helt okontaktbar. Ska rida honom igen imorgon och mitt mål är väl typ att överleva..

Skulle även leda honom till ridhuset "själv" (min storasyster var med men ledde Kotten), normalt sett brukar mamma vara med och hjälpa mig leda honom. Först gick det inte alls, han försökte bits, gå rakt in i mig, började trava och trängde mig så mycket att jag var tvungen att snurra honom. Efter ett tag gav jag upp och slängde grimskaftet över halsen på honom och bara gick bredvid. Vilken skillnad! han blev helt lugn och snäll, han är verkligen underlig ibland.

Ska försöka fixa liter bilder till imorgon men tills dess får ni nöja er med Musse från i oktober😝

Likes

Comments

Allmänt

På sistone har jag haft så svårt att ställa till höger på Kotten, de har liksom inte gått alls och idag när jag var hos kiropraktorn så kunde hon bokstavligen se det eftersom mitt bäcken och min nack var vridet åt höger. Blir så imponerad av henne varje gång jag är där eftersom hon berättar om problem som jag inte berättat för henne bara genom att titta på min rygg/kropp. Så fascinerande och skönt! Istället för att nöta på med att träna bort saker (och antagligen göra dem värre) kan hon fixa min rygg och så kastas jag fram i ridningen och sen lär jag mig så mycket mer om mina brister eftersom jag alltid ”fastnar” på samma sätt (men mindre och mindre).

Likes

Comments

Ridning, Kotten

Idag var årets första hoppträning och jag och Kotten hade inte hoppat ordentligt på 5 veckor.. Jag tror det sammanfattar dagens pass ganska bra;) Kotten hoppade fint, gjorde övergångarna, flyttade sig bra för skänkeln på uppvärmningen, sen att han kom lite nära på vissa hinder är inte hela världen. Dock hade han såå mycket åsikter om vilka hinder som skulle hoppas och vilka vägar vi skulle ta och när jag sa nej bockade han och skaka på huvudet haha. Han hade så mycket energi i kroppen så det slog väl över lite för honom. Det var efter ett hinder som han tyckte att vi skulle svänga direkt efter, men om vi gjorde det skulle vi missa kommande hinder, så jag styrde ut honom. Då ville han byta galopp och byta varv och blev så upprörd när han inte fick det haha. Sen blev han så glad ibland att det blev lite glädjeskutt här och var, men missade inget hinder iallafall!

Är väldigt nöjd med hans prestation men det finns en del saker jag ska tänka på till nästa träning:

1. Jag ska vara mer noggrann med vägar, takt och tempo.

2. Jag ska vara mer bestämd, vill jag ha skritt vid C ska det vara skritt vid C.

3. Jag ska jobba mer med övergångar och volter när jag rider fram så han blir mer med på noterna, hittar takten och lyssnar på bettet.

På nästa träning ska jag även ha det tredelade bettet med parerstänger eftersom jag tycker han lyssnar lite bättre på det i hoppningen. Red idag på ett novabett med bettskivor och han går jättebra på det i dressyr men blir lite stum i hoppning.

Likes

Comments

Vardag, Ridning

Min dag startade kl 03.00 idag då jag vaknade och inte kunde somna om, var vaken och åt frukt till 7 för att sen gå ner till stallet och bygga bana. När jag byggt klart hörde jag att jag skulle vara med på stalltjänsten med tvåorna "eeh okej" var typ min reaktion och så satte jag igång och släppte ut hästar och mocka boxar. Det var först när stalltjänsten var klar som jag fick veta att jag inte skulle varit med, men men vi drog ändå lite över tiden så var nog bra att jag hjälpte tvåorna lite;)

Sen var det dag at rida! Det är tisdag så hoppning stod på schemat, eller markarbete om jag ska vara exakt. I början kändes han så fin och känslan från igår var verkligen kvar. Sen skulle vi rida utan stigbyglar.. Är ju van vid lättviktsstigbyglar i plast, t-spänne stigläder och massa stöd från sadeln, fick varken eller idag haha. Det hela va lite obekvämt och tappade känslan lite men ändå helt okej. När vi skulle börja hoppa gick han jättefint med bjudning och bytte fint över hindrena. Men på slutet tappade jag bakbenen och känslan endel. Tog liksom och litade på att jag hade ridit fram/ihop honom att jag nästan sluta rida och då försvann väl typ allt. Men jag är nöjd för ni vet talesättet "om det är bra är det underbart. Om det är dåligt är det erfarenhet"

Det var nog allt för idag hare bra!

Likes

Comments

Vardag, Ridning

Dagens dressyrpass på Kio gick så himla bra. Vi jobbade med serpentiner och skänkelvikning i skritt och trav i en lite lägre form. Han var avslappnad, sänkte huvudet och kom upp med ryggen så fint så. Hade en himla bra känsla genom hela passet. Kio brukar ju vara lite seg men han var framme för skänkeln och i galoppen va han jättepigg!

Har även kommit fram till att jag ska prova vara vegetarian den här veckan så när jag storhandla igår köpte jag ingen kött utan bara massa frukt typ. Sitter just nu och knaprar på morötter och känner mig som en äkta vegetarian.

Likes

Comments