TROTSÅLDERN

Thea är inne i en trotsperiod som brukar dyka upp någon gång mellan 2,5-3,5 års ålder. Jag hoppas det inte pågår i ett helt år bara, då kommer jag slita håret av mig. Exempel på trots:

- Hon äter med handen. Vi säger åt henne att använda gaffeln. Hon kör ner båda händerna i maten.

-Vi säger åt henne att komma. Hon springer åt andra hållet.

- Jocke vilar. Säger åt henne att låta honom vila ifred. Hon springer, klappar honom i ansiktet och skriker "vakna pappa".

Hon gör alltså ofta tvärtemot vad vi säger åt henne. Dessutom är det mycket "vill själv, kan själv"och får hon inte det blir hon arg. Och de där utbrotten, de är inte att leka med. De kan komma av att vi råkar ta fel färg på vällingflaskan än den hon vill ha just då. Då är det bara att fråga snällt vilken färg hon vill ha och byta till den. Man får helt enkelt välja sina strider. Sedan hittar man såklart några tricks som går att ta till för att få henne att tro att hon fått bestämma själv. Ett exempel är att istället för att fråga vad hon vill ha att dricka till maten - då blir svaret saft - frågar vi om hon vill ha mjölk eller vatten. Då väljer hon det hon helst vill ha av dem två, blir nöjd över det och vi undvek bråk om att inte dricka saft till maten. Win win. Ett annat trick för att minska bråken vid läggning är att förbereda henne i tid att det snart är dags för sängen. Sedan räknar vi ner och påminner henne om att det ett par gånger innan så hon är beredd. Det fungerar ganska ofta bra och hon plockar ihop sina saker, lämnar dem i sitt rum och springer sedan till badrummet för att borsta tänderna. Sen är det såklart från dag till dag som med allt annat.

Ett exempel på trots, som hon förövrigt tyckte var superrolig, var häromdagen när vi varit till BVC. Efteråt springer hon in till mataffären som ligger intill och jag går med på det eftersom det fanns några saker jag kunde passa på att handla. Det första hon gör är att springa fram och ta en tugga på en minibaguette. Jahopp, bara att lägga ned den i korgen. Lyckas sedan ta oss igenom affären utan missöden genom att låta henne dra kundkorgen, hjälpa mig lägga upp på bandet och sedan sitta och titta på medan jag packade påsen. Sedan började det. På väg till bilen väljer Thea att vända och springa in i affären igen. Hinner efter och tar tag i hennes hand. Försöker få med henne mot bilen men en stor vattenpöl lockar betydligt mer. Samtidigt som hon försöker dra sig loss glider babyskyddet med lillebror i ned längs min andra arm, där jag förövrigt även bär skötväskan och matkassen. Hon kommer loss och jag ger upp. Skyndar till bilen, sätter in Lucas och ställer in resten av grejerna och skyndar tillbaka till affären där hon sprungit in. Där står hon och pratar med en kvinna som antagligen sett vad som hänt och snällt försökt hindra henne från att springa vidare. Så fort hon ser mig rusar hon in i butiken skrattandes och jag får jaga henne en bit innan jag får tag i henne och bär henne ut till bilen. Såklart stretar hon emot och är nästan på väg att trycka sig ur min famn men lyckades ändå få in henne i bilen. Tack och lov hann aldrig lillebror vakna för han avskyr babyskyddet när det är still och skriker konstant tills det är i rörelse igen. 

Livet med barn hörni. Det är verkligen en dans på taggiga rosor - eller lego - men skulle ändå aldrig vilja byta bort det mot någonting annat.

Gillar

Kommentarer

sweetwords
sweetwords,
Usch för trots, den vill man bara spola förbi. Vår tös har börjat lugna sig.
nouw.com/sweetwords
moafidelie
moafidelie,
Försök trösta dig med att det kommer bli något av den där tösen i framtiden. Jag hejar lite på hennes trots i smyg fast jag vet att det är skitjobbigt och jag säkert kommer vilja strypa My när vi kommer dit ❤️
nouw.com/moafidelie
johannaisabella
johannaisabella,
Låter som Meja typ. Ibland vet jag inte om jag ska skratta eller gråta haha.. 🤷🏼‍♀️❤️
nouw.com/johannaisabella