Hej mina vänner!


Idag är jag väldigt ledsen. Min kusin Farah dog för två dagar sedan. Igår var hennes begravning och det var en väldigt konstig känsla. Hon finns inte längre kvar här på jorden utan är i guds händer nu. Jag vet att jag sade att det skulle komma ut ett blogginlägg snart efter mitt inlägg om bröllopet, men jag hoppas att ni har överseende med att det här publiceras lite sent. Det är säkert inte många som vet hur en judisk begravning går till, så jag tänkte berätta det för er.


Alla gäster satt samlade i synagogan. Det var en speciell känsla i luften. Det var som om att alla väntade på att det här skulle vara ett skämt och att allting skulle vara över snart, men så var inte fallet. Det här var på riktigt och inte en lek! Vi alla satt knäpptysta när Farahs far läste bönen Quaddish. Vi tror att den bönen ger den döde frälsning. När begravningen var över kramade vi om Farahs familj och pratade om lite olika minnen som vi har haft tillsammans. Under samtalet grät jag och skrattade av lycka. Jag saknade henne så mycket, men samtidigt blev jag tvungen att skratta när jag tänkte tillbaka på alla våra fina minnen som vi har haft tillsammans. Efter några timmar senare gick solen ner och vi begav oss hem.


Idag är det som sagt två dagar sedan som begravningen ägde rum. Under den tiden så har vi varit hemma hos Farahs familj och sörjt henne. Det kallas för Shiva. De fem dagarna som kommer ska vi fortsätta att sörja henne hos hennes familj. Det är väldigt viktigt att man gör det, anser vi judar! När det har gått ett tag samlas alltid de judiska familjerna och läser upp bönen Quaddish högt på den dödes årsdag, som minne till henne/honom.


Nästa vecka ska vi besöka hennes grav. Då ska vi ta med oss stenar istället för blommor, eftersom stenen ska symbolisera ett minne av Farah. Det känns bra tycker jag, eftersom då får jag en chans att ta farväl av henne på riktigt.


Jag vet att det är ett tungt ämne att prata om, men det är viktigt att ni vet om vad som pågår i mitt liv. Hoppas att ni tycker om att läsa min blogg och isåfall ses vi snart igen. Kram! // Adah.


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hej mina vänner!


Igår gick min brors dröm i uppfyllelse. Han fick gifta sig med sin fina fru Chaia. Jag är så glad för hans skull. Han har alltid hjälpt till här hemma och funnits där för mig när jag som mest behövt det. Davi har alltid tänkt på alla andra och kanske lite för lite på sig själv. Därför är det så bra att han äntligen fick göra något som han länge har drömt om! Han är världens bästa storebror helt enkelt. Hans bröllop gick till så här:


Vi alla satt i en stor park som ligger mitt i centrala Jerusalem. Min bror och hans fru älskar att vara ute, så de ville självklart gifta där. Min mor, far och Chaias familj hade hand om dekorationerna. Allting var så vackert! Det låg en stor vit matta på marken med massor av eldröda rosenblad på. Vid sidan av mattan stod det många stolar uppradade. När man hade kommit fram till mattans slut så hängde den traditionella baldakin över en. Från baldakin hängde det massor av skynken med rosor, som var inlindade i tyget. Helt fantastiskt!


Vi alla satt förväntansfulla och hade på oss de finaste kläderna vi äger. Männen hade på sig en kavaj och sin finaste turban. Kvinnorna och jag hade på oss våra finaste klänningar och sandaler. Jag satt tillsammans med min mamma och hon grät när Davi och Chaia stod under baldakinen. Jag blev tvungen att lägga armen om henne och trösta henne, eftersom hennes lilla fågelunge skulle lämna boet. Baldakin ska symbolisera taket där hemma, enligt min tro. Bredvid mig satt tio av Davis närmaste kompisar som är män. Det är viktigt att det är tio män som är närvarande vid ett judiskt bröllop, eftersom de ska vara vittnen till att den här fantastiska händelsen. Efter det så gav Davi Channa en superfin ring i guld och sedan så sade de sina bröllopslöften på hebreiska. Jag började att gråta hysteriskt. Det kändes som om en våg av känslor bara vällde över mig och jag kunde inte behärska mig längre. Allting bara for ur mig! Jag kände mig glad, lycklig och ledsen samtidigt! Jag har aldrig känt mig så splittrad förut. Iallafall så drack sedan det nygifta paret ett glas vin tillsammans och när de var klara krossade de det mot en sten. Det ska symbolisera den hemska händelsen år 70 e.kr när det romerska folket förstörde det heliga templet, som Salomo byggde, och hela Jerusalem. Det ska även vara en symbol för att påminna varandra om de svårigheter som kan drabba ett äktenskap. Bröllopet avslutades sedan med en stor glad fest med mycket dans och sång.


Tack för att du har läst mitt inlägg! Vi ses i nästa blogginlägg som förmodligen kommer snart. Kram alla vänner! // Adah.


https://www.google.se/search?q=judiska+br%C3%B6llop&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwip4omY3dfXAhUkD5oKHcNOBdMQ_AUICigB&biw=1280&bih=726#imgrc=cFAaP2_R1xLTrM:

Likes

Comments

Hej mina vänner!


Det här är mitt första blogginlägg! Jag är så exalterad och tycker att det ska bli så roligt! Jag hoppas att du också tycker det. Nu kanske du vill veta vem jag är? Det ska jag berätta för dig.


Mitt namn är Adah och jag är 14 år gammal. Jag bor och lever i staden Jerusalem i Israel. Min mor heter Babette och min far heter Chaba. Jag har även en broder och hans namn är Davi. Vi bor tillsammans i en liten lägenhet utanför staden. Jag och min familj tror på en religion som heter Judendomen. Vi ser oss som konservativa judar. Det betyder att vi följer vissa matregler och vissa andra lagar, men inte alla. Jag tycker om att hoppa hage och så klart att skriva berättelser!


Hoppas att vi ses i nästa blogginlägg! Kram mina vänner // Adah.


https://www.pinterest.se/pin/836754805738926870/

Likes

Comments

Hej alla fina!


Förlåt att jag inte har skrivit på länge, men det beror på att min mormor dog för en vecka sedan. Jag har varit hemma och sörjt med min familj den senaste tiden. Hon blev kremerad i Varanasi samma dag som hon dog. Det är ganska svårt för mig att berätta, men ni behöver veta vad som pågår i mitt liv.


Min mormor hade en tumör på bröstet. Den spreds sig till hjärtat och det var därför hon dog. Inom min religion så är det väldigt viktigt att man blir kremerad i Varanasi och att askan blandas med Ganges vatten, eftersom då blir man ett med Braham (världssjälen). På så sätt slutar man återfödas och din själ blir befriad. Så här gick hela ceremonin till:


Vi stod i en halvcirkel runt floden Ganges. Alla grät. Det kändes som om jag hade ett stort svart hål i hjärtat! Saknaden efter min mormor gjorde så ont och det kändes som om hela Varanasi sörjde henne. Gatorna var tysta, himlen var grå och ingen skrattade eller skämtade. Ett tomt mörker helt enkelt. Fyra starka män bar fram kroppen och vi alla turades om att lägga fram en blomma på kroppen. När det var min tur gick jag fram och såg den livlösa kroppen. Min fina mormor! Jag önskar henne all lycka i framtiden och jag kände mig glad för hennes skull, eftersom hon skulle slippa allt lidande här på jorden. Sedan gick min pappa fram med en fackla som brann. Han lutade facklan mot kroppen och den började att brinna. Elden spreds sig snabbt och under tiden som kroppen brann sjöng vi alla heliga texter.


En timme senare när kroppen hade brunnit klart lade vi askan från kroppen i en fin vas. Sedan spred vi ut den över Ganges heliga vatten och vi alla hoppades på att hon skulle bli ett med Brahman eller återfödas till något riktigt bra i nästa liv.


Tack för att du tog din tid och läste det här! Var tacksam för det du har och lev i nuet // Arya.


Likes

Comments

Hej alla fina!


Igår var jag med om någonting stort. Det var nog den bästa dagen i mitt liv. Igår var det nämligen den dagen då min syster Channa gifte sig. Det var en otroligt känslofylld dag. Ena stunden var jag den lyckligaste människan i hela världen, för att min syster skulle få gifta sig med sitt livs kärlek. Min syster! Andra stunden var jag jätteledsen för att vi inte längre skulle få bo tillsammans. Allting skulle förändras! Nu kanske ni vill veta hur allting gick till? Det ska jag berätta för er.


Hela bröllopsceremonin ägde rum i ett stort vitt tempel. Alla gäster satt tillsammans och väntade nervöst på att bruden och brudens far skulle komma ut. Det kändes nästan som om man kunde ta på nervositeten i luften. Ibland så hörde man några viskningar, men annars så var det helt knäpptyst i hela lokalen. Äntligen! Där kom hon, min syster! Hon var lika fin som den vackraste solnedgången. Hon hade på sig en rosa klänning prydd med massor av paljetter. På sitt huvud hade hon en lång slöja med gulddetaljer på. Hon hade även många ringar och smycken på sig och långt svart lockigt hår. Iallafall så ledde min far fram Channa och gav henne till brudgummen. Brudgummen gav henne massor av gåvor som t.ex ett smyckeskrin och det traditionella svarta pärlhalsbandet. Enligt vår tradition måste kvinnan bära halsbandet så länge som hennes make lever. När han dör så måste hon ta av sig det. Min systers äktenskap var arrangerat av mina föräldrar, men även fast min syster och hennes make inte fick välja vem som de skulle gifta sig med, så älskar de varandra jättemycket. Mina föräldrar valde en man som kommer ifrån samma kast, vilket då Afra gör, eftersom det är en viktig del inom vår religion. Jag önskar att de ska hända mig i framtiden och att jag ska vara lika lyckliga som dem. Många anser att det är fel att föräldrarna väljer vem som man ska gifta sig med, men jag litar på mina föräldrar och jag tror att de kommer att välja en make som passar min personlighet. Efter många ceremonier tände vi den heliga elden. Då knöts brudens dräkt tillsammans med brudgummens scarf och sedan gick de sju steg runt den heliga elden. Varje steg representerade en välgångsönskning inför framtiden.


Senare på kvällen så avslutades bröllopet med att brudparet tittade upp mot polstjärnan och lovade varandra evig trohet. Det är mitt favoritminne från bröllopet, eftersom de såg så lyckliga ut när de stod under stjärnorna och tittade på varandra! Jag började faktiskt att gråta av ren lycka. Jag längtar till mitt bröllop!


Det var allt om min systers bröllop. Hoppas att ni tycker att det är intressant! Vi ses i nästa blogginlägg. Kram alla fina // Arya.


Likes

Comments

Hej alla fina!

Det här är mitt första blogginlägg! Det ska bli så roligt! Jag är så spänd och ser fram emot att dela med mig av mitt liv för er. Nu kanske ni vill veta lite mer om mig?

Mitt namn är Arya och jag är 16 år gammal. Jag bor i staden Varanasi i Indien. Min familj består av min mor, min far, min bror Ali och min syster Channa. Vi bor tillsammans i ett stort hus ute på landet. Där har vi hönor och en hund som heter Achir. Jag och min familj tror på en religion som heter Hinduism. Jag är alltså en hindu, som tror på två gudar. Vishnu och Shiva. Jag tycker om att läsa böcker och min favoritbok är Flyga drake. Det var lite om mig.

Hoppas att ni vill fortsätta läsa min blogg. Vi ses snart i nästa blogginlägg! Kram alla fina // Arya.

https://www.pinterest.se/pin/234116880608991199/

Likes

Comments