Att lägga för höga krav på barnafödandet och allt runtomkring det.


Jag minns när jag väntade Leia. Jag skulle göra allt så annorlunda denna gång. Säkert om jag blir gravid nångång igen så kommer jag att göra allt så annorlunda då.

Jag var så rädd att få förlossningsdepression denna gång så jag gjorde nog allt för att försöka undvika det på något sätt. En sak var att inte lyssna på mig själv. Jag hade aldrig egentliga krav under graviditeten, utan mer efteråt och om förlossningen. Denna gång skulle jag absolut inte ha någon smärtlindring. Allt skulle vara naturligt och "perfekt" Leia skulle inte få någon K-vitamin spruta för jag visste absolut inte ens vad det var men man fick ju höra att det är skadligt, hon skulle inte använda napp och hon fick absolut inte ha någon mössa på sig, för jag skulle ju lukta på hennes huvud för det minskar ju förlossnings depression, det stod det ju någonstans ser ni. Sen skulle hon INTE få nappflaska, jag skulle ha en fungerande amning! Vaccinationer skulle hon ju få, men dom ville jag helst skjuta på lite. Detta var alltså mina krav.

Nåväl, förlossningen startade igång. Jag hann aldrig få någon smärtlindring förutom lustgas några fjuttiga drag. Så egentligen fick jag ju den FL jag ville, men just då så skulle jag nog ha kunnat ta allt. För fy sjutton det tar ont att föda barn det vet ni som har fött. Sen skulle det inte tagas nå prov från navelsträngen. Jag vet fortfarande inte varför man inte skulle ha fått det och vad det innebär, men jag fick ju höra om dedär att det absolut inte är bra. Sen avnavling skulle det vara också. Och det är väl det enda jag kan hålla med om att faktiskt är bra. Hon blev född, dom började prata om K-vitaminen och vi bara "Nämen hon ska int ha de." Läkarn ba "varför inte de då? vet ni vad som kan hända om ni inte ger det åt henne?" "mm, näe?" Hon fick det oralt. Nästa barn (om vi får flera) får nog det strax efter förlossningen. Vi hade ingen aning om vad det var, trots att Alex nog också fick det vid förlossningen som typ nästan alla andra bebisar får.

Leia hamnade in på barnavdelningen och det första dom gjorde var att lägga napp i munnen och mössa på huvudet. Hon blev lugn av nappen och mössan var hon hur söt som helst i och jag kände ännu hur mycket jag älskade den lilla människan. Trots att hon hade mössa. Trots att jag inte fick snusa på hennes huvud 24/7.

Nappen tog vi bort sen. I dagens läge kan jag bara konstatera, Fan. Jag ångrar dedär. Så otroligt.
Sen gav dom också ur flaska åt henne på avdelningen. Ersättning också. Gick väldans bra dedär tyckt jag och vi körde både och sen. Amning och flaska. Tills någon hörde om det och började säga om vi vet vad som händer om Leia får flaskan? Hon kommer att bli tuttförvirrad och min amning kommer att skita sig totalt. Dum som jag var, så slutade jag ge flaskan för tänk vad hemskt det skulle vara om jag inte fick amma henne. Tänkte jag då.... (Alex ammade jag bara i 2-3 månader, sen körde vi med flaska och det gick så väldans bra de!)

Sen blev Leia i den åldern då hon skulle få vaccin. Jag blev inprintad att det är så farligt och om jag vet vilka men hon kan få av dem? och vad dom innehåller! Jag skulle absolut läsa bipackssedeln. Jag och sambon var ut och skuttade minns jag och jag sa att jag vet inte om jag vill vaccinera Leia ännu, om vi inte kan skjuta upp det lite? Det slutade med att sambon blev totalt förbannad på mig och vi gick hem skilda vägar den dagen. Jag tackar honom otroligt mycket denna dag att vi valde att vaccinera då och kommer att vaccinera sen när hon ska få nästa vaccination. Alex fick sin andra dos av MPR vaccinet på samma gång Leia fick ett annat vaccin.


Vad jag kan konstatera idag är, vad i helsike tänkte jag på? VARFÖR i hela norden hade jag sådär höga krav? Och varför gjorde vi inte bara som VI ville? Varför lyssnade vi på andra!? Vi är i ett sånt skede nu att jag har länge velat sluta amma (Leia blir 10 månader nu) men det går inte. Hon tar inte ersättning och hon tar inte napp. Hon är väldigt beroende av bröstet. Jag har slutat amma från det ena, men that's it liksom. (Förutom att amningsbröstet dinglar ner till knäna och det andra ser man knappt! Haha) Jag vet att får vi flera barn så blir det ett flaskbarn.

När jag tänker på tiden som gravid och alla mina krav så vet jag faktiskt inte om jag ska skratta eller gråta. Detdär är inte jag och inte mina krav.

Hon skulle ha blivit precis lika bra som hon är nu, med napp, ersättning, flaska, k-vitamin strax efter förlossningen, mössa medsamma på huvudet, och allt detdär. Jag fattar inte hur jag kunde höra så mycket på andra, men även detta blev en lärdom. Jag vet vad jag ska göra annorlunda om det blir någon nästa gång.

Haha, så med detta skrivet. Lägg inte för höga mål om ni inte känner er säkra på det.
Tagga ner lite, det blir nog bra oavsett!

Gillar

Kommentarer

etthemikarkmo
etthemikarkmo,
Skulle vara intressant att läsa dina tankar om förlossningsdepression då jag börjar vara ganska säker på att min aldrig försvann som jag trodde 😊
nouw.com/etthemikarkmo
Linnidacarolina
Linnidacarolina,
Kan absolut skriva ett inlägg om det! 😊
nouw.com/linnidacarolina
Hanna
,
Vet du, precis som du tänkte så tänkte jag å när vi sku få vårt barn i somras. Men så en dag slog det mig att de ju int alls MINA åsikter, utan de e mammamaffians åsikter som sedan "smittats" över på mig. Samma med mig då vi kom hem från bb och jag frågade en fråga på en mammagrupp på Fb om dethär med tuttflaska o amning, å där va de då en handfull som kom ridande på sina höga hästar gapandes om att man ska minsann LÄSA PÅ OM tuttförvirring och barnet kan få så stora problem med ditt o med datt...Istället för att hjälpa en stackars nybliven mamma som inte vet nånting. Samma personer oftast som gapar å vet bäst i vaccinfrågor, genusfrågor, bilstols frågor, bärsjal,bärselesfrågor o matfrågor. Man måst bara vara så stark som man lyssnar på sig själv. Man HAR en egen röst nånstans där inne..Man måst bara lyssna tillräckligt noga för att inte höra andras över den...Nu flera månader senare känner jag mig betydligt mera säker på min mammaroll och de val jag gör/gjort....Utan mammamaffians godkännande!
Linnidacarolina
Linnidacarolina,
Ja jag tycker det är så mycket påhopp i domdär grupperna & speciellt angående vacciner. Man får inte riktigt detdär stödet eller svaren man hade hoppats på. Det är synd att man själv blev så pass osäker som nyförlöst och inte litade på sig själv, utan istället hörde på dem som trodde veta allt.
nouw.com/linnidacarolina
Linnidacarolina
Linnidacarolina,
Tack själv, vad roligt att du gillade inlägget! Glädjer mig 😊 Det är inte lätt att höra på sig själv, men hoppas du lär dig själv att börja göra det. <3 Stor kram till dig! /Linn
nouw.com/linnidacarolina
Morsan
,
TACK för detta inlägg!!! Befriande att läsa! <3 Kram från en fyrabarnsmamma som ännu är väldig dålig på att lyssna på sig själv!
Elin
,
Så bra skrivet, och tyvärr mitt i prick. det slår mig ofta, fastän Signe är tre månader, att jag tycker och tänker saker som jag egentligen aldrig reflekterat över. För det är ju enbart andra mammors åsikter som präglat sig på mig så där obemärkt. Att det är katastrof t.ex. Att vi har en babybjörn one (för att den egentligen inte är ergonomisk fastän tillverkarna påstår det). Det var bara ett exempel, men det finns ju hur många andra som helst! Och ibland får jag dåligt samvete för att jag bryter mot mammamaffians regler, vilket är helt absurt ! Nej, man borde sluta lyssna så mycket på andra och istället fundera över vad man själv och den andra föräldern tycker. 😊
.
,
Ber man om råd för vad man kan göra för att minska risken för depression, om råd för att få en lyckad amning så är det just dessa saker som kan hjälpa. Vill man inte ha råd så ska man kanske heller inte fråga efter råden. Sen får man göra vad man vill med råden man får, ingen tvingar ju någon att följa dessa råd.
Linnidacarolina
Linnidacarolina,
Så är det absolut. Men sen är det ganska så många som är å på en å tycker att man är sämre människa om man inte ammar sitt barn eller iaf inte ens försöker. Och att sen ringa åt en medsamma dom ser man ger tuttflaska åt sitt barn är inte okej. Det finns liksom en gräns med det också. Sen ger vissa råd, medans andra säger åt en exakt hur du ska göra. Vad man väljer att göra är upp till en själv, absolut. Men då borde dom andra också acceptera vad man väljer (som dom inte har något med att göra!) och inte hoppa på en.
nouw.com/linnidacarolina
Sabina
,
Det har var ta mig tusan det bästa blogginlägget jag läst på länge. Tack ❤
Linnidacarolina
Linnidacarolina,
Tack snälla! Vad glad jag blir 😊❤️
nouw.com/linnidacarolina