One World

Sen jag var väldigt ung (typ 11-12 år gammal kanske?), så har jag varit väldigt intresserad av katastrofer. Vet inte om just ’katastrofer’ är rätt ord att använda, men t.ex. andra världskriget/förintelsen och 9/11 tragedin. I 9an var vi i Polen och besökte Auschwitz/Birkenau och igår fick jag äntligen besöka Ground Zero, 9/11 Memorial Muséet och nya World Trade Center tornet. Det kändes så himla konstigt att vara där, så ofattbart liksom. Vi började med att åka upp till observatorie däcket på 102 våningen i One World Trade Center (även kallat Freedom Tower). Utsikten var helt sjuk.

Muséet var fyllt med så mycket saker från 11 September 2001, bland annat kläder från brandmän och poliser som jobbat den dagen och avlidit, tidningsartiklar och nyhetssändningar från hela världen om när planen träffade tornen, vrakdelar från planen och polis och brandbilar som blivit totalförstörda när tornen rasade ihop. Man kunde även lyssna i telefoner och höra samtalen från Flight 93 som skulle mot Vita Huset men kraschade i Pennsylvania, även inspelningar från folks telefonsvarare under den dagen. Jag är så himla glad att vi tog oss dit och tittade, har velat göra det i flera år, så himla tråkigt bara att det var fotoförbud på 90% av muséet, hade velat kunna kolla tillbaka. Dock förstår jag att det förmodligen är av respekt mot de anhöriga till de som gick bort.

Vi gick självklart även förbi Ground Zero och stod där en stund. Så himla overkligt att det ska ha stått två enorma torn där som totalkollapsat. Det blir så svårt att ta in, att man står på en plats som en gång varit epicenter för en av världens största terrorattentat.

Gillar

Kommentarer