Oansvarig tonåring eller mogen för sin ålder?

-Är det bara jag som är skitless på "dagens ungdomar" eller hur Linn?

- "ja dagens ungdomar.." Vad menar du med det får jag fråga? Alla ungdomar eller bara dem som inte gör rätt för sig?

Vi alla har hört frasen när det är dags att klampa ner på alla ungdomar. Jag menar, hur många gånger har man inte hört att vi bara sitter med mobilerna, är otrevliga, röker på, festar, skolkar och är otrevliga på prao? (För att klargöra har jag aldrig gjort något av detta, eller självklart äger jag en mobil men ni förstår. ). men enligt många vuxna gör alla ungdomar detta nån gång i sitt liv. Till mitt försvar, är samhället byggt på media. Barn redan från 7års ålder får datorer i skolan. All information i skolan sker på datorn och vi är uppkopplade jämt och det är inte bara ungdomar. Det är barn i 2 års ålder som sitter med surfplattor för att föräldrarna inte tål gnäll. Det är mammor som styr barnvagnar med ansiktet ner i telefonen, Det är pensionärer, det är lärare, det är kändisar och det är.. ja vi ungdomar. Men det är trots allt ungdomarna som får skiten för allt. Tyvärr ligger inte problemet hos barnen. Jag skulle säga hos föräldrarna. Inskaffa data tider, regler och sluta sitt med facebook så att man inte får kontakt när man frågar något.

Såhär är det, jag vet att det finns sjukt många otrevliga ungdomar. Sjukt många som röker på. Sjukt många som trampar på samma ställe och gör inget vettigt av skolgången. Men hörrni, de fanns även på er tid. Det kan blivit fler nu..? Undra varför? Visste ni att 1/3 av sveriges befolkning äter antidepressiva tabletter? Då är det inte så konstigt att många inte klarar av skolan, gör fel val, hamnar i dåliga umgängen. Men det är sjukt många med psykiskohälsa som pushar igenom, tar studenten, pluggar vidare, får bra utbildning.

Jag tänker iallafall såhär, allt hänger på uppfostran, gränser och en bra bas från familjen. Jag har faktiskt väldigt tur. Jag har en stöttande familj som jag är väldigt nära. Jag kan prata om allt med mina föräldrar och enligt mig, varar ärlighet längst. När jag var liten satte mina föräldrar gränser. Hade jag dåligt beteende, fick jag utegångsförbud eller fick inte sitta med datorn. Tro det eller ej, man lär sig av sånt. Man kan inte göra som man vill utan konsekvenser. Men jag har även fått mina åsikter hörda och kunnat prata ut om saker jag inte tycker om. Även idag har jag regler jag följer. Super jag, röker jag, snusar jag eller tar en annan typ av drog innan jag är 18, så betalar dem inte mitt körkort. Detta ger mig även en drivkraft från att hålla mig borta från sånt tills jag är myndig. Istället för att största intresset skulle bli att stå på stan och röka, blev det dans, teater och andra rörliga aktiviteter.

Argumentet att dagens ungdomar är otrevliga.. Jag förstår att det är svårt att uppfostra en annan människa och forma dess personlighet och leda hen på rätt väg. Jag menar, jag kan inte ens hålla min krukväxt vid liv. Men allt har även där, med föräldrarna och basen från familjen att göra. Dock kan det vara umgänget i skolan också, men detta kan man få bort, genom att prata om det i familjen.

"Jag vet att vi "ungdomar" inte är perfekta. Men om vi skulle vara det. Skulle vi verkligen vara ungdomar då..? Det är ju nu vi ska göra bort oss, testa gränser, stå för det vi gör och hitta oss själva. Det är ju nu vi snart klassas som vuxna, så låt oss göra bort oss. Låt oss va dumma, så att vi en dag kan bli vuxna och förståndiga som ni" - L

Gillar

Kommentarer