Tankar och funderingar, Tävling

Imorgon gäller det, vi ska debutera Msv B:5. Detta innebär att vi ska göra vår första bytesserie på tävling, tre byten i vart fjärde. Nytt för oss i detta programmet är även galoppslutor. Ska blir riktigt roligt, jag är så taggad! Tävlingen är på Gärds, bara 10 minuter från stallet. Så skönt att inte behöva åka så långt! Vi startar 15.33 så som starttiderna ligger nu.

Jag tycker att Msv B:5 är ett väldigt trevligt program med bra flyt i. Det innehåller flera moment som är förberedande inför Msv A och St George, vilket de andra Msv B-programmen inte har. Jag förstår verkligen varför det här är det nya kvalprogrammet. Det har känts ganska orimligt att kvala till Msv A och St George i Msv B:4 då jag anser att det är en enorm skillnad mellan de nivåerna. Att man nu kvalar i Msv B:5 tycker jag helt klart är mer rimligt. Nu är jag ju redan färdigkvalad så mig rör de nya reglerna inte. Trots det vill jag, för min egen skull, rida in mig på Msv B:5 innan jag går upp till nästa nivå.

Det blir faktiskt en tvådagars-tävling för oss i helgen. I och med att det är så nära så passar vi på att rida en Msv B:4 på Söndag också. Efter den här helgen blir det ju en tävlingspaus igen under sommaren, så det gäller att passa på.

Håll tummarna för oss i helgen!Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Tankar och funderingar

​Jag har funderat lite på en sak, vad innebär det egentligen att hästarna har en joggingdag? Innebär det att kravlöst trava runt lite bara för att hästen ska få röra på sig? Eller innebär det ett lösgörande jobb inklusive skolor och rörelser men utan kravet på en hög tävlingsform och markant samling? 

Salza brukar alltid få en så kallad ​joggingdag​ dagen efter hårda ridpass eller tävling. Jag vill inte att hon ska stå helt efter ett hårt ridpass på grund av att jag upplever att hon då lätt blir lite stel. Så dagen efter tycker jag att det är viktigt att hon får röra på sig. Dock så vet jag med mig att det inte ger speciellt mycket att bara kravlöst trava runt lite, då kan hon lika gärna gå i hagen och springa lite själv. Salza behöver det lösgörande arbetet även på sina joggingdagar. Igår var exempelvis en sådan dag. Vi skrittade ut i skogen först men sen red vi ändå ett pass på banan. Jag red henne i byten, skolor i trav och galopp, seriebyten och förvänd galopp. Precis de rörelserna vi brukar öva på på en vanlig träning. Skillnaden är dock att när vi har våra joggingdagar så skippar vi kandaret och rider på vanligt tränsbett samt att jag inte kräver den höga tävlingsformen. Jag kräver dock att hon är med mig på alla signaler och igenom i kroppen. Jag kräver fortfarande att hon ska vara i balans och kunna utföra alla rörelser som vi i vanliga fall kan på tävling, men utan någon speciellt hög samling. Även joggingdagar ser jag som ett träningstillfälle att ta vara på för att bli ett bättre ekipage. Sedan ska det tilläggas att jag istället för kravlösa travpass som aktiv vila, lägger jag in aktiva vilodagar med skrittpass ute i skogen. Det här är i alla fall något som fungerar för oss. Jag anser bara inte att ett kravlöst travpass ger oss något, utan snarare stjälper oss. Varje ridpass är en chans att bli bättre och det tänker jag ta vara på!

Nu vet jag att detta är något som det råder delade meningar om men så här tänker jag om vårat upplägg i alla fall.

Likes

Comments

Intenz, Mercedes, Tankar och funderingar

Jag fick en kommentar utav Hanna på mitt förra inlägg om Intenz (det inlägget hittar ni Här ). Hon skrev såhär:

Kan du inte skriva ett inlägg om planerna för fölet i framtiden? 😊 ska du rida den själv? Visst är mamman ponny, tror du fölet blir storhäst eller ponny den med? Hur tänker du kring hans framtid liksom?

Så i detta inlägget tänkte jag besvara lite av dessa frågor samt lite andra funderingar jag fått kring beslutet om att betäcka Mercedes.

Mamma och jag har alltid pratat om att vi vill ha ett föl efter Mercedes. Vi har också insett att vi blir allt för fästa vid våra hästar och inte kommer kunna sälja hennes första föl. Vi har haft Mercedes i 11 år och jag har i princip ridit in henne så det är något alldeles speciellt med denna ponny. Hon har ett fantastiskt psyke och har både bra steg och hoppteknik, så varför inte använda hennes avkomma som egen ridhäst? Om man matchar med rätt hingst så borde det eventuellt gå att få fram en liten storhäst. Jag är ju faktiskt inte speciellt lång själv så en häst på 160 cm kan jag ju lätt rida. Vi bestämde oss därför för att betäcka med en storhästhingst. När valet av hingst skulle göras så var det faktiskt Stéphanie som kom med förslaget att betäcka med Zuidenwind. När vi kollade närmre på det så visade det sig att han har nedärvande attribut som skulle komplettera Mercedes väl. Han ger framförallt avkommor med korta ryggar och väl undersatta bakben, vilket Mercedes saknar. Sen har det visat sig att hans avkommor ofta ger en väldigt hög ridbarhet och det är ju aldrig fel. När jag sedan skickade filmer på Zuidenwind till mamma så var hennes spontana reaktion: "Den tar vi!" så då var valet inte så svårt.

Så förhoppningen är att Intenz ska blir en storhäst som jag själv kan rida och tävla. Kanske inte med några Grand Prix-ambitioner, men som ändå har ett användningsvärde för mig. Skulle det nu inte bli så, så får vi ta det beslutet då. Han har i alla fall, under sin första vecka, visat prov på fantastisk galopp, bra taktmässig, luftig trav och en vägvinnande skritt. Han är dessutom helt orädd och verkar ha psyket på det rätta stället. Så jag tror att lilla Intenz kommer bli en fantastisk häst med goda framtidsutsikter!

Planen för den närmsta tiden är att till hösten, när det är dags för avvänjning, ta hit dem båda ner till Skåne så att Intenz kan få gå på hingstbete med jämnåriga kompisar och så att jag kan sätta igång Mercedes. Planen för Mercedes är sedan att hitta någon duktig ponnyryttare som vill ha henne på foder något år och tävla. Hon är 15 i år men har mycket kvar att ge! Så om ni hör någon som letar efter en foderponny och världens bästa tävlingskompis till årsskiftet så får ni gärna höra av er till mig. Maila isf till linnea.widing@hotmail.com! Hon har startat 110 hoppning och L:A dressyr men är utbildad högre.

Hoppas detta inlägg gav dig svar på dina frågor Hanna! Och tack så mycket för kommentaren :)

Likes

Comments

Salza, Tävling

Årsdebuten avklarad! En jämn och stabil ritt och Salza kändes överlag riktigt fin. Tyvärr hade vi två missar; ett galoppinslag i ökad trav, på grund av en stor vattenpöl på banan, och en taktmiss i mellanskritten, då Salza tyckte att vi skulle trampa. Överlag är jag jättenöjd! Vi fick dessutom 7,5 på Mellantraven och på en diagonalsluta. Slutresultatet blev 67,209% och det räckte till en 3:e plats! Det är dessutom vårt personbästa i Msv B:2.

Tävlingen var på hemmaplan på Willands så det var bara för mig att sitta upp på gårdsplan och rida upp till tävlingen. Förstå lyxen när hästen är avsadlad och står i boxen innan resultatet ens har kommit!

Nästa tävling blir 11 juni på Gärds där vi tänkte rida en Msv B:4. Taggad!

Likes

Comments

I helgen har vi hemmatävlingar på Willands och i och med att jag är så galet tävlingssugen så anmälde jag mig igår kväll till Msv B:2an imorgon. Det ska bli jättekul, jag är riktigt taggad! Wish me luck!

Likes

Comments

Mercedes, Intenz

Nu är han här! Vid 8:a-tiden i måndags morse föddes den mest perfekta fuxhingsten till världen. Allt har gått väldigt bra och vi är så imponerade av hur duktig Mercedes har varit, helt otroligt faktiskt! Den lilla kommer att få heta Intenz. Detta är ett namn jag har funderat på tidigare men som, när vi äntligen fick träffa honom, visade sig passa personligheten perfekt. Han är väldigt nyfiken, närvarande och modig med en massa härlig attityd. Mercedes kommer ha fullt upp med detta lilla yrväder som redan 4 timmar gammal skulle galoppera runt henne. Vi har hela tiden sagt att vi inte skulle ha en fuxhingst men nu när han är här så hade det inte kunnat bli bättre. Han är helt perfekt!

Nedan följer en bildbomb och på min Instagram (heter linneawidiing ) finns det fler bilder samt filmklipp.


Enjoy!

Intenz

e. Zuidenwind u. Mercedes

Likes

Comments

Salza, Ridpass

Det har varit nationella tävlingar på Willands i helgen och jag har varit domarsekreterare alla tre dagar vilket betyder att jag har fått fullt med ny inspiration till min egen ridning. Så igår kväll, när tävlingarna var slut, så red jag Salza ett pass på utebanan där dressyrstaketen fortfarande står kvar. Man måste ju passa på när vi har staket uppsatta. Senaste dagarna har jag känt att det har varit lite svårt att riktigt få tag på ryggen i galoppen på henne, hon har blivit tung och lite hängig i bettet. Så igår bestämde jag mig för att ta kandaret för att få hjälp med att verkligen få ner nacken på henne och jobba upp ryggen. Det visade sig vara ett bra val för tusan vad fin hon blev. Redan för första travsteget så kändes hon lätt och luftig i steget och rund över ryggen. Travade fram på stora runda linjer och sen efter en liten skrittpaus så tog jag tag i galoppen. Det krävdes typ ett varv på volten med hjälp av stången så var hon helt loss i ryggen och jobbade på fantastisk sen. Då kunde jag ju lätta mycket på stången och bara rida på bridongen. Det är av den här anledningen jag varvar med att rida henne på kandar. Så fin och mjuk blev hon. Jag red några enkla byten och vanliga byten och det var inga problem. På grund av att hon kändes så fantastiskt fin så var jag ju bara tvungen att testa en serie, något vi inte har gjort sen i januari. Jag vände upp på diagonalen och la ett byte, två byten och så ett tredje. Vips så hade vi gjort en riktigt fin serie men tre byten i vart fjärde! Hon var helt rak, kändes liksidig och bytena var stora och luftiga. Bara WOW!

I travarbetet sedan så kändes hon även där helt fantastisk. Hon rörde sig med en sådan lätthet och mjukhet och vilka travökningar sen..! Jag tror aldrig att hon har rört sig så här bra! Helt lyrisk över min fina underbara Salza, travade jag sedan av henne efter bara 30 minuters ridning. Ibland bara stämmer allt och då behöver man inte nöta. Ända felet var att ingen var där och kunde filma oss. Jag hade nästan behövt filmbevis på det här passet för att påminna mig själv om att vi faktiskt kan. Åh, jag är så taggad på framtiden nu!

Likes

Comments

Det börjar närma sig... Den 17 Maj är Fölis beräknad och om den lille tänker landa på dagen är det mindre än tre veckor kvar. Jag tror dock att hon kommer gå över tiden. Har det på känn. Bara för att vi längtar så mycket så kommer vi nog få vänta lite till. Börjar bli riktigt nervös nu... Det ligger en tanke och gnager i bakhuvudet konstant om att något kan gå fel. Även om det inte är ofta att det går fel så kan det hända. Allt kan hända... Håll alla tummar och tår för att allt går bra! Tänk om vi faktiskt får ett föl efter min fina Mercedes. Så många år som vi har pratat om att betäcka henne och så äntligen bestämde vi oss för ett år sedan. Det är nog bland det häftigaste vi gjort men tusan vad det är nervöst. Nu blir det helt klart en lång paus på betäckningsfronten innan det är dags igen. Men snälla älskade lilla Fölis, kom ut snart, hel och frisk!

Bild från något utav de första besöken hos "barnmorskan".

Likes

Comments

Salza, Tankar och funderingar, Utrustning

Jag tror verkligen att det vänder nu! Salza känns bara bättre och bättre för varje ridpass. Jag skulle till och med nästan våga påstå att hon känns bättre nu än innan alla skador och uppehåll. Hon är superfin i munnen och jobbar mer ärligt genom kroppen, och det på träns dessutom. Ni som hängt med oss ett tag nu vet att jag har haft väldigt svårt att rida henne på vanligt tränsbett. När jag gick upp till Msv B fick jag ju tävla på kandaret och då blev det lätt bekvämt att alltid rida på det eller pelham. Men nu när vi ändå var tvungna att backa några steg, i samband med den ofrivilliga vilan, så gav jag mig tusan på att vi återigen skulle lära oss att rida på träns. Det har vi gjort nu och Salza känns finare än någonsin! Det som dock märks att hon har tappat under vilan är styrka i galoppen, hon orkar inte samla sig lika mycket, så det måste vi jobba upp igen. Däremot galopperar hon mycket bättre genom kroppen och bytena har blivit enklare. Kanske kan man vila sig i form?


Träns eller Kandar?

Ska man rida på träns så kan det vara bra med ett träns i rätt storlek som passar så igår fyndade jag ett Aurora på Hööks. Jag är ju väldigt svag för rundsydda remmar och droppnosgrimma. Visst blev det fint?

Likes

Comments

Tankar och funderingar

Funderingar här på gång..

Nu håller jag på att sätta igång Salza ordentligt och förhoppningsvis hinner vi komma ut på någon tävling innan terminen är slut. Jag är riktigt tävlingssugen nämligen. Frågan är bara; är det okej att gå ner en klass? Jag har ju bara tävlat Msv B:2 och Msv B:4 nu det senaste året och procentmässigt har det ju visat att vi tävlat på rätt nivå. Vi håller en helt okej lägstanivå och tar oss igenom programmen utan större missar. Därför hade jag egentligen tänkt att gå upp ett snäpp till Msv B:5 nu. Sen blev ju Salza skadad och vi har under våren haft det väldigt knackigt.

Nu känns hon fräsch och fin i sina ben igen (bortsett från en envis svampinfektion och mugg, men det är inget som påverkar henne i ridningen). Så nu när vi så småningom ska tävla igen så funderar jag på att börja med en Msv C. Problemet är bara att direkt så slår min prestationsångest in... Går man ner en klass så ska ju det visa sig i högre procent, eller hur? Men jag är lite osäker på ifall det kommer bli så för oss.. Jag har faktiskt inte startat så många Msv C med henne innan vi gick upp till Msv B och vårat personbästa i Msv C är bara 65,21% medans vi i Msv B:4 har ridit på 67,82% som bäst. Måste jag då toppa dessa resultat om jag går ner en klass och rider Msv C igen? Jag är nämligen inte säker på att jag kan toppa det och är det i så fall bättre att inte starta alls, eller att fortsätta rida Msv B? När jag rider Msv B känns det som att jag i alla fall kan skylla på oerfarenhet om det går dåligt. Sen är det ju självklart oron över vad andra ska tro och tycka. Förväntar andra sig att man ska prestera på topp om man går ner en klass? De vet ju inte att det är på grund av skada och vila. Denna eviga prestationsångest och oro om vad andra ska tycka...

Så, hur ska man tänka? Är det okej att backa några steg och gå ner en klass?

Likes

Comments